Systembolagets den släpp 15’e, genomgång!

Inte alls på självasta St Patricks day så har systembolaget i god ordning sitt mittensläpp – ja, även i mars månad. Snarare är det inför dagen då vi alla blir irländare utan att veta varför.. Tack till Johan som rättade till felet ang. St Patrick Day. Vart ju inte alls på tisdag utan på torsdag, helvetesreklamer som har fel…

Liksom tidigare i år och även i slutet av förra året tycker jag att systembolaget verkligen har börjat ta in riktigt bra saker utav lika hög klass. Att sedan bredden vad gäller ölsorter och ursprungsländer är rätt god gör det än bättre för oss konsumenter; ytterligare ett plus är att färre släpp är rena vinkällarsläpp där bara invånarna i stockholm, malmö och göteborg kan gå till sitt största systembolag och stå i kö i väntan på något gott.

Vad kommer nu på tisdag då? Utifrån nyhetsdokumenten till höger så är det följande som vi ska få stifta oss bekantskap med.

Artikelnummer | Namn | Ursprung | storlek | pris | literpris

11142 De Molen Vuur & Vlam Nederländerna 330 32,9 99,7
1141 De Molen Hemel & Aarde Nederländerna 330 59,9 181,52
11143 De Molen Mooi & Meedogenloos Nederländerna 750 99,6 132,8
11140 De Molen Hel & Verdoemnis Misto B.A.Nederländerna 180 59,9 332,78
11127 Hornbeer Hophorn Danmark 500 56,9 113,8
11150 Goose Island Pére Jacques 2010 USA 650 119,9 184,46
11153 Amager Mikkeller Hr Frederiksen Veasel Brunch Danmark 500 99,9 199,8
11138 Amager Citra Weiss Danmark 500 55,8 111,6
11154 Cuvée de Ranke  Belgien 750 79,3 105,73
För en gångs skull har jag nästan druckit alla dessa, bortsett från ett par mot slutet.
Samtliga De Molen-ölen är riktigt bra där väl främst Mooi & medengloos (Rasputin Jr som den kallas) och Hel & Verdomenis Misto B.A är riktigt riktigt bra! Den senare är på diverse utvalda bourbonfat och fick betyget Bäst+ då jag drack den första gången. Ett klart lagrinsobjekt att bunkra, dock rätt dyrt för lite – men det är också väldigt (!) bra! Vuur & Vlam är en rätt bra amerikansk IPA, något som Menno förvisso är lite sådär med i mitt tycke, men denna är helt okey. Hemel & Aarde är en rejält rökig imperial stout som verkligen kan passa alla rökölsfantaster eller de som verkligen gillar Bruichladdich. Samtliga är lite smådyra, men bortsett från IPA’n så är det grym lagringspotential på dem!

Hornbeer Hophorn drack jag apfärsk på mässan i höstas och då var den så nyhumlad att jag knappt kunde urskilja att det var en Black IPA. Om den är lika fruktig som då så är det här en mer fruktig variant av en BIPA. Värd att prova om inte annat så för att se hur den förhåller sig till Amagers Double Black IPA.

Goose Island Pére jacques är en väldigt stiltypisk och typisk belgian strong ale, kanske lite för snäll för belgofantasterna men samtidigt i samma stil som Goose Islands andra belgoinspirerade öl. Lite dyr kanske men en stabil öl för de som vill ha lite icke-amerikanskt men ändå amerikanskt.

Amager överraskade mig sist med DBIPA’n och bara för det kanske jag kommer slå till både de båda ölen som kommer nu. Deras samarbetsöl med Mikkeller, Hr Fredriksen Veasel Brunch  är ju verkligen att ta bland de bästa från dem båda och para ihop i en mix som lär fungera oerhört bra! Visst, nästan 100 kr för 50cl är inte gratis – men så lär den utveckla sig bra om man är sådan samtidigt som den lär vara rätt bra redan nu. Citra Weissen verkar ha fått ett rätt milt mottagande och med varierade omdömen. Tysk hefeweizen med Citrahumle. Ja, vågar man och tycker om hefeweizens så är väl inte 56kr så mycket, samtidigt är det nog pass på den för min del.

Sist ut är Cuvée De Ranke och i år ska jag nog hämta ett par då jag dels börjat gilla dessa öl mer och mer och då den också blendats på Girardins Lambic som jag just druckit och gillat. Tidigare år har den fått stå tillsammans med De Ranke’s övriga saker men som nybliven surölsfantast så blir det nog att slå till. 80 kr är desutom inte på tok för dyrt för en bra suröl tycker jag.

Men visst, det kommer än mer goda saker framöver och det är förståerligt om man vill hålla i slantarna. Men men, bra öl är det oavsett och cred som sagt till systembolagets inköpare vad gäller internationell öl. Nästa steg får väl bli att bli hårdare med svensk öl kan jag tycka.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

6 Responses to “Systembolagets den släpp 15’e, genomgång!”

 1. Johan says:

  St Patricks är ju den 17:e 😉

 2. Manker says:

  mm.. det är det jag också tänkt, men så var det någon reklamsak eller liknande som promote'ade det nu den 15'e.. Fan vad jag är lättlurad ibland. men bra att du rättade till det. Desto lättare att dricka på torsdag dessutom 😀

 3. Johan says:

  Förresten, hur var det nu med din jobbtur till Uppsala?

 4. Manker says:

  Just det.. vi åker upp på morgonen den 22'a vid 8. har konferens hela dagen fram till typ 4. sen är det någon form av middag jag är lite osäker på var, när och hur. men ger sig nog. men är uppe på tisdagen då iaf. bokat och klart

 5. Johan says:

  Okej! Vi är ett gäng som brukar ses på O'Connors på tisdagar och jag lär gå dit den tisdagen, så det är väl bara att du svänger förbi där om du har tid. Helt klart Uppsalas bästa pub när det gäller ölutbud. Det ligger i ett hörn av stora torget, fråga bartendern efter tisdagsklubben 🙂

 6. Daniel says:

  Jag älskar hefeweizen men med citrahumle? Låter heltokigt och det är väl precis därför jag lär försöka få tag på en flaska. Det kan bli precis hur bra eller dåligt som helst.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply