De Röda Djävlarna: Veckans Belgotips: Södvik Säsong & Saison Dupont Dryhopping

saisindupontdryhoppinggood_518685102Nu är det gjort och nu är det på gång! Årets upplaga av den svenska saisonen, Södvik Säsong, är bryggd på Eskilstuna Ölkultur. För fyra år sedan när jag och min gode vän Gustaf tillsammans med Håkan Lundgren producerade vår första batch av denna öl var det få svenskar som hade upptäckt denna öltyp. Nu har nästan varenda bryggeri en variant av den och typen är större än någonsin. Detta gäller inte bara Sverige utan även på den internationella marknaden har utbudet med saisoner, biére de garde och farmhouse ales ökat markant. Kul och väl förunnat en grym öltyp!

När vi började brygga Södvik Säsong var det bland annat för att lyfta upp öltypen eftersom den passar en bred skara öldrickare. Den torra, fruktiga och smakrika ölstilen är god såväl till mat som till solitärdrickande. I år har vi som sagt bryggt den tillsammans med Eskilstuna Ölkultur och den kommer att släppas i väldigt begränsad upplaga på Systembolaget. Det unika släppet består av 250 numrerade magnumbuteljer på de tre gårdsbutikerna i Eskilstuna men självklart kan man beställa flaskorna till sin egen butik. Håll ögonen öppna den 30:e september för då smäller det! För mer information håll er uppdaterade på gustafochjens.se.

Tills dess kan man trösta sig med Saison Dupont Dryhopping på 1,5 litersflaska. Jag får erkänna att denna öl inte är vilken dussinöl som helst. Till mångt och mycket är det den saisonen vi har tittat på och försökt likna när vi bryggt vår öl. Dock är detta den ovanliga torrhumlade varianten. Denna öl bryggd i historisk vallonsk bondölstradition med en modern touch är väl spenderade pengar och en fantastisk öl att ta med på exempelvis midsommar. Jag lovar att ni får många kompisar så se till att ha två. Det finns fortfarande ett hundratal flaskor kvar på några olika ställe i landet så vänta inte för länge…

Vänligen/

Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.


Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.

More Posts

Leave a Reply