Categorized | Ölrecensioner

Humleportern kommer (på bolaget imorgon) – Mohawk Black Rocket Porter

En av de första ölen jag drack och recenserade (15 december 2009) var Black Rocket Porter, en öl som då såldes under “Slottskällan” då den då bryggdes där och innan Stefan Gustavsson riktigt fått igång Mohawk Brewing Company.  Nu är ölet tillbaka och äntligen dyker det åter upp på Systembolaget (imorgon, 1a mars). Nu i större flaskor om 50 cl som kostar 34,90 kr styck. Endast 1000 flaskor kommer och de släpps i T7-modulen med artikelnummer 11655.

På Stockholm Beer i höstas hade Stefan med sig ett par helt nytappade flaskor av BRP som han hade på en av sina ölprovningar och som vi fick smaka en skvätt av. Då var den härligt humlestinn och rätt väldigt mycket oerhört färsk. Nu har det gått någon månad och ölet har lagt sig något, vilket nog kan vara bra då det trots allt är en porter (enligt labeln “i modern amerikansk stil”).

Receptet är inspirerat av de stora fylliga och humlerika pubölen på amerikas västkust, och har sedan kompletterats med mer rostad malt för att göra en porterversion i denna stil. Vi har använt åtta olika maltsorter och amerikansk och kontinental humle i denna kraftiga Porter.

 

Vi träffade Stefan i måndags och provade då Unfiltered Lager, Philthy Phils och även Snowblind och de båda förstnämnda var nästan än bättre än när jag provade dem tidigare. Så håll koll på Systembolagets release i sommar då Unfiltered Lager’n kommer. Philthy Phils finns ju än så länge bara på Texas Longhorn men ska kunna beställas från Systembolaget framöver,det gillar vi då det är en APA av grym kvalitet.

Tillbaka till BRP då, Stefan berättar att han använt Amarillo, Columbus och Saaz, där vi tyvärr är i en mellanperiod där humlen inte är lika fräsch som i höstas men ändå orkar fightas med maltaromerna. Han rekommenderar också några månaders mognad för ölet, så hur var ölet i år då? Jo såhär…

 

Mohawk Black Rocket Porter

 

Utseende: Svartbrun vätska med fint ljusbrunt chokladskum med minimala bubblor och en tunt gräddig topp.
Doft: En tydlig rostad arom utan att bli bittertorr, istället med inslag av lite kryddig och gräsig humle med bitar av lakrits och choklad. Fräsch humleton som har lagt sig lite jämfört med när de är helt färska och humlen sticker igenom lite (vilket jag förvisso gillade).
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. En direkt välhumlad stickighet som med citrus och gräs slinker igenom den rostade smaken med mörkrostat kaffe, chokladgryn och saltlakrits. Just lakritsen med humlens bitterbeska är nog vad jag tycker står ut men len choklad och rostat kaffe ger en kropp och helhet som ändå är balanserad. Det finns även någon mörk, svart och lurig aning av frukt med lakritsen som kan härledas till humlen.

Betyg? – Bättre. Det är väldigt mycket smak och jag tror många kommer dra i sig en flaska och oroa sig för att den ligger på de “högre alkoholhalterna” – men icke, 5.5% fulla med smak. Jag gillar mjuka sköna porters i lugn och ro men den här har lakrits och kaffe som är lite vågat med humlingen och det bitterbeska som sliter igenom och gör att den känns egen. Bra gjort än igen Stefan!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Humleportern kommer (på bolaget imorgon) – Mohawk Black Rocket Porter”

  1. Michael says:

    Mycket väl beskrivet och eftersom jag äntligen fått chansen att smaka denna B*RP i ny tappning så håller jag fullständigt med.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply