Categorized | MankerBeer News

MankerBeer News: Tysken kommer, Paulaner Bräuhaus intar USA och New York

label_muenchener_hellSenaste två åren känns det mer som att amerikanska bryggare och bryggerier har spridit sig till nya marknader, både nationellt och internationellt. Det görs fler samarbetsbrygder och fler och fler bryggare verkar skippa det där vad gränser kan innebära. Några som generellt sett varit rätt stela och konservativa har varit de tyska bryggerierna. Paulaner Bräuhaus är trots namnet och sin historia (man har bryggt öl sedan 1600-talet)  idag beläget i 25 olika länder i form av olika lokala mikrobryggerier. Nu har turen också kommit till USA och New York. Paulaner Brauhaus & Restaurant NYC kommer under augusti att öppna i stadsdelen Bowery (hem för två av stans bästa ölbutiker..). Förhoppningen är att detta ska bli ett första steg för Paulaner i sitt arbete med att öka sin försäljning i USA. Förutom lokalt bryggd Paulaner ska man servera typisk tysk mat, man kommer också att ha särskila provrum för gäster att annordna events eller ölprovningar.

Bryggmästare blir Andreas Heidenreich och kapaciteten på bryggverket beräknas till 2.000 hektoliter om året och ölen kommer följa tysk tradition med Reinheitsgebot (med andra ord används bara vatten, humle, malt och jäst). Bakom projektet återfinns Rudy Tauscher, tidigare hotellägare som nu säger sig följa sin barndomsdröm med att starta upp ett eget bryggeri och restaurang.

Jag diskuterade den här typen av projekt häromdagen. Då gällande hur det “traditionella” börjar komma tillbaka samtidigt som ölintresset har blivit så etablerat på många håll i världen att de äldre öldrickarna, som började med brittiska real ales och tyska veteöl nu börjar hitta tillbaka. Det är inte längre bara häftigt med dubbel IPA och häftiga stouts utan “det bra hantverket” börjar få utrymme. Då spelar det mindre roll vilket ursprung eller hur hypen på en viss produkt är, istället vill du dricka en bra veteöl eller en riktigt bra brittisk ale på 4% alkoholstyrka. Förhoppningen från min sida är att vi får fler ställen med bra öl som inte behöver köra på en kaxig attityd utan som med respekt för produkten och med självinsikt ger alla möjligheten att finna sin ölnisch. Eller har jag fel?

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “MankerBeer News: Tysken kommer, Paulaner Bräuhaus intar USA och New York”

  1. Jonas says:

    Du har rätt ( hoppas jag ) Mer brittiskt öl åt folket.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply