MankerBeer and Food: Smaksätt dina egna cocktails

Att smaksätta sprit har vi gjort i alla tider, vissa smaker mer traditionella än andra. I de nordiska länderna har vi klassiska smaker som kummin, fänkål, malört, pors och dill, men man kan använda mer eller mindre vad som helst (bäverröv, någon?). Något av det konstigaste jag provat var en snaps gjord med parmesanost, ett misslyckat experiment enligt skaparen själv men jag tyckte inte det var så tokigt (även om det var extremt udda).

Så, idag tänkte jag dela med mig av två recept på just smaksatt sprit, ett traditionellt och ett inte så traditionellt. Vi börjar med klassikern, limoncello. Du kan köpa limoncello på Systembolaget om du inte orkar göra egen, men det är ju alltid skoj att göra saker själv och så ser det ju trevligt ut med en massa burkar med olika innehåll överallt i köket.. Det hela är väldigt enkelt.

Skala 5-6 stora citroner, helst ekologiska, och lägg skalet i en stor burk. Häll på sprit så det täcker (runt 40 cl). Jag använde mig av Brännvin Special den här gången då jag tycker det är rätt schysst att den bara ligger på 30% och den tar åt sig av smaker väldigt bra, men du kan använda vilken icke smaksatt sprit du vill egentligen, många använder sig av vanlig vodka. 12207637_10153123223646820_1822634681_n

Låt detta stå i ungefär en vecka och sila sedan upp i en flaska. Gör en klassisk sockerlag på lika delar socker och vatten, blanda ihop en liter ungefär. Skulle det bli mer än en liter så är det ingen fara, då sparar du det och har till drinkar istället. Låt sockerlagen svalna och blanda sen ut med citronspriten, du ska ha dubbelt så mycket sockerlag som sprit. Skaka om flaskan och låt stå i ett par dagar, sen serverar du din limoncello riktigt kall, gärna från frysen.

Det andra receptet är lite mer okonventionellt, men likväl lika gott – dill pickle vodka! Passar klockrent i en Bloody Mary, eller varför inte en dill pickle Martini? Bara fantasin sätter gränser och om du gillar pickles så kommer du älska denna vodkan.

Skala och skiva en slanggurka och lägg i en stor burk med en näve dillkvistar, en klyfta vitlök, varsin matsked hela svartpepparkorn och gula senapsfrön. Häll på vodka och låt stå i en vecka. Filtrera och njut i nån schysst cocktail.

Kristopher

Kristopher njuter av livet. Som den äkta skåning han är har han en stor kärlek till god mat, musik, öl, bourbon, cocktails och allt annat som förgyller vår tid här på jorden, och det kommer ni bli varse om!


Kristopher

Kristopher njuter av livet. Som den äkta skåning han är har han en stor kärlek till god mat, musik, öl, bourbon, cocktails och allt annat som förgyller vår tid här på jorden, och det kommer ni bli varse om!

More Posts - Website

Leave a Reply