Hipp hipp hurra – Manker Beer 3 år (och en månad)

Tiden går fort. Så fort att vi helt missat att vi för 3 år och dryga 1 månad sedan startade MankerBeerBlog.Blogspot.com. Sidan startade med devisen av att vara en ölblogg för 2000-talet. Med en lättsam stil utan pretentioner eller högtravande idéer anslöt jag mig till den lilla skaran bloggare som då fanns – Magnus Bark, Ölrådet, Anders And, Dempa Beer, Gjölen och den kort därpå nyöppnade bloggen BeerSweden.

Det var då och sedan dess har över 2.000 olika öl provats, vi har hållit i filmreleaser, ölprovningar, filmat förra årets roligaste ölmontage och ölrecensioner. Vi har träffat hundratals trevliga öldrickare, bryggare, importörer och andra minnesvärda personer. Genom åren har vi också gått från att vara en av “alla bloggar” till en av de största och enligt vissa mest aktuella hemsidor för öl, vi är ytterst tacksamma för att det verkar vara så många som verkligen gillar det vi gör och skriver. Intresset för öl frodas i Norden och även fast våra ölhjärtan ligger på andra sidan Atlanten så är det oundvikligt att inte ryckas med och glädjas åt den plats öl börjar återfå runtom i stugorna och på restaurangerna.

 

Jag har försökt att lista ett par av höjdpunkterna under året men det är svårt, mycket kul har skett och vi har träffat många underbara personer. Men jag har valt två saker som har och kommer ha stor betydelse för MankerBeer.com.

Såklart har M2s intåg varit en stor faktor som har lyft MankerBeer och som gett oss möjligheterna att fokusera djupare och bredare. Efter att själv ha drivit bloggen i två år så kom M2s intåg som en skänk från baren. Att skriva om öl är vissa perioder ett heltidsarbete och nu när vi är två kan vi göra än mer tokiga saker – vilket vi hoppas att ni ska uppskatta och få nytta/nöje av. Vi kompletterar också varandras svagheter väl och hoppas bygga vidare på det under året. Min namne (därav 2’an) har en bakgrund som kock och har en brinnande passion för det han gör vilket smittar av sig på sättet vi önskar fördjupa vårt fokus på öl och mat. Han kommer också att börja skriva trevliga små krönikor om humle och annat framöver.

Bilresan runtom i USA – Något jag verkligen vill uppmuntra till är att “våga släppa allt” och boka en resa till landet i väst och sedan ta sig ut på vägarna och in i städerna om inhyser några av världens mest spännande, och ibland bästa, bryggerier. Vi har enormt mycket roligt material som vi kommer att sammanställa i den takt det hinns med. Vart du än kommer så kommer du att mötas av samma öppna armar och välkomnande attityd. För vår del innebar resan möten med Sam Calagione (Dogfish Head), Eric Wallace (Left Hand), Dale Katechis (Oskar Blues), Bryan Simpsson (New Belgium) och många många fler ölpersonligheter. De blir förvånansvärt tacksamma av att få besök hela vägen från Sverige, så dra iväg ett mail och fråga om ni kan komma förbi. Utöver det så är naturen underbar ute i landet och ja, jag vill åka iväg så snart som möjligt igen.

Sedan vill jag såklart lyfta på hatten till alla mässgeneraler som ordnar de mässor vi besökt och haft otroligt kul på, Marianne och SBWF, PyrreÖBWF, Richard och Linköping Beer Expo och såklart Mikkel och Irina som låg bakom CBC.

 

Bästa och sämsta ölen 2011/2012?

Under året har 1271 stycken olika öl provats (totalt 2414 från över 30 olika länder) och sett till de betyg vi har gett så är följande några av de fem bästa och de fem sämsta på den 7-gradiga skala som används (Usel = 1, Sådär = 2, OK =3, Bra =4, Bättre = 5, Bäst = 6 och Toppklass = 7).

Bäst:
New Glarus Brewing Company Wisconsin Belgian Red Bäst+
Avery Brewing Company Rumpkin 2011 Toppklass
Oskar Blues 2009 Unfiltered Ten Fidy Bäst+
Three Floyds Brewing Company Cimmerian Sabertooth Berzerker Bäst+
Dogfish Head 75 Minute IPA (cask) Bäst+

Sämst:
Hoppin Frog Turbo Shandy Citrus Ale Okey-
Warka (Zywiec Group/Heineken) Warka Beer Okey-
Svaneke Bryghus Ale Okey
Redstone Meadery Sunshine Nectar Okey-
Breckenridge Brewery Christmas Ale Okey

 

Vad kommer att ske framöver då?

Kortsiktigt är det sommarledighet, M2 drar till USA i juni och jag i juli/augusti, såklart blir det lite roligt snack därifrån som vi försöker dela med oss av. Under Copenhagen Beer Celebration fick vi bra kontakt med “nya spännande” bryggare och vi har bjudits in till både Cigar City och Westbrook vilket vi hoppas ska bli riktigt trevliga dagar, deras öl är ju världsklass. Sedan planeras kanske en liten fest mot sensommaren som vi tills vidare är lite tysta om. Vi hoppas också få ut vår Magnus Hopus i en större skala och med modifierat recept och på den fronten är det lite trådar som det nystas på och där det finns ett stort intresse för att få igång det hela, vilket såklart är kul.

Vi har också fått intresse från Systembolaget att samarbeta lite djupare för att kunna ge er bättre och bredare information om framtida släpp och nyheter från deras sida. Annars är vi som alltid tacksamma för tips om hur ni önskar se MankerBeer utvecklas. I och med att vi gör detta för att vi gillar öl och älskar att ha kul medan vi dricker dem så skriver vi lika mycket för er som för oss själva, därför är era åsikter mer värda än våra.

Så väl mött 2012, jag hoppas verkligen att vi ses på krogarna runtom i landet! Skål!

 

Lite av våra favoriter från 2011/2012:

MankerBeer nominerat till årets ölpersonlighet 2011
Manker Beer Meets: Eric Wallace och Left Hand Brewery
Manker Beer Meets – BMD med Nøgne ø – Del 2 – En middag med Kjetil Jikiun

Manker Beer Meets: Vi tar en öl med Sanna Blomquist, DN Söndags nya ölskribent!
Manker Beer Meets – Beer Makers Dinner med Black Isle Brewery
Manker Beer Meets: Sam Calagione of Dogfish Head

Manker Beer Meets: To Øl – Del 2 – Vad sker under en kväll med To Øl

Manker Beer Tv – Episode 1 – Garrett Oliver från Brooklyn Brewery

Brewing according to Mikkel(ler) – Master Class and interview at SBWF


Manker Beer åker till Malmö -1- En kväll med Ölrådet
Blog collaboration: Manker Beer TV feat Ölhunden.se – Flying Dog K-9 Cruiser
M2s Corner – Cheese Wars – Garrett Oliver vs Totte Steneby
M2s Corner: M2 möter tågtjuven (?) Garrett Oliver
Manker Beer TV – Crazy Tour at Oskar Blues

Manker Beer + Beer Wars = FEST
Manker Beer TV – Guided Tour of Dogfish Head Brewery

Manker Beer and Food TV -1- Köttbullar och Hello, My Name is Ingrid
Manker Beer presents the ultimate guide to probably the coolest Beer festival in Europe this year – Copenhagen Beer Celebration!
Manker Beer – Stockholm Beer and Whisky Festival 2011 – The Epic Montage!
Inför Linköping Beer Expo 2012 – Vi frågar mässgeneralen
Ett ockult kärleksbarn till humlemord? – Omnipollo/Sea-Goat Brewing
Manker Beer Diaries -5- Det gröna hotet (aka sniffa humle)
Darren Packman startar bryggeri – vad betyder det för framtiden?
Sverigepremiär – Manker Beer provar Omnipollo/Evil Twin Russian Roulette

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

4 Responses to “Hipp hipp hurra – Manker Beer 3 år (och en månad)”

 1. Grattis i efterskott. Kul att se att ni ligger i och satsar. Börjar bli lite avis på era USA-resor, jag får nog ta och sparka mig själv i röven så jag också kommer iväg.

  Det fanns förresten en hel del öl-bloggar redan i mitten av 2009. Tror det låg runt 15-20, men jag hade inte full koll på alla då. Numera har det förstås exploderat över 100-strecket.

  Ser fram emot att se vad ni tar er för i framtiden.

 2. Olof says:

  Om ni har kontakt med Systembolaget hade det varit skoj om ni hade fått skriva nån artikel till deras tidning de har i butikerna.

  • manker says:

   Vi får se vad som sker, vi har lite samarbeten med diverse tidningar idag men det vore helt klart kul att få ut någonting roligt i deras tidning, som tyvärr ibland är lite torftig – framförallt när det kommer till öl.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply