Categorized | MankerBeer Talk

Gästkrönika – Kristopher/Kornmalt & Humlekottar – Öppet brev till Systembolaget

Då var det åter dags för mig (Manker) att återvända hit till MankerBeer.com som har legat lite i lä under SBWF och GABF samt vår efterföljande tripp till västkusten, vi ber om ursäkt men lovar att det kommer lite roliga rapporter därifrån. Medan jag sammanställer hundratals bilder på och kring öl samt smälter alla intryck så låter vi vår gode vän Kristopher från i vårt tycke landets bästa ölblogg, Kornmalt & Humlekottar ge sin syn på Systembolaget och dess utbud.
/Manker

Man får ofta höra att Systembolaget har ett brett sortiment, och det får jag väl hålla med om.. Med vissa paranteser. Hur stor del av ölen som står på Systembolagets hyllor är industrilager? Om vi nu talar om det som faktiskt står på hyllorna och inte i beställningssortimentet, det måste väl vara iallafall 70-80%? Jag har inga exakta siffror utan går efter det jag ser i butikerna, men det finns säkert andra som har och då får ni gärna fylla i här. Var vill jag komma med detta då?

upp-till-kamp-for-barnens-basta-300x190Jo, det jag undrar över är hur det kan finnas en så stor marknad för denna sortens öl när dom flesta smakar mer eller mindre likadant. Två varianter Sofiero plus olika storlekar på burk och flaska, samma med Norrlands Guld, Spendrups, Åbro, TT, Arboga, Stockholm Festival, Smålands och så vidare, och då talar vi bara om dom svenska märkena. Peroni, Stella Artois, Efes, Mythos, Karlovacko, Heiniken, Baron Trenck, Singha, Lapin Kulta, Carlsbergs alla varianter.. Ja, ni fattar. Smaken är som baken säger man och visst finns det folk som gillar den här sortens öl, men vilka av dessa ölen hade dom faktiskt saknat om Systembolaget hade skrotat hälften av dom? Min gissning är att dom bara hade tagit en annan sort istället, “trist att dom tog bort Spendrups Guld men vafan Mariestad är också fin ju”.

Nu ska jag inte säga att jag inte tycker om lageröl för det gör jag. En riktigt bra, välbalanserad, krispig lager är bland det godaste man kan dricka i min värld, men större delen av ovan nämnda öl är inget av detta. Kvalmiga maltbomber i hemsk obalans av plåt, tonårsfylla och smör med en alldeles för hög kolsyrehalt. “Serveras väl kyld”, jo afan! Annars finns ju risken att ölen faktiskt smakar något! Nä, dålig öl är var det är. Kan anses elitistiskt att säga att det är dåligt, men det är produkter tillverkade av dåliga råvaror på industriell nivå. Jämför med grönsaker, frukt, kött, vad som helst! Det smakar bättre när det är gjort med kärlek och respekt, det är ren fakta.

imagesJag är glad att hantverksölen har nått Sverige med full kraft. Jag är glad att jag kan gå ner på mitt lokala Systembolag, som är det absolut minsta Systembolag jag känner till, och köpa öl från Samuel Adams, Brewdog och Brooklyn, men jag är också ledsen över att hyllorna nästan ger vika av industriellt tillverkade maltdrycker. Min uppmaning till Systembolaget är att skrota 50% av all industrilager dom har, kanske köra ett test en vecka och se hur det påverkar försäljningen. Jag kan garantera att den inte kommer sjunka. Människor köper dessa pissöl av gammal vana men det är ingen vana som är svår att bryta tror jag.

Det sägs att det är hipsters som tagit den nya ölboomen dit den är och det är alldeles säkert sant (till viss del, själv tror jag på dom riktiga ölentusiasterna), men isåfall tackar jag dessa hipsters. Det sägs också att när denna vågen av öl tynar bort så kommer vi alla att gå tillbaka till industrilager igen vilket jag tycker är en befängd tanke. När man en gång har börjat dricka riktigt bra, hantverksbryggd öl så är man bra dum om man går tillbaka och dricker piss efter det. Och så dum kan ingen vara. Inte ens en hipster.

Gästskribenter

MankerBeer har bjudit in flertalet gästskribenter till att skriva krönikor och dela med sig av sina tankar och åsikter. Vem som är aktuell gästskribent för just detta inlägg framgår överst.


Gästskribenter

MankerBeer har bjudit in flertalet gästskribenter till att skriva krönikor och dela med sig av sina tankar och åsikter. Vem som är aktuell gästskribent för just detta inlägg framgår överst.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

26 Responses to “Gästkrönika – Kristopher/Kornmalt & Humlekottar – Öppet brev till Systembolaget”

 1. Anders says:

  Jag är ingen älskare utav SB, snarare tvärtom. Bort med eländet tycker jag. Men i ärlighetens namn är det nog inte bara Systembolagets fel att det är så här. När det gäller öl är det rätt många som handlar efter pricipen “most bang for the buck”. Alltså ju billigare och ju starkare, desto bättre. När man besöker SB inför en helg så häpnar man över vad folk bär ut. Lådvis med dålig öl, cider och annat. Förmodligen de som fortfarande beställer “en stor stark” på puben. Det bästa vore väl som du säger, rensa hyllorna från blasket!

 2. Henrik says:

  Kan bara instämma!
  Diskuterade själv nyligen varför man skulle gå tillbaks till någonting osmakligt (som ger fruktansvärda bakfyllor f.ö.) från att ha fått riktigt goda kvalitetsvaror.
  Det finns väl ingen med huvudet rätt påskruvat som t.ex. skulle äta Scans industriproducerade Hotdogs efter att ha fått äta ett antal riktiga korvar med bra kött, riktigt kryddade och tillverkade för hand? Även en idiot har ju smaklökar!
  Det skulle vara mycket intressant att se vad som skulle hända om man erbjöd folk kvalitetsöl istället för skräp. Min känsla är att det skulle förändra dryckesmönster och minska fyllorna då man inte dricker smakrik öl på samma sätt som smaklös industrilagern.
  Prisfrågan är ju alltid närvarande, men där måste folk lära sig vad det är man betalar för, utan den kunskapen är ju inget prisvärt…

 3. André says:

  Först, jag älskar öl, öl från “små” bryggerier som tex Stone, Three Floyds och Firestone Walker. Men, detta inlägg är ju rätt meningslöst och kan ju knappast tas seriöst.

  Om Systembolaget skulle ta bort 50% av all industrilager… vad skulle de då ersätta det med? En massa IPA, Stout, Barley Wine och annat gott? Vore min önskedröm, men hur tänker du att detta ska fungera? Tror du seriöst att en person som ska köpa en Mariestad till en tia kommer köpa en IPA till 50-100 kronor istället? Om de skulle ta in pallar med hantverksöl så kommer de brinna inne med stora mängder öl, och mycket av det kommer gå ut på datum. Jag ser ju ofta, i mina ögon, goda öl som aldrig försvinner ur Systembolagets hyllor.

  Jag försöker så gott jag kan att få mina vänner och familj att få upp ögonen för craftbeer, men det är ju inte som om de köper craftbeer istället bara för att de har smakat det en gång. Ofta när jag bjuder kompisar på det jag tycker är en god öl får jag oftare svaret: “den var god, men Heineken är nog fortfarande min favorit” än: “shit, det här var det bästa jag har smakat någonsinn, Heineken smakar piss”.

  Möjligt att jag läser inlägget helt fel, men om vi ska ändra “öl-Sverige”, så kanske vi ska behandla ämnet med lite mer respekt och inte kalla det 90% av Sverige dricker för piss…..

  • Kristopher says:

   Du tar inlägget lite fel. Jag menar inte att fulölen ska ersättas med IPA och stout, bara att man kan ta bort mer än hälften av fulölen då den ändå smakar likadant, mer eller mindre. Vad är meningen med att ha ett stort sortiment där mer än hälften är samma produkt, är sortimentet verkligen så stort då?

   Jag vill inte att hyllorna fylls av IPA och pale ale, det kommer bara innnebära att det kommer stå längre och i slutändan kommer det bli en massa trötta öl på hyllorna. Så länge folk inte vill dricka hantverksöl så är detta ingen lösning överhuvudtaget.

   • Kristopher says:

    “men om vi ska ändra “öl-Sverige”, så kanske vi ska behandla ämnet med lite mer respekt och inte kalla det 90% av Sverige dricker för piss…..”

    Det kanske bara är jag, men jag har lite svårt för att respektera dåliga produkter, jag kallar det piss för det är piss. Det är dåliga produkter, dåliga råvaror och rent ut sagt skitdålig öl.

    • André says:

     MEN, genom att kalla det majoriteten i Sverige dricker för piss så antyder man samtidigt att Svensson är en idiot som dricker det han dricker. Det finns ju äntligen ingen rätt och fel smak, om Svensson tycker Mariestad är den bästa ölen i världen och jag tycker att det inte finns något bättre än Dark Lord eller någon suris från Cantillon (öl som säkert en Svenne ville kallat för piss)…. så har vi ju båda rätt. Min poäng är att vi ölnördar måste vara lite mer ödmjuka om vi ska få Svensson att komma över till vår sida….

 4. Ruso says:

  SB har monopol och måste låta alla bryggerier vara med och slåss med “samma” produkt, för att den säljer. Vi konsumenter måste sluta efterfråga de här varorna för att de ska försvinna. Eller har jag missuppfattat det?
  Jag är glad för de “non-lagers” som dyker upp med jämna mellanrum. Nu kommer det ju fler och fler bra ales i standardsortimentet. Nu bor jag i Stockholm och vet inte hur det ser ut ute landet, antagligen katastrofalt. Ju fler ölälskare vi blir desto bättre sortiment får vi förhoppningsvis. Jag önskar att vi inte hade monopol.

  • Kristopher says:

   Jag har inte så jättemycket emot monopolet i sig då jag tycker att Systembolaget sköts bra, men det är intressant att det finns en marknad för så extremt mycket öl som är exakt likadan.

 5. Kunden köper inte ljus lager för dess distinkta egenskaper i första hand. Givetvis uppskattar gemene öldrickare typen ljus lager. Kunden köper istället öl utifrån varumärke och associationer, snarare än innehållets egenskaper.

  Två öl, som ingrediens- och bryggmässigt är väldigt lika, kan paketeras och marknadsföras på två helt olika sätt och där med attrahera två olika konsumentgrupper. Fokus ligger alltså på hur ölen marknadsförs och differentieras istället för innehållet.

  Det storbryggerierna upptäckt är att de kan öka försäljningen genom att introducera flera varumärken, utan att påverka kärnproduktens försäljning.

  Många kommer sörja om Systembolaget tog bort drycker ur sitt utbud med hänvisning till innehållets likhet. Därför att konsumenten uppfattar inte en Blågul vara identisk med en Carlsberg eller Mariestads eller Peroni. De som köper dessa öl gör det av helt olika anledningar än vad som finns i flaskan/burken.

  Nyckeln till förändring är fokus på råvaran. Att råvara och hantverksmässighet gör skillnad i smak. Men även hantverksmässigheten blir ett varumärke. “Hipsters”, om nu “dessa” ligger bakom förändringen, väljer utifrån kriteriet att de drycken är hantverksmässig. Det gäller alltså för mikrobryggerierna att utstråla hantverksmässighet.

  Även storbryggerierna försöker sig på det, så kallad “fäbofiering”.

  Men varumärket och produktens betydelse växer sig även stark inom hantverksbryggerier. Mikkeller, BrewDog och Omnipollo är exempel på bryggerier som med sina öl även bygger produkter/varumärke genom design, egenskaper, namn etc. Jag ser allt oftare de som väljer öl, inte utifrån dryckens egenskaper, utan att bryggeriet har ett varumärke man vill förknippas med. Precis samma mekanismer som ligger bakom varför så många köper ljus lageröl men med så olika förpackning. Skillnaden med hantverksöl är att innehållet varierar mycket mer.

 6. alt says:

  en veckas test är nog inte tillräckligt, va? människor är vanedjur, det tar tid… dessutom är som påpekats priset väl avgörande för de flesta. drycken i sig står nog inte i centrum, utan bara en del av sammanhanget (fest, samkväm osv).

  lite som musik: endast för en liten klick (10-20%) är musik ett egentligt intresse. majoriteten använder som bakgrund i olika sammanhang. o alltså säljer simpel musik bäst. skulle tro att också innan industriblasket var de flesta människor rätt ointresserade av ölet i sig. det har inget med hantverk eller industri att göra, troligtvis.

  • Kristopher says:

   En vecka är kanske lite kort, det var en tidsrymd tagen helt ur luften. En månad kanske vore bättre?

   • alt says:

    tre generationer, minst. i runda slängar 75 år av micro-välde! – men ett problem: hur ska man ursäkta allt infekterat då för vanliga lagersvenssons? blir mkt öl i vasken…

    • Kristopher says:

     Känns kanske lite väl satsigt att göra ett test i 75 år.

     Och åter igen så säger jag inte att man ska byta ut hälften av fulölen mot hantverksöl, utan att man ska ta bort den bara för att se reaktionerna. Vad är meningen med ett brett sortiment när det inte är brett?

 7. Thomas Bingebo says:

  Detta är enligt mig en icke-diskurs. Roligt att Ni nämner många svenska bryggerier :() Eller dom som har faktisk har ett bryggeri 🙂

  Tror att de som förespråkar Systembolagets undergång skulle få mindre i kopparna att dricka – för livsmedelsbutikerna tar betalt för hyllplats vilket inte Systembolaget tar. Var ska vi då köpa våra svenska favoriter? Eller blir det amerikanska bryggerier med avtal med en av de stora?

  Sedan är det alltid så att man aldrig kan säga att någon gillar fel. Så tänker jag och då jag möter “vanliga” människor som gillar öl, kanske “fel” öl hos en del”, men inte fel hos mig som bryggare – om någon testar något nytt och gillar det så köper man det. En styck hantverksbrygd svensk öl och nio stycken “fel” öl så har vi hantverksbryggare i Sverige tio procent. December 1012 så stod de svenska hantverksbryggerierna för ca 5% av försäljningen på SB. En utopi för 10 år sedan. Svensken köper mer svensk hantverksbrygd öl. Följ trenden och stöd Ert lokala bryggeri.

  Med vänlig hälsning
  Thomas Bingebo
  Ansvarig Bryggare
  Oceanbryggeriet Göteborg

  • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

   Nu var det inte jag som skrev inlägget men det som Kristopher, nog, menade var inte att man prompt måste ha amerikanska öl, massiva IPA’s eller starka stouts – bara att ifrågasätta vad som skulle ske om man tog bort en stor del av all masslager. Inte i förmån för annan eller alls “häftig” öl, utan bara om den försvann. Skulle folk köpa annorlunda öl, våga prova nytt eller är det så att masslagern säljer för att folk faktiskt bara vill ha just den typen av öl.

   För det jag gillar och ser är att fler köper hantverksbryggda produkter, vilket kanske är del i det experimentet Kristopher skrev om. Ta Göteborg och de lokala bolag där ni, Poppels, Dugges m.fl säljer era öl. Där har ni fått en större plats och mängden makrolager har procentuellt sätt minskat, frågan är då om det beror på bryggerierna, marknadsföring, lokalpatriotism eller att fler vågar prova något nytt.

   Mvh
   Manker

 8. Mc-Hare says:

  Smaken är som baken, du kan va piss!
  Kan tycka din JACKA ser ut som dinosauriebajs medans du typ älskar den. Har jag rätt å be dig byta så att jag ska slippa störa mig och kräkas?

 9. Robert says:

  Altså, nu bor jag i Norra sverige i en av större städerna här och vi har en av “40-tal butiker” som får in större sortiment 5min från mig med bil. Men jag är FÖRBANNAT glad att vi har monopol med systemet här, det är klart stockholmare/göteborgare/malmöiter och ev. någon mer stad hade säkert haft grymma ölbutiker i stil med ölbutikken osv, men för oss som inte bor i storstäderna är det extremt glädjande att vi har ett systembolag – annars hade jag garanterat suttit och sugit på en macrolager eller i _bästa_ fall en Fuller’s ESB, missförstå mig rätt – ESB är det inget fel med, men det är nog ungefär så lågt jag kommit från macrolagers.
  Dessutom om det funnits fler mindre butiker så hade ni antagligen betalat betydligt mer för era hantverksöl. Ni kan ju dessutom beställa det mesta från bolaget, så länge det finns en leverantör i sverige.

  Som originaltråden däremot ville säga så kan jag hålla med om att det är onödigt med 40st macrolagers – men grejen är den att hade det funnits mindre alternativ – så hade det bara gjort att de alternativen hade sålt MER. inte att svennebanan hade köpt mer hantverksöl.

 10. Rickard says:

  Ganska enkel problematik……om man tänker efter.

  Frågan bör inte vara varför “fulölen” fortfarande säljer, utan varför intresset för mikrobryggerier och hantverksöl har kunna växa fram – trots vår dåliga ölkultur.

  Svaret är naturlgtvis den marknadsföring som sker dagligen i TV och tidningar – såväl som på Facebook. Det är upplysning, trender och ren jävla propaganda som gör det hela. Jämför med när Single Malt kom fram för en massa år sen och man såg samma typ av grabbgäng som idag snackar humle – stå och snacka rökighet. Alla skulle köpa någon jävla bok om wiskey i julklapp till killar som lämnade 25+ eran.

  Nu är det snack i TV och en massa skriverier i tidningar och i media. Perfekta ölen till Burgare (hemmald högrev så klart) är dessvärre inte Miller, utan allsköns ölsorter med aaaaaaaningen mer beska och humle. Och visst är det vanligare att fotografera och se foton på facebook av allehanda kompisar, vänner etc som berättar om sina udda ölsorter.

  Självfallet är detta kul och en fantastisk dörröppnare till ny god öl, nya vanor och ett rikare ölliv. Även om det kan bli lite parodiskt att vissa restauranger nymera enbart säljer IPA, APA MWPA och allt vad som finns och inte en ynkaste liten pilsner värd namnet. Systembolaget kommer med sitt uppdrag ALDRIG att bidra till att förändra ölkulturen, utan de kan blott följa trenden och ge massan vad de vill ha. Enbart handlare som får lov att SALUFÖRA en brygd kan nå ut. Bolaget skall vara neutralt i sin skyltning. Detta är skälet till att de inte heller får lov att sälja öl kyld. För om ett märke skall kylas skall alla kylas.

  Själv kan jag uppskatta en tur över till Blomsten. Där säjs “öl” och “Luxus öl”, vilket är ett skönt sätt att se på det. Ibland är det inte svårare än så – och den smakar fanimej dejligt.

 11. Magnus "Manker" Björnstjerna says:

  Tar även mitt svar till Bingebo till alla.

  Nu var det inte jag som skrev inlägget men det som Kristopher, nog, menade var inte att man prompt måste ha amerikanska öl, massiva IPA’s eller starka stouts – bara att ifrågasätta vad som skulle ske om man tog bort en stor del av all masslager. Inte i förmån för annan eller alls “häftig” öl, utan bara om den försvann. Skulle folk köpa annorlunda öl, våga prova nytt eller är det så att masslagern säljer för att folk faktiskt bara vill ha just den typen av öl.

  För det jag gillar och ser är att fler köper hantverksbryggda produkter, vilket kanske är del i det experimentet Kristopher skrev om. Ta Göteborg och de lokala bolag där ni, Poppels, Dugges m.fl säljer era öl. Där har ni fått en större plats och mängden makrolager har procentuellt sätt minskat, frågan är då om det beror på bryggerierna, marknadsföring, lokalpatriotism eller att fler vågar prova något nytt.

  Det finns inte rätt och fel, alla har rätt att prova, köpa och tycka om vad de vill. Det som hade varit intressant är snarare att se hur en helt annan marknad skulle fungera i Sverige. I andra länder kan du ha “specialbutiker” för vissa typer av alkohol, hur skulle det fungera i Sverige? Nu tror jag det kan vara negativt då Systembolaget gör ett grymt jobb med att förse ALLA svenskar med ungefär samma möjligheter att köpa både mikro och makroprodukter.

  Dock tror jag som sagt att Kristophers tanke var just att ifrågasätta hur utbud och köpande hänger ihop mer än att påstå att alla som gillar masslager “är fel” eller att ölen är från helvetet.

  Mvh
  Manker

  • Kristopher says:

   Alldeles rätt. Tack.

   • André says:

    Problemet Kristopher, blir när det du skriver och det du menar inte riktigt hänger ihop. Du skriver ju att man är dum om man fortsätter att dricka industrilager (eller piss som du kallar det) efter att man har druckit hantverksbryggd öl.

    Men, trots en något klantig formulerat artikel, så har den i alle fall skapat lite hetta och debatt kring ämnet, och det ska du ha kudos för 😉

 12. Johan says:

  Bra skrivet av Kristopher och Robert.
  Jag börjar med att berätta att jag jobbar hos en importör.
  Det är fortfarande vissa fuffens grejer med bolaget. Man skriver offerter som ska passa och gynna vissa varumärken/importörer.

  Men man kan ju inte lägga ner bolaget. Jag är som privatperson inte jättesugen på att betala massa frakt när man beställer grejer från övriga landet. Vissa verkar inte fatta vad som skulle hända.

  Special butiker är jättebra, men hur skulle Ove i Haparanda (typ)få tag på den ölen?
  Släpp i sådana fall på % gränsen inom DVH. Om alla länder runt oss kan sälja upp till 4,6-4,7%, varför kan inte vi?

  Vissa gamla macrolager folk i denna bransch tror inte man kan tjäna pengar på finöl. Men de har fel.

  /Johan

 13. altigen says:

  fast sakpåståendet (mitt i rallarsvingande retoriken) är ändå rätt osannolikt i krönikan. skulle man ta bort 50% av all macrolageröl på sb, så skulle literpriset ju stiga rejält. och höjer man priset på en vara minskar ju i regel efterfrågan. det handlar ju inte om hur denna del av sortimentet är fördelat på olika märken (Falcon, Sofiero etc), utan mängden, och den finns ju där av en anledning: det säljer, folk gillar det. jo, en sak skulle nog inträffa: SB avskaffas illa kvickt, och på ICA går Carlsberg som smör i solsken.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply