Categorized | Balder Spekulerar

Tradingskola. Del 3. Hur man förpackar öl, hur man fraktar, hur man tullar?

Då är det dags, det spänner lite i magen då den stränga magistern Balder bankar pekpinnen i bordet och skriker tyst i salen, väg inte på stolen, tuggummit hör hemma i soptunnan och du där längts nere, ta av dig kepsen. Mössa bär man utomhus. Det är helt enkelt dags att sätta sig i skolbänken och lära sig om ölbyten, eller en såkallad trade.

Del 1 hittar du här: Varför gör man ett ölbyte, ordlista och vilka öl är bra för trade?.
Del 2 hittar du här: Hur man startat en trade, vilka forum är bra, hur man förhandlar, vad man bör tänka på?

Då är vi framme till de lite tyngre delarna. Att packa en låda kan ju de flesta göra men det finns lite regler och lite tips man kan ha användning för.
Jag skriver detta som ett recept så blir det nog lättare. Tänk bara på att en låda får väga max 20 kilo!
Stabil låda med tjock papp
Bubbelplast
Plastfolie
Förpackningstejp
Eltejp
Förpacknings material (cellplastchips etc)
Sax
Våg
Måttband eller tummstock
Folie shipper eller mer kartong
Skrivare, med bläck och papper
2 plastfickor

Steg 1. Kapsylen/Korken
Kapsylen och korken är bra för den klarar i viss mån en transport. Men man kan aldrig vara för säker med en kapsyl eller kork då de ofta läcker vid skeppningar över hela världen. Därför tejpar väldigt många på kapsylen.
Då jag tycker att det är rent förjävligt när någon har tejpat på min kapsyl eller kork för den delen brukar jag ta lite plastfolie (typ gladpack) och vira hårt runt toppen på flaskan. Sen tar jag ordentlig eltejp eller packtejp runt, så att det blir hårt fastsatt.
Genom detta kosmetiska ingrepp kommer ölet fram välförpackat men framförallt så slipper man en massa ful tejp på en kapsyl, som i vissa fall är ganska snygga.
Eftersom jag ofta skickar öl från Drie Fonteinen, De Cam och Cantillon så är det extra viktigt att det är plastfolie över enligt mig. Dels för att hålla det på plats men även för att man nu har en folie över korken som är fin att se på.

12

En av de vanligaste orsakerna att öl går sönder är för att det ligger och slår emot varandra. Så man vill alltid försäkra sig om att man det inte ligger och gnager eller slår emot varandra. Detta gäller även för korkar och kapsyler.

34
Steg 2: Flaskan och flaskhalsen

De flesta känner till hur en flaskhals ser ut. Det är även en av de svagare delarna av5 flaskan. Jag brukar därför ta bubbelplast och dra hårt runt flaskhalsen och gärna så att det kommer en bra bit över kapsylen för att ge den ytterligare skydd. Det gör att det ser ute lite som en tomteluva när det är över.
Sen tejpar jag det stenhårt över flaskhalsen, för att hålla det på plats ordentligt.
Efter det så drar man några lager bubbelplast över hela flaskan och tejpar sen fast den så att det sitter kvar.

 

Steg 3: Kartongen
Om du har en bottle shipper dvs en stor cellplastlåda (frigolit) med 12 hål i, så behöver du bara vira lite bubbelplast runt och sen stänga lådan. Men jag antar att du inte har detta så jag visa därför hela vägen hur jag brukar förpacka.6
Ta fram din kartong och börja med att fylla botten på kartongen med lite plast eller bubbelplast. Jag brukar göra en kombination av dem båda. Detta gör att den hårda kartongbotten är lite mjukare och därmed bättre för flaskan. Det håller även temperaturen på en jämnare nivå och det är ganska viktigt för öl som ni kanske känner till.
Men jag lägger inte bara ner flaskan i den hårda kartongen så där. Jag tar nämligen fram ännu en kartong och öppnar den så att det är en ända lång kartong. Delar den på mitten och börjar sen att vika den så att det blir som små fack av kartong. 7Detta gör att den redan förpackade ölen ligger stilla i sin egen kartong i kartongen. Man har med andra ord en lång bit karting, som viks in tre gånger. Här blir fack 1. I den lägger man första ölet och tejpar runt kartongen.
För nästa fack viker man efter en tredjedel så att det blir bara ett fack och inte ett lock på. Detta kommer av sista delen som man bara viker över. Därmed har man nu 3 fack att stoppa in redan förpackad öl.
Sen gör man likadant med resterande 6 öl på andra sidan.
När man har gjort detta så är det bara att börja fylla på med cellplastchipsen som bidrar till att hålla temperaturen på en jämnare nivå.

89

Del 4: Avslutningen
Nu känns lådan nästan helt färdig att skicka iväg. Men det finns två små steg kvar innan man kan fortsätta detta.
Man börjar med att lägga på ytterligare ett lager med plast. Detta av samma orsaker som tidigare, det är så klart för att det är mjukare, för att det är bättre att hålla temperaturen jämnare. Men även för att innehållet inte ska kunna röra sig i flaskan. Det ska vara som en stor sten. Allt ska ligga så stilla som möjligt. Om kartongen är så sprängfylld att det nästan släpper i kanterna är den rätt packad.
När det sen är klart kommer vi till hur man får kartongen att hålla. Jo med tejp.10
Tre drag från vart håll brukar vara ganska bra, men man vill ju inte att tejpen ska kunna hoppa av heller. Utan då tejpar man längs med kartongens topp. Detta gör att kanterna är säkrare. Inte för stötar men att kartongen skulle gå sönder och därmed öppnas. Även tejpen som är över kartongen håller sig bättre på plats.
Märk gärna lådan sen med att det innehåller någon form av ömtåligt gods
För att veta att en låda är helt safe så brukar man ha en tumregel som säger. Om man kan släppa den från midjan är den säker. Jag kan tappa denna från bröstkorgen utan att något händer med flaskorna.
Självklart kommer det alltid att hända grejer under en transport som man inte tänkt på.

Del 5: Frakta godset samt förtullning
Det finns tre bra sätt att frakta godset på. Antingen så sitter man på ett bra fraktavtal med någon av de större paketleverantörerna eller så använder man sig av Posten eller fraktjakt.se
Skillnaderna är inte många i detta förvarande men det är av vikt att man ändå håller lite koll på vad man gör. Fraktjakt må vara det billigare många gånger men då får man använda sig av FedEx. FedEx må vara den bästa paketleverantören i USA för företag, men för privatpersoner kan det vara lite sådär med den saken. Det får bli en avvägning, kan du skicka till en privatperson som kan ta emot FedEx paket så är det bra. Kan dom det inte, så skicka det med posten.
Tänk på att paketen inte får väga mer än 20 kg för att överhuvudtaget få skicka den med posten.
Börja med att väga ditt paket så du vet vad vikten är. Mät det sedan för att ha koll på måtten. I den fysiska distributionens värld så har måtten stor betydelse och man räknar då ut den fraktdragande vikten. Ett kilo med bly kostar en bråkdel av ett kilo med fjädrar!
Efter överkursen så går vi vidare. På båda dessa fraktalternativ kan man förboka via deras hemsidor. Dvs posten.se eller fraktjakt.se och därifrån får man fraktsedlar som man skriver ut och lägger i en plastficka.
Via fraktjakt så fyller man i en proformafaktura och på posten fyller man i en CN23(finns på deras hemsida)
Det finns vissa saker man bör tänka på när det gäller dessa är att man fyller i rätt. Viktigast av allt är att man fyller i att det är en gåva, för då slipper motparten att betala skatt och moms. Det är även viktigt att hålla värdet nere. Dock ska man tänka på att om något går fel med leveransen är det mot detta värde som man isåfall får tillbaka pengarna för.
Men i övrigt så är det inte OK att skriva att det är öl eftersom öl inte är lagligt att transportera. Det man istället fraktar är Olivolja eller min egen favorit Collectable Glass dvs samlarglas. Man måste även fylla i en kod, en så kallad HS kod i den fyller man för samlarglas i 7013420000 skriv att glasen är svenska.

För CN23 fyller jag i den enligt bilden, först adress och sen:Trade custom
Detailed description: Collectable glass. Quantity: 6. Net weight (godsets vikt): 2. Total gross weight (paketets totala vikt dvs med förpackingsmaterial osv): 8. Value: 20-30 USD. Total Value 20-30USD. HS kod: 7013420000. Country of origin: Sweden. Postal Charges: kostnaden för frakten
Glöm här inte att kryssa i rutan Gift. Det fungerar ungefär likadant på fraktjakt.
Skriv ut även denna och stoppa i en plastficka. Dessa sätter du sen på den färdigpackade kartongen.
FedEx hämtar hos dig och Posten lämnar du själv in, dvs FedEx om du kan finnas tillgänglig för upphämtning vilket är smidigt. Posten kan du lämna in själv på valfritt posten inlämnings ställe.

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

One Response to “Tradingskola. Del 3. Hur man förpackar öl, hur man fraktar, hur man tullar?”

  1. Kitty says:

    Great! Tack för sammanställningen. Gör livet avsevärt enklare när man slipper begå rookie-misstag 🙂

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply