MankerBeer News: Det är ölfest i stan!

Det är dags för andra upplagan av All In Beerfest den 14-15 November här i Göteborg, närmare bestämt på Lindholmspiren på Hisingen.  De grymma människorna bakom All In ångar verkligen på och beerfest lär det verkligen bli med den eminenta uppställningen av utställare!

Under tre sessioner kommer MankerBeerfavoriter som t ex Omnipollo, Cigar City, Brewski,  Mikkeller, Beerbliotek, Malmö Brygghus, Brekeriet och en hel drös andra att servera dryga 70-talet olika öl, många av de specialöl för mässan. Personligen ser jag främst fram emot att testa Beerblioteks första suris, och såklart dricka Wakefields alster igen. Johnathan Wakefield himself fick tyvärr ställa in i sista stund, men istället ser vi att Magic Rock och Marble Brewing kikar förbi.

Vi ställde lite frågor till ett urval av utställartroppen inför partajet. Om ni än inte bestämt er om ni ska besöka festen eller inte så kan vi bara säga: bestäm er för att gå. Det här kommer att bli skitkul!

Mikkel

Mikkel, Mikkeller

MankerBeer: Vad är dina förväntningar på All In Beerfest och Göteborg när du/ni är här?
Mikkel Borg Bjergsø, Mikkeller (MBB):
I am happy that we’ll have a new craft beer festival in northern europe. I excpect a lot of great beer and happy, interesting people who will enjoy themselves and have fun.

André Ek, Brekeriet (AE):
Vi tyckte festivalen var väldigt trevlig förra året och tvivlar inte på att det kommer bli ännu bättre detta året. Festivalen är ju mer lik en internationell mässa snarare än de mässor som brukar anordnas i Sverige vilket alltid gör att vi trivs bättre och får bättre kontakt med både andra utställare och alla besökare. Av Göteborg förväntar vi oss trevliga efterfester på alla mysiga ställen

Thomas Fransson, Malmö Brygghus (TF):
Förra festivalen var fantastiskt trevlig. Att det fanns tid till att prata med de andra bryggarna gjorde All in beerfest till en bra festival även för bryggare. Eller så är det bara jag som är sällskapssjuk och sällan kommer ut och träffar andra bryggare?

Olle Andersson, O/O & Stigbergets Bryggeri (OA):
Jag bor och jobbar i Göteborg och är kanske lite partisk. Men jag tycker vi har en riktigt härlig ölcommunity här. Bra bryggerier, bra krogar och roliga event. Det ska bli fantastiskt att få dela rum med så många bra bryggare och bryggerier. Mina förväntningar är helt enkelt att Göteborgs rykte som en bra ölstad förstärks både inom Sverige och internationellt. All In Beerfest känns som en ölfestival som Göteborg förtjänar.

Brekeriet

Tre träd från Staffanstorp

Adam Norman, Beerbliotek (AN):
We expect a lot of great beers, a lot of enthusiastic consumers and a good time! We really hope that people get into it, its a great initiative of All In Brewing to start this, and if its a success, it will help focus the industry on making quality, interesting, well made beers.

Henok Fentie, Omnipollo (HF):
Kul öl! Peppad på nya smaker och bra människor.

Timo Krjukoff, Sahtipaja (TK):
En härlig avslappnad ölfestival med många goda och framför allt nya öl. För vår del är det premiär så det är lite extra pirrigt och se hur besökarna tycker om det vi kommer att ta med oss. Naturligtvis hoppas vi på ett positivt bemötande men kritik får man väl räkna med också…smaken är som baken.

Marcus Hjalmarsson, Brewski (MJ)
Jag förväntar mig ynnesten att få ticka en uppsjö öl samt hänga med alla församlade bröder och systrar, ska bli skitkul!

 

– Vilken öl från er ska man absolut inte missa på beerfesten och varför?
MBB: SpontanJapan is a must. Its made in a quantity of 11 kegs only. Also BA Beer Geek Vanilla Shake is something that people go nuts about.
AE: Brekeriet Rosso så klart! Systern till Cassis, med röda vinbär i stället för svarta vinbär. Dessutom jäst med både vildjäst och bakterier vilket gör att syran och bärigheten samsas än bättre.
TF: Vi har inte spikat vilka öl som åker med upp ännu. Den enda Malmö Brygghus säkert kommer ta med är Fruit Break. Det är en lätt syrlig öl med Durianfrukt.

OA: I och med att jag är där som representant för både O/O och Stigberget finns det många att välja mellan. Men O/O Pretty Pale Ale är jag riktigt nöjd med. En pale ale gjord på en hel del havregryn humlad med Citra, Mosaic, Amarillo och Simcoe. Sen tycker jag att alla som gillar IPA i västkuststil ska prova Stigbergets West Coast.
AN: Beerbliotek have a couple of barrel aged beers debuting (a wheat wine and an Imperial Mocha Latte Stout), as well as a couple of collaborations with Flying Couch and Croocked Moon, both from Denmark. Then we will have our first sour release, a Blueberry Brett Saison.
HF: Magic #42 Wild strawberry/rhubarb/vanilla smoothie IPA. Smoothie + IPA, behöver jag säga mer?
TK: Fatlagrad Rött men inte Sött är lik den vanliga men med en trevlig touch av bourbonfat tillsammans med vanilj och kanel. Den har fått ligga lite längre för att få en aning ättikssyra, dock inte för mycket.

Thomas Fransson

Thomas Fransson, Malmö Brygghus

MJ:
Ja du…det är mest ”gamla” trotjänare som dyker upp men kanske vår Mangofeber dIPA kan vara något för marmeladälskaren? Mangofebern var underbar som veckogammal men nu tycker jag att det är aningen för mycket marmeladtoner i den, stör mig som fan på det. Personligen tycker jag att Herr Hemlig är en hyfsad IPA som nog kan slinka ner hos de flesta. I skrivande stund kämpar vi med Mandolinfeber APA som vi släppte när det begav sig i Götet sist, dock är jag lite osäker på att den hinner bli klar… Den kan kanske vara något om vi kopplar upp den? Vi släpper en collab med Spy Brew as well, har inte testat ölet efter det blev ”bärat”, men med tanke på vad Jens har i bagaget så lär brygden vara riktigt smaskig!

 

 

– Tänk tillbaka 5 år och hur craft beer såg ut då i Sverige och internationellt och hur det utvecklats under denna tid. Vad tror du att vi kan förvänta oss att se om 5 år från ert bryggeri och resten av världen?
MBB: Hopefully better quality, crazy amounts of new great breweries and less dominants form the big guys. Look at the U.S. and you will know.
AE: Om 5 år kommer Brekeriet vara välkända inte bara i Sverige utan även internationellt. Både bryggkapacitet och jäskapacitet kommer ha ökat markant och vi kommer ha en stor arsenal ekfat. Givetvis är alla tre bröder anställda på heltid. I världen bryggs det mycket suröl och kurvan för nystartade bryggerier har stabiliserats.
TF: Den största skillnaden i Sverige nu är förmodligen att vi är inne i den andra vågen. Fler små bryggerier som skapar egna unika produkter istället för att fokusera på klassiska öltyper. Om fem år hoppas jag att craft beer tagit större plats på krogar och restauranger. Att fler krögare väljer och presenterar sitt ölutbud med samma omsorg som sina viner. Det och kyld förvaring av öl.
OA: Jag tror craft beer är här för att stanna. Internationellt så ligger vi före många länder men samtidigt så är det en ung marknad. Konkurrensen är redan hård och jag tror bara den kommer bli hårdare. Något som kommer resultera i att en del aktörer kommer försvinna från marknaden och många nya kommer att tillkomma. Internationellt tror jag konkurrensen också kommer öka. Det skulle inte förvåna mig om länder som Tyskland, Polen och Tjeckien börjar brygga craft beer i större utsträckning. För O/O har vi höga ambitioner. Inom 5 år har vi ett eget bryggeri och fortsätter att brygga öl som vi kan vara stolta över.

Olle Andersson

Olle Andersson, O/O & Stigberget

AN: I think that sour beers have really taken off here in Sweden, and i expect them to become more and more popular. I also expect the quality of beers produced in Sweden to continue to improve as the competition for market share heats up.
As for us at Beerbliotek, we will continue as we have always intended, improving our quality, experimenting with new styles and ingredients, with barrels, and with bacteria and wild fermentation.

HF: Om 5 år har “hantverksöl” bara blivit “öl”. Om 5 år är en ren IPA regel snarare än undantag. Om 5 år är Omnipollo pånyttfött som struts.
TK: Jag tror att vi kommer att se mer småbryggerier med lokal prägel, fler icke mainstream öl…experimentella samt mer av blandning av olika öl för att skapa unika smakupplevelser. Vi kommer definitivt brygga udda saker men även “vanlig” öl; och så klart skall vi utöka vårt lambic style-spår. Vi kommer självklart finnas lokalt i vårt närområde.
MJ:  Jag tror att vi går en ljus framtid till mötes och jag tror att bryggerierna i Sverige utvecklas i ett rasande tempo. Internationellt verkar USA fullständigt flippa ut när det kommer till nya stilar och inriktningar så det ska bli jävligt intressant att följa utvecklingen i det landet. Brewski kommer att brygga suröl om fem år, om Alfred får bestämma. Får Johan bestämma så brygger vi lager. Får Robin bestämma så brygger vi julmust (nu kommer jag att få stryk modell omfattande). Jag hoppas på att vi blickar mot mjöd inom de närmsta åren, för det är så jävla gött! Tummar även på Saison-hållet i detta nu, tillsammans med Lucas och René på Green Tower…

– Tickande/ratande av öl är den nya folksporten känns det som. En bryggare sa förra året “Untappd is amazing, how else would I know that people think I do a shitty job at 5:30 in the morning?”. Personligen använder jag Untappd som verktyg för att komma ihåg vilka öl jag provat. Ur ett bryggeriperspektiv, vad tycker du om detta fenomen? För och nackdelar?
MBB: I don’t really pay attention to it. If people like to use it it’s fine. I use to be upset about bad ratings. But opinions are like assholes…everyone has one
AE: Fördelarna vi ser är att kunna se var och vilka av våra öl som dricks. I hårda drag kan vi även få någon form av indikation om något vi gjort är rent åt helvete eller om något är riktigt bra. Nackdelen är att alla blir “ölexperter” och att betyg från enskilda individer inte går att dra någon slutsats från eftersom betygsättningen är ytterst personlig. Lite som när en skräckfilmsfantast ska betygsätta en komedi eller tvärtom. Det kan aldrig sluta bra. Alla har sina favoriter gällande bryggeri, öltyp, m.m. vilket speglar sig i den unika ratingen. Betygsättning i sin helhet per produkt är dock bra att ha som ett snitt mellan mer eller mindre “vana” öldrickare.

Marcus Hjalmarsson

Marcus Hjalmarsson, Brewski

TF: Hahaha, ja det ligger kanske något i det. Jag tycker att det sämsta med untappd är att alla kan använda det. Men det är även det bästa med Untappd. Saker som kan bli lite konstiga ur bryggeriperspektiv är när ex. FunkyDJ_65 sågar en kaffeöl av den anledningen att FunkyDJ_65 inte gillar kaffe. Då kan man ju fråga sig varför FunkyDJ_65 skulle dricka en kaffeöl. Men det är också ett utomordentligt bra verktyg för att komma i kontakt med de som dricker din öl för att räta ut frågetecken eller berätta mer om en specifik öl. Förutsatt att de klickat på den gula Like this brewery knappen.
OA: Haha, ja det ligger lite sanning i citatet. Personligen använder jag, precis som du, Untappd framförallt för att komma ihåg vad jag dricker. Samtidigt så ger det mig en möjlighet att hålla koll på vår egna öl. Vilket är är helt fantastiskt. Det sista jag gör innan jag går och lägger mig är faktiskt att just kolla Untappd. Jag har hört många som beklagar sig över att Untappd bygger upp en ölkultur som bara handlar om att jaga ny öl. Personligen har jag inga problem med den här kulturen, även om det ibland kan vara lite frustrerande som bryggare. Men på lång lång sikt så tror jag faktiskt att det gynnar både konsumenter och bryggerier.
AN: Thats a trick question! If i say that it annoys me for various reasons, then i will offend many Untappd users that drink our beer!
Really, I think its fine, i dont pay a hell of a lot of attention to be honest. I check ratebeer occasionally, when we release a beer into a new market. But they are two very different sites. I think ratebeer is more constructive, and more critical. Criticism is healthy, but i like it to be based on something…
HF: Feedback (både positiv och negativ) är det bästa sättet att utvärdera sina idéer. Untappd, ratebeer etc är gratis feedback och folk som tar sig tid att ge den är kungar (!). Men ska man våga tänka nytt så måste man avskärma sig från det.

Henok Fentie

Henok Fentie, Omnipollo

TK: Eftersom jag själv har varit aktiv på Ratebeer drygt 4 år och druckit en & annan pilsner, men framför allt mycket god och högt ratead öl har det för mig varit en inspirationskälla i form av att lära den vägen vad är det som drar till sig höga poäng – helt enkelt ett sätt att lära sig hur dessa exklusiva öl smakar och sedan försöka klura ut hur blev de till. Som konsumentkontakt är det oerhört värdefullt. Självklart som bryggare skall man vara beredd att ta emot både ris och ros. Alla kan inte tycka lika och om alla tycker illa om något, ja då får man se till att fixa problemet. Man måste lyssna på sina kunder, annars riskerar man att förlora dom.
MJ:  Hahahaha! Tycker det är ett helfestligt verktyg, är själv tickare (en av tio dessvärre) och det är som du säger, en förträfflig minnesbank. Som ”bryggare” så är det väl lite annorlunda. Visst åker foliehatten på när tickare drar till med 0,5 på Untappd men vafan, jag är likadan, att få dricka en riktigt otäck öl är himmelskt! Har man någorlunda koll som bryggare slash hyfsad människokännare så är det tämligen enkelt att härleda bottenbetygen…

 

– Slutligen, kan du nämna 3 bryggerier, svenska eller internationella, som du tycker att man ska hålla ett öga på för framtiden?
MBB: There’s way too many great breweries out there to name just 3, sorry.
AE: Brekeriet ska man så klart alltid hålla ett öga på Nej, skämt åsido. Några vi tror kommer utmärka sig är Wicked Weed från USA, Burning Sky från Storbritannien och Sahtipaja från Sverige!
TF: Det händer så otroligt mycket nu, mer än vad jag hinner med. Jag hejar på Hampus och Remmarlövs Gårdsbryggeri som precis dragit igång här i skåne. Ska jag hålla mig till skåne så har vi även Brewski i Helsingborg som också är nytt.
OA: Absolut – Brasserie de la Senne, AleBrowar och Brekeriet
AN: It’s really hard work keeping up with the new breweries popping up. Tired Hands obviously have a great reputation, All In themselves will have a great 2015 im sure, and i’m really looking forward to watching Brewski during 2015! Nice guys, making quality beers!
HF: Omnipollo, Brewski och Sea-Goat

Adam Norman

Adam Norman, Beerbliotek

TK:
Brekeriet gör något enastående och lämnar aldrig en besviken med ett halvdrucket glas i handen, Toppling Goliath brygger fantastiska imperial stouts och IPA/DIPA/APA och förväntningarna är stora på J Wakefield, han har ju visat vart skåpet skall stå redan tidigare.

MJ:
Jag belyser härmed de svenska bryggerier jag tror kommer att göra skillnad på ett globalt plan i framtiden: Brekeriet, dessa savanter kommer att bestämma sitt eget öde… Älskar deras öl! Omnipollo – do I need to say more? Jag följer minsta steg från Henok och Karl. Älskar deras öl! Sist men inte minst All In Brewing. Sjukt nyfikna, pålästa och noggranna killar med enorma hjärtan. Vad de än ger sig på så är det fan världsklass, vartenda eviga gång… Ovanstående till trots, jag älskar deras öl!

 

Biljetter till All In Beerfest och all information ni behöver finns på http://www.allinbeerfest.se

Vi ses där!

Magnus "M2" Svensson

Skribent och IPA-krönikör på MankerBeer.com. Som kockskolad och med ett stort intresse för mat, humle och allehanda tokigheter står "M2" för MankerBeer.com's kulinariska sida. Just nu är det fullt sjå med att öppna BrewDog Bar för M2 men han hinner med både öldrickande och andra hyss samtidigt.


Magnus "M2" Svensson

Skribent och IPA-krönikör på MankerBeer.com. Som kockskolad och med ett stort intresse för mat, humle och allehanda tokigheter står "M2" för MankerBeer.com's kulinariska sida. Just nu är det fullt sjå med att öppna BrewDog Bar för M2 men han hinner med både öldrickande och andra hyss samtidigt.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply