Categorized | MankerBeer News

Ölnyheter, Manker fyller år, och firar med burköl från Maui Brewing Co

Japp. Idag föll det så att systembolaget både släppte ‘nytt’ samt att jag fyller år. På förhand hade jag tänkt att fira med att köpa på mig en flaska Samuel Adams Utopias, men då den är oskäligt dyr och jag drar till Rom på fredag så blir det att köpa något gott därifrån istället. Så alla som har bra tipps om Rom, lämna en kommentar.

På systembolaget köptes trots allt det vanliga i det här släppet, ett gäng Brooklyn Chocolate Stout, några få Sierra Nevada Celebration Ale och så ska jag prova Ommegangs Three Philosophers. Ommegang är ett av få amerikanska bryggerier tycker jag som verkligen lyckats få till det där med belgiska öl. Lite trist släpp för den som vet att dessa kommer, har köpt dem, druckit dem, sparat dem, druckit dem igen etc. Tur det sker mer framöver, länken till höger här i menyn om ölnyheterna i vår uppdaterades senast idag med släppet av BrewDogs Hello, My Name is Ingrid.

Vidare tänker jag fira mig själv med god mat och öl på OT på torsdag istället och kan nu se fram emot ett par lugna dagar, eller två i alla fall. På tal om OT så kunde jag förfira mig själv lite med massa god öl förra veckan och då jag är ytterst intresserad av bra öl på burk så var det inte ett svårt val när ett par burköl från Maui Brewing Co. fanns där för en billig peng. För att vara från Hawaii så har man ändå en rätt diger lista på öl även om det bara är ett fåtal av dem som faktiskt görs i större mängder. Men tanken med öl på burk lyckas verkligen i många fall och just på Hawaii så är det ju perfekt – det tar mindre plats, skadas inte av solen, kan lättare hållas kyld och kan förvaras då kolsyran inte tränger ut. Toppen! På ölmässan i höstas missade jag faktiskt att prova dessa då jag hade så mycket annat jag ville prova på, så nu blev det att knatcha upp både Coconut Portern och Mana Wheat från dem. Den första av de två bryggs med rostade kokosflarn för att ge lite extra smak till den robusta portern medan den senare, veteölen, enligt Maui görs med koriander och ananas (?).

Maui Mana Wheat

Utseende: Klar, något mörkgyllene vätska.
Doft: Söt något kryddigt plastig vetedoft. Koriander och citrus med viss sötma. Ingen toppendoft.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Apelsin och citrus i smaken som även den har lite plastig känsla. Helt okey men något trist smak där jag tror att ananasen kanske mildrar snarare än ger extra smak och är vad som känns mer åt apelsinhållet. Koriandern lyser inte igenom alltför mycket.

Betyg? – Bra. Mnjae, egentligen ingen toppenöl. Men ännu en dålig bra amerikansk veteöl så att säga. Läskande och har ju saker som känns helt okey, men likväl är det som anat ingen bra veteöl.


 

Maui CoCoNut PorTeR

Utseende: Mörkbrun vätska med mjällt skum, smutsiga rester stannar kvar längs glaset.
Doft: Lättrostat i doften, av både malt men även från kokosen. Kokosen tränger inte igenom som en alltför tydlig kokosdoft utan det är lite rostad kokos som tappar den riktigaste fruktiga sötman. Lite kryddig.
Smak: Medelstor munkänsla med okey kolsyra. Rätt lättrostad smak med lite kryddig kokos utan att det blir för mycket kokosfrukt utan det är mer känslan av kokos som tränger igenom. Halvmjäll kropp med lite nötig trevlig smak.

Betyg? – Bra+. Chillad öl, mer än anat. Lättdrucken med lagom lättrostad känsla och en kokos som inte tar mer plats än vad den borde.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

4 Responses to “Ölnyheter, Manker fyller år, och firar med burköl från Maui Brewing Co”

 1. Baggen says:

  Vad kostade coconut porter?

 2. Manker says:

  Tror den gick för 58kr eller så. Var sista flaskan tror jag, men alla öl under 65 kronor – och särskilt amerikanska sådana tycker jag är rätt billiga.

 3. Johan says:

  Grattis! 🙂

  Tycker också det låter som ett bra pris på Coconut Porter.

  För övrigt så har ölbloggarträffen spikats till 21 mars, utifall att du skulle kunna komma loss på en måndag ändå. Vi är rätt mycket folk, men en till kan vi nog försöka klämma in 🙂

 4. BeerSwedenDarren says:

  Congrats on your anniversary! I follow your blog regularly, especially for your view on US beers and to gaze jealously at the ever-growing list of big beers you have at home 😉

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply