Categorized | MankerBeer News

Carlsberg och Backyard Brewing presenterar världens tyngsta öl!

“Backyard Brewing är en hyllning till öl där vi testar och utvecklar öl med lite mer attityd. En plats där jag och mitt bryggteam får utlopp för vår kreativitet och experimentlusta” – så säger Daniel Eriksson, bryggmästare på Carlsbergs nyöppnade experimentbryggeri i Falkenberg.

Well, I’ll say..

Innan vi börjar så kanske vi ska förklara 2 begrepp för den oinsatte:

 • Original Gravity (OG) avser graviditeten graviteten (?), eller på ren svenska: vikten innan jäsning, dvs innan sockret käkats upp av jästen och skapat alkohol
 • Final Gravity (FG) avser ovan fast efter jäsning, dvs i praktiken hur mycket socker som finns kvar i det färdiga ölet.

Den tyngsta (D.v.s högst OG/FG) ölen vi druckit är säkert någon superduper Imperial Russian Imperial Stout eller liknande och då ligger väl O.G kanske på runt 1,150 eller något  – vi vet inte med säkerhet.
Det vi vet är dock att en öl med >1.070  O.G anses vara en High Gravity öl och som referens kan vi upplysa att ölstilen American Barely Wine som t ex Great Divide Old Ruffian eller underbara Avery Hog Heaven förmodligen ligger mellan 1.080-1.120 i OG

Därför känns det fantastiskt att läsa att Backyard Brewing nu f*ckat ut rejält och bryggt öl i världsrekordsklass med hela 11,500 i OG!! Alltså runt 10,2 ggr högre än en American Barley Wine – nice! Ändå smakar ölet mindre än en vanlig industrilager, vilket härligt experiment som lyckas med detta!

 

 

Frågan är om det är ett tryckfel eller om de faktiskt inte vet vad de skickat till print – ovan ska såklart läsas med glimten i ögat. Nu tar jag en uppfriskande Three Floyds Dark Lord på ‘bara’ runt 1,150 OG till frukost.

 

 

Magnus "M2" Svensson

Skribent och IPA-krönikör på MankerBeer.com. Som kockskolad och med ett stort intresse för mat, humle och allehanda tokigheter står "M2" för MankerBeer.com's kulinariska sida. Just nu är det fullt sjå med att öppna BrewDog Bar för M2 men han hinner med både öldrickande och andra hyss samtidigt.


Magnus "M2" Svensson

Skribent och IPA-krönikör på MankerBeer.com. Som kockskolad och med ett stort intresse för mat, humle och allehanda tokigheter står "M2" för MankerBeer.com's kulinariska sida. Just nu är det fullt sjå med att öppna BrewDog Bar för M2 men han hinner med både öldrickande och andra hyss samtidigt.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

9 Responses to “Carlsberg och Backyard Brewing presenterar världens tyngsta öl!”

 1. Humligheter says:

  Imponerande :). Hade de kokat den med ett sånt högt OG och bara fått ut 4,8% så borde den ha varit sötare än sirap. Men de är fiffiga och har på nått sätt lyckats spä ut den ordentligt så den är rinnig och inte alls söt.

  Imponerande på min ära!

 2. Mattias says:

  Vet inte om ni behagar skämta eller om ni verkligen missförstått. Tar det säkra före det osäkra och upplyser eder. Den skalan (Oechsle) som du använt för att så pedagogiskt förklara ölets vikt, används sällan eller aldrig inom kommersiell bryggning. Detta av den enkla anledningen att Skattemyndigheten vill ha stamvörtsstyrkan angivet i den internationellt mer gångbara skalan Plato. Det Backyard Brewing angivit som stamvörtstyrka, 11.5, är alltså i plato och således korrekt, rimlig och helt i sin ordning. Vill man absolut veta vad det motsvarar i Oechsle kan man multiplicera med fyra. Oe 1045 är altså det ungefärliga svaret, och med en normal utjäsning bör man hamna runt 4.5-5.0 % abv.

  Mattias Hammenlind

  • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

   Som vi avslutade med så var det skrivet med glimten i ögat, de angav ju skalan i OG fastän de menade i plato – därav det lite roliga 🙂

 3. Olof says:

  Hehe, 11.5 stämmer nog. De har angett OG i Plato och inte SG.

 4. Johan says:

  Jo, grader plato borde det vara och skulle i så fall motsvara ca 1,048… Annars skulle vörten ha en densitet motsvarande bly 🙂

 5. Som Olof säger är det troligtvis angivet i Plato vilket ger ett OG på ca 1046.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply