Categorized | Ölrecensioner

“Premiär” av Mohawk Philty Phil’s, Texas Longhorns blivande gunstling till öl

I fredags visade jag upp och skrev om Mohawks senaste brygd, tillägnad Texas Longhorns restauranger runtom i landet. Som jag skrev då så har ölet:

… fått namnet Philty Phil’s och är en American Pale Ale (APA) på 5,4% och med en IBU på 37.  I maltväg har det använts Pilsner, Munish, Biscuit och Carabelge-malt medan etysk humle har gett beska och smak medan dess arom kommer från Cascade, Centennial, Citra och Simcoe (även torrhumlad på den sistnämnde).

Tanken var att prova den med någon form av köttbit och valet föll på vad jag hade hemma – lövbiff som fick stekas på med lite röksås och het chilikrydda. Just öl och stek/kött är en kombination som kan bli hur underbar som helst om man vill förfina det in i detalj men som stadig köttälskare och någorlunda frekvent besökare på t.ex. Texas Longhorn och Saddle & Sabre så har jag konstaterat att du inte vill sitta och “findricka” öl till en stor saftig köttbit. Då passar en aromatisk och smakrik, men lättdrucken och lagom besk öl som kan balansera köttets saftighet och fett och eventuella tillbehör och deras kryddning. Så jag tror Phil kommer passa in väl och erbjuda en hemtrevligt husalternativ till redan existerande ölutbud.

 

Mohawk Philthy Phil’s

 

Utseende: Grumligt orangeljus vätska med ljusare botten och mörkare uppåt mot skummet. Skummet i sig är poröst, rätt tjockt och växer upp fint.
Doft:
Just som jag anade så har den en torr citrusfräsch arom med inslag av både humleblomster, ljus malt och en passande fruktighet. Passande till mat med sin torra känsla som inte tar över eller förstörs av maten.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Det börjar med en blandning av torr frukt, grapeskal och citrus samt inslag av gräs och torra kryddor. Med lite kryddstark mat (jag åt kryddade lövbiffar till) så kommer mer torr krydda, frukt och grape igenom och den påminner om en blandning av Sierra Nevada Torpedo och deras Pale Ale – vilket är ett väldigt bra betyg. Phil är lättdrucken men har en blommig fräschör och citrusbeska som sitter kvar utan att stama åt vilket gör den utmärkt som öl till mat och som sällskapsdryck.

Betyg? – Bra+. Starkt plus då den kommer passa ypperligt på Texas Longhorn. Det jag verkligen gillar är hur hetta i maten jag äter till ölen kommer igen samtidigt som ölen “baddar” smaklökarna. Med en relativt låg IBU men med en bra efterbeska och känsla i smaken så är det något jag tror kommer passa in riktigt bra. Hoppas den kommer i beställningssortimentet för med lite bra ruljans på den så finns ett bra alternativ till Sierra Nevadas Pale Ale som ibland kan vara lite äldre och sakna samma fräscha arom och smak.

Mitt sista tips? Släpp den på fat!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to ““Premiär” av Mohawk Philty Phil’s, Texas Longhorns blivande gunstling till öl”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] träffade Stefan i måndags och provade då Unfiltered Lager, Philthy Phils och även Snowblind och de båda förstnämnda var nästan än bättre än när jag provade dem […]

  2. […] kan bli en trevlig sommarfrisk nyheter med frisk aromhumling och passande beska vilket även Philthy Phils hade då vi provade den tidigare i år. Vill man ha lika mycket karaktär men något mindre beska […]

  3. […] aldrig för mycket men inte heller mesig. Stefan har tidigare skämt bort Texas Longhorn med Philthy Phil’s som var utomordentligt välbalanserad och mild men med en tydlig beska och långt crisp slut så […]


Leave a Reply