Manker Lackar, igen – Eller “Du förstörde min påsk”

Det har varit snällt på sistone, eller jag har snarare försökt att hålla mig från de värsta utbrotten då man ändå bara blir ifrågasatt. Manker Lackar handlar inte om rätt eller fel utan är snarare mina spontana “outbursts” på olika saker, ibland är jag ute och cyklar och då är det kul att se att det blir lite gnabb och diskussion om det. Det är diskussioner som också för utvecklingen framåt, vågar vi inte diskutera eller ifrågasätter saker eller det status quo vissa har inom ölvärlden – ja då får vi skylla oss själva kan jag tycka.

Screenshot_2013-04-05-11-43-16Tar vi till exempel det här klippet från i påskas lär Håkan Larsson oss att underjästa öl kallas ale och att USA inte är kända för sina öl. Jag stängde av efter den biten (cirka tre minuter in i klippet..) då jag var nära på att slå sönder musen till min laptop. Faktafel är inte ovanligt och jag vet själv flera dröser med inlägger jag själv har skrivit där läsare kommenterat att jag slungat mina fakta fel – något jag tacksamt bemött och direkt ändrat i de texterna. Vissa kan allt, men de är få och andra lär sig och då genom ett utbyte av erfarenheter och kunskap kan man mötas för att lära sig mer om allt som rör öl.

Men hur får man jobbet som dryckesexpert på en tidning? När jag satt på skribentprovningarna på Systembolaget med vinfolket var de förfasade över att man skulle skapa en speciell ölskribentprovning. Plötslig skulle ölen ta slut, bloggare och webmedia var ju på låtsats och tvi vala – vad kan dessa personer? Omedvetna om vilka jag och M2 var så fick man höra både den ena och den andra felaktigheten om öl – men då de alla hade ungefär samma bakgrund och kunskap om öl så var det ingen som kunde säga emot, vi själva satt mest och fnittrade. Här har vi åtminstone ett brott i det status quo som vinfolket länge har haft på kunskap om all dryck, inklusive öl. Öl tar plats och de som skriver eller kan saker om öl börjar få mer och mer utrymme – nästa steg hoppas jag blir att uppmärksamma öl även i andra media. SVT har ju sin nya ölseria – Den stora ölresan – som snart kommer att börja och jag har pratat lite med de som har varit med i den, eller som på något sätt varit inblandade i hur den blivit. De har alla varit positiva till att SVT har velat ha en mer mogen och seriös approach på vad de gör, om än kanske lite kort. Missa inte 1.20 in när ni ser Göteborgs ölkrogsprofiler sitta och prova öl. Här har vi en genomtänkt och förhoppningsvis välgjord serie om öl som kommer att ge mer glädje än vad klippet ovan och andra likt det har gett på mycket länge. Allt som krävdes var en bra idé och några (SVT) som vågade lyssna på den och ge grönt ljus för den – cred till er!

Bilden (från humorsidan på Instagram med samma hashtag) här ovan till höger rätt målande och för bra för att låta bli att posta – trots att den då inte är på riktigt (eller?) – Bengan har 20.000 prisvärda minnesluckor från 20.000 födelsedagsfyllor på prisvärda viner. På det seriösa planet skulle jag faktiskt vilja fråga honom hur ofta han köper öl på Systembolaget, vilka han köper och vad han tycker när han dricker dem. Jag tror inte han köper så mycket öl på Systembolaget ser ni..

521841_630856663607500_344774061_nAnyway, den 19e april kommer ni att höra folk prata öl i ett visst media och om det skulle sägas fel saker önskar jag att någon påpekar det. För får ursprungspersonerna av felaktigheterna aldrig höra att de har fel – hur kan de då ta åt sig och lära sig? All den feedback som är inskickad till Expressen och TV 4 – får Lasse Råde och Bengan-och-Steffo någonsin den? Eller förbli det bara tomma ord? Hur kan vi skapa en plattform för diskussion med de personer vi inte är nöjda med, kan de skapas och vem kan skapa dem?

Det sägs ibland att man inte bara ska raljera om saker utan att ha en poäng eller åtminstone ett förslag på förbättring. Att skrika och klaga kan ofta vara en förutsättning för att en grund för vidare debatt ska kunna ske och det jag undrar är om vi funnit en sådan grund? Har ölfantaster inom krog-, dist.- och konsumentvärlden nu börjat etablera en mer enad förståelse och önskan om förändring? Eller krävs det också något utomstående – såsom SVT’s nya serie? Något om inte är partiskt som när jag skriver den här svamliga lackningen eller när Steffo in i det sista försvarar sig på Twitter att det minsann är spritad öl han drack. Jag hoppas det, av hela min fördärvade lever.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Manker Lackar, igen – Eller “Du förstörde min påsk””

 1. Gjölen says:

  Tja,
  Tänkte bara säga att jag är med i en ölgrupp på FB (Börja brygg öl efter konstens alla regler!) och där har en kompis tagit kontakt med Lasse Råde och faktiskt fått svar. Jag kopierar inlägget rakt av från FB. Som Tobias själv skriver, trevlig läsning :-).

  ——————————–
  Tobias Hoffback

  Har nu fått svar från allas vår Lasse Råde. Kommentera gärna vid ni tänker. Trevligt läsning!

  “Hej,
  Kul att du läser mina recensioner – även om du är kritisk. Och utnämningen till ölexpert är något som tidningen gjorde, vill knappast kalla mig det själv – även om jag skrivit om öl i närmare 30 år.
  Precis som du skriver ska en recension vara subjektiv – men däremot aldrig objektiv. Förutom öl har jag recenserat film, böcker, shower, musik och teater och alltid hävdat att en recension är en persons subjektiva upplevelse av det han just sett, hört eller för den delen smakat, visserligen med en hygglig kunskap i botten.
  Man kan aldrig lära sig nog mycket om öl och jag vill absolut inte skryta med mina kunskaper. Jag tillhör i a f de som är skeptisk till många av de experimentöl som dagens små bryggerier håller på med – även om jag gläds över att de finns och applåderar gärna när de gör något i mitt tycke gott öl.
  Sedan exempelvis när det gäller julöl har jag en bestämd uppfattning, högst personlig, att drycken ska passa bra till julmat. Och då tycker jag att Tipp Tapp är ett av de allra bästa i år, liksom Three Hearts.
  Men jag kan också berömma Glükriek för att det sticker ut – o t o m ska drickas varm (det visste de inte ens på Systembolaget.
  Anklagelsen att jag skulle få betalt av Carlsberg är synnerligen allvarlig (för att inte säga kränkande) – vore det så skulle jag få sparken av Expressen omedelbart. Självklart får jag inte betalt av någon annan än Expressen som ger mig min månadslön. Och jag betalar mina egna öl själv. “Medvetet lura”, tror du verkligen det?
  Pajas? Tja, det får stå för dig…
  Men jag hoppas att du inte slutar läsa det jag skriver, även om du nu inte tycker att jag kan mitt ämne – något litet borde i alla fall ha trängt in efter att ha skrivit om öl i närmare 30 år. Och faktiskt bryggt öl flera gånger på tyvärr saligen avsomnade Falons ölskola.
  Det som framför allt är kul är att intresset för öl har ökat så enormt genom åren. En gång i tiden fick jag slåss för att få skriva om något enstaka öl ytterst sporadiskt i tidningen, medan jag numera skriver minst en gång i veckan och har fått många efterföljare i spalterna.
  Så fortsätt gärna tycka (illa) om det jag skriver, men håll med om att det är värt att skriva om och recensera öl, även om åsikterna går isär.
  Hade förresten en kollega som liksom jag recenserade film. Flera läsare ansåg att de läste hans recensioner tvärtom, d v s berömde han en film visste de att den inte var värd att se och tvärtom. Man så att säga lär sig vad en recensent gillar och inte gillar.

  Så skål och Gott Nytt Ölår – vore trevligt att ses över en öl eller två (du får bestämma sorten)

  PS! Jag blir nyfiken när du klickade på den där länken, fick du då fram mina recensioner som varit publicera i Leva&Bo som innehöll 20 öl eller den stora testen som var publicerad i GT med samtliga 60 öl? DS!”

  Lasse Råde
  lasse.rade@gt.se
  GT/EXPRESSEN
  Box 417
  401 26 Göteborg
  tel: 031 – 725 92 27
  mobil: 0708 – 16 97 86

 2. Jocke says:

  Haha, efter ca 4 min kommer detta:

  … det heter ju ale, det kommer från, det är liksom det svenska, beer är det engelska, och ja, så där funkar det, vi ska inte fördjupa oss i detta …

  Jisses, han har ju noll koll på vad han snackar om!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply