Categorized | Ölrecensioner

En sommar(öl) att se fram emot – Mohawk Unfiltered Lager

Stefan Gustafssons Mohawk Unfiltered Lager har fått oerhört många lovord under hösten och många har verkligen längtat och nu blivit bortskämda med en lageröl som har karaktär, smak och själ. Med tyska humlesorter har Maestro Mohawk bryggt en öl som drar åt vienna (till färg), APA (american pale ale, till humle och beska) men som ändå gjorts likt en lager. Detta genom att låta den vara ofiltrerad (får efterjäsa på flaskan) och ha i en rejäl dos Amerikansk och Nya Zeeländsk humle vilket ger mer arom och bredd till ölen.

Med 5,3% och 35 IBU så är den mild nog att dricka fler av på en skön sommarkväll men kommer ha smaker och aromer du inte får eller ens förväntar dig från många av de lagers vi annars ser på marknaden. Enligt vår lista över “Kommande Ölsläpp” så kommer den dessutom lagom till sommaren (1a juni): T1 11426 Mohawk Unfiltered Lager Sverige 330 18,90.

Jag tycker Stefan sammanfattar det bäst själv:

Ale eller lager? Varför låta tekniken bestämma. Det är ju smaken som räknas.

 

Mohawk Unfiltered Lager

 

Utseende: Halvklar orangefärgad vätska med disiga moln från en aning jästfällning, skummet är gräddigt on top men med minimala till små bubblor. Ser bra ut får man säga.
Doft: Första intrycket är en fylligare och något fruktigare än många lagers. Ljust torr malt, både en svag beska liksom en lovande fyllighet. En mixtur av karamell och hö anas också.
Smak: Medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Den där mixturen som har delar av mineral, hör och karamell ger en mineralig bitter torr känsla medan smaken av ljus malt, hö och lite citrus tar över och gör det lättdrucket, läskande och gott. Det som jag tycker lyfter ölen är att den har en humlig fruktighet som inte behöver stå i framkant men som finns där.

Betyg? – Bra+. Kanske lite “sammantryckta” smaker – men så dricker jag den en mörk januaridag och rätt kall. Vilket nog är vad som gör den trevlig på sommaren. Den har smak och en fyllighet som inte bara gör att den står ut, och övertrumfar de flesta lageröl, utan även många ales. Kroppen och smakerna passar perfekt och jag kan bara sia om vilken favorit den här ölen lär bli i sommar när man vill ha något lättdrucket och samtidigt smakrikt.

Så sluta plocka bland masslagers eller ales som du egentligen tröttnat på och välj bra brygder likt den här som faktiskt erbjuder något mer än bara hinkbarhet. Skön liten beska och torr citrusfräshör som sitter kvar och gör den lika lättdrucken som dess alternativ, men den här är faktiskt riktigt god till skillnad från många av alternativen. Varför hinka bra öl, köp ett gäng av de här och njut av dem under våren istället.

 

Mer Mohawk från sistone:

“Premiär” av Mohawk Philty Phil’s, Texas Longhorns blivande gunstling till öl
När Tomten bjuder på öl – Mohawk Snowblind Strong Ale
Manker Beer and Food TV -2- Långkok och lager
Nattnotis: Mohawk Blizzard – upp som en sol ned som en blåval
Mohawk Stitch och lite tipps om öl-events och musik
Mohawk Barley Wine – mumma
Mohawk Summer IPA – Flip eller flop? Flipflop?
Hur var det med mint i Mohawk Rye IPA och hur var Bötet Barley Wine?

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

5 Responses to “En sommar(öl) att se fram emot – Mohawk Unfiltered Lager”

  1. eriked says:

    Ah 1:a juni. Den lär bli klockren!

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Det jag föll för hos Frühs Kölsch då jag först provade den på Stockholm Beer and Whisky i fjol var att den var smakrik, lättdrucken och gedigen. Kölsch är verkligen en underskattad ölstil och nästan alltid ett perfekt alternativ till de ofta något tristare lagerölen. Med lite rundare och fylligare stil tycker vi att det är en öl som passar lika bra  i parken, som på festen eller till maten i sommar. Därför tog M2 fasta på just matbiten och slängde ihop en pasta med snabba cyrruräkor. Vi rekommenderar er verkligen att köpa ett gäng Kölsch och chilla med under våren, detta är mitt tipps på vårens hit tillsammans med Mohawk Unfiltered Lager. […]

  2. […] träffade Stefan i måndags och provade då Unfiltered Lager, Philthy Phils och även Snowblind och de båda förstnämnda var nästan än bättre än när jag […]

  3. […] öl vi redan har lyft fram som en “hit” den här sommaren är Mohawk Unfiltered Lager, en öl jag drack senast häromdagen, i solen, på uteserveringen. Den var lika bra då som vid […]

  4. […] När Stefan Gustafsson (Mohawk) släppte sin Unfiltered Lager var det många som mös till och gladdes åt att vi fått en riktigt spännande svensk sommaröl. Nu släpper man en sommarversion av samma öl, ett litet snäpp lägre IBU och 0.4% lägre alkoholstyrka – men med samma blandning av Nya Zeeländsk och Amerikansk humle. Bryggd hos Slottskällans Bryggeri och tillgänglig på Systembolaget för 18,90 kronor per flaska. Som ni kan läsa på länken ovan så gillade vi verkligen den vanliga Unfiltered Lagern och sommarvarianten tror jag kan passa utmärkt till sill-, grill- eller chillkvällen så prova den med lite trevliga sommarrätter. […]


Leave a Reply