Categorized | MankerBeer News

Svaren på gårdagens gåtor och belöningen – Founders Nemesis 2009

Jahapp. Då är dels nyheterna inför vårens släpp påfyllda, dels efter lite förfrågningar och dels genom dagens eminenta påfyllnad från Schnille och Schmak.

Vidare fick gårdagens små gåtor sina svar.

  •  Samuel Adams Utopias har samma årgång enligt flaskan som då den släpptes 2009. Varför är nu frågan?
  • Wicked Wine släpper även sista delen i Sierra Nevadas 30th Anniversary serie. Grand Crun kommer i april, för samma pris som de andra.
  • Och ja, gårdagens släpp gick åt med ruskig fart.

Tur då att vi har druckit god öl på sistone som jag kan skriva om istället. För inte så länge sedan skrev jag om  Founders Nemesis 2010, deras nystartade barley wine serie där 2009 var första omgången och jag då drack 2010’an. Självklart är en fantast som jag klåfingrig nog att även få tag på 2009’an som dessutom ska  vara bra mycket mer spännande om man läser på om ölen. Det är nämöogen en ‘maple bourbon barrel aged wheat wine’ – en barley wine gjort på vetemalt som har lagrats på bourbonfat som man även lagrat lönnsirap i för att ge mer rundhet och sötma till smak och doft. Och ja, ni ser ju själva vad tanken bakom ölen är utifrån dess etikett?

Founders Nemesis 2009

Utseende: Lite grumlig något ljus whiskeyfärgad vätska med poröst vitt litet skum.
Doft: Söt bourbondoft! Rejäl sådan! Rejäl bourbondoft med mycket majs, sötad karaktär och inte alltför spritig alkoholdoft. Trots det spritiga och det rejält bourbondoftande så ligger lönnsirapssötman som ett tydligt lager över det hela och ger komplexitet och karaktäristisk doft. Träbittert stuk mot slutet.
Smak: Medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Mjuk, tunn vätska med klibbsöt känsla i munnen. Stor smak av bourbon som bara växer upp och når en lite alkoholpeak för att sedan bottna i smaker av trä, vanilj och bourbon. Ljus vete barley wine där den ljusa vetemalten ger lite annan karaktär än om det varit en ’vanlig’ barley wine. Blir lite enformig i längden men smaksensationen och smakmixen av bourbon och lönnsirap är superb.

Betyg? – Bäst-, inte överdrivet kompex i längden utan man vänjer sig rätt snabbt vid den fylliga, mjuka söta bourbonsmaken – men det gör den inte mindre god! Verkligen tagit karaktär av bourbonlagringen och sötman från sirapen. Det är också kring de två smakerna det är centrerat vilket kanske blir lite trist som sagt, men det är en njutaröl och det är svårt att inte tokgilla det.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply