Categorized | MankerBeer News

Analys inför släppet av ordinarie nyheter

Förutom att vi på måndag får se exklusiva nyheter på Systembolagets hyllor så kommer vi även att märka att det har dykt upp lite nya öl bland de fasta nyheterna. Alltså öl som vi kommer att kunna få se på alla Systembolagets hyllor. Om vi försöker att göra en liten analys av dessa och välja ut ett par favoriter så ser vi att vi redan direkt har funnit ett par favoriter, några stabila pjäser och sedan några strööl som jag tror få som läser detta kommer att köpa.

lagunitas-maximusMohawk American Barley Wine kommer in till hyllorna för rimliga 30 kronor flaskan, äntligen får jag nog säga. Vi har behövt representanter från lite ölstilar som det har varit stiltje med i det fasta sortimentet och Mohawk och Stefans American Barley Wine känns som en perfekt representant för en barley wine att kunna ha hemma och dricka, lagra eller hantera hur man vill. 11,9% stark och full med malt och humle vilket ger den fruktiga, klibbiga känslan jag gillar hos en barley wine av jänkarstuk.

Tillsammans med barley wine’et så är Lagunitas Maximus IPA en annan favorit jag gläds åt att den kommer att dyka upp som fast nyhet. Denna 8,2% starka Dubbel IPA är bryggeriets vanliga IPA upphöjd i två och under året har jag glatt mig åt att se hur de båda tillsammans med min favorit, New Dogtown Pale Ale har dykt upp på fler och fler krogar i landet. Jag brukar variera med de tre och börja med New Dogtown för att sedan gå uppåt till IPA’n, nu får vi ett tredje steg där. Citrus, gräs, småtorr humle och en balanserad beska i smaken och på bolaget lär den här placera sig tillsammans med Sierra Nevada Torpedo, SKA Modus Hoperandi och Brooklyn EIPA bland mina hus-IPA’s. Priset på 23,90 är också löjligt lågt.

BrewDog Dead Pony Club dyker upp på två olika sätt, dels som styckburk för 17,90 per burk och dels som en del i ett mixpack där den då får sällskap av Cocoa Psycho, Jack Hammer och Libertine Black Ale (kostar 99,60 för en av varje). Samtliga är bland mina absoluta favoriter från BrewDogs portfölj och mixpacket kommer med alla säkerhet att sälja som smör då man får lite av allt; en grym Russian Imperial Stout med kaffe, en väldigt smakrik Dubbel IPA, en förrädiskt lättdrucken Black Ale och så då Dead Pony Club. Bara 3,8% stark men med riktigt fräscha smaker av frukt och citrus. Sessionöl om något! Den här kommer numera att få ansluta till min “fredagskasse” med Modus och Anderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout, tre grymma burköl och lite för alla.

S:t Eriks Rauchbier är en rököl där rökmalten har tagits från Mackmyra Whisky, whiskyfat, tjära, rök och salt skinka i smak och doft. Även fast alla kanske inte kommer att uppskatta ölen som en “festöl” man dricker en 5-6 stycken av så är det en öl jag tror vissa kommer att uppskatta att ha hemma till och i maten eller som en skön öl som bryter av mot alla IPA och Imperial Stouts. Priset på 23,90 är inte för högt och även här har vi en ölstil som det är uppfriskande att få se mer av på Systembolaget.

Sigtuna Organic Ale smakar och är lite som det låter, en American Pale Ale med frisk smak av gräs, citrus och ljus, lätt fruktighet, med andra ord rätt mycket som deras mildare APA och IPA brukar vara. Ingenting fel med det och för priset på 14,90 per flaska så är det ett kap för festen eller bara att ha hemma.

indexSinebrychoff är kanske inget vi svenskar brukar se så ofta eller känna till, men våra finska grannar i väst är desto mer familjära med namnet. Bryggeriet är finska Carlsberg och har gjort flera kvalitativa öl där jag bland annat verkligen tyckte om deras samarbete med Garrett Oliver från Brooklyn Brewery. Koff Porter, 19,90 per flaska för vad medlemmarna på Ratebeer.com anser vara den 10e bästa inom stilen Baltic Porter. Så även om det kanske kändes nytt och lite okänt så är det en öl som levererar med lite kaffe, choklad, mörk malt och tunn fruktighet av mörka frukter och bär. Våga prova den, vem vet det kanske blir en av era nya standardöl från det mörkare segmentet?

Går vi sedan igenom övriga öl lite snabbt, mest för att det är öl jag kanske inte gör på mig av spänning för så ser vi Celt Experience Celt Dark Age, en Mild Ale på 4% som kommer att gå väl hem hos alla anglofiler.  Lite nötter, malt och kola gör ölet okey men inte superspännande. Little Valley Stoodley Stout, nytt bryggeri för min del och här kommer deras 4,8% starka Stout som ger dig det du förväntar dig från en brittisk stout med havre och vete, mild och mysig med smak av choklad och viss fruktighet, men inget du jublar över. Pistonhead Flat Tire är deras version av en humlad lager (här Centennial och hippa humlesorten Mosaic). Ja, en humlad lager, inte mer och inte mindre. För 7,90 kan man inte förvänta sig mer och jag hoppas att ölet kan ge mersmak för de som kommer köpa det enbart för alkoholen per spenderad krona. Falcon Koppar är bryggeriets senaste öl och jämfört med tidigare låter man hälsa har man nu dragit i lite mer malt för att ge de mer färg. Sist ut har vi Staropramen Unfilterad, och ja. Det är en ofiltrerad Staropramen, bra öl för de som gillar sina tjeckiska öl ofiltrerade.

 

Nyheter

11910 Mohawk American Barley Wine Sverige 330 29,90
11911 Lagunitas Maximus IPA USA 355 23,90
11912 S:t Eriks Rauchbier Sverige 330 23,90
11913 BrewDog Dead Pony Club Storbritannien 330 17,90
11914 BrewDog Mix (Cocoa Psycho, Dead Pony Club, Jack Hammer, Libertine Black Ale) Storbritannien 4×330 99,60
11915 Little Valley Stoodley Stout Storbritannien 330 16,90
11916 Sinebrychoff Koff Porter Finland 330 19,90
1450 Falcon Koppar Sverige 330 11,90
1491 Pistonhead Flat Tire Sverige 330 7,90
1500 Celt Dark Age Storbritannien 500 23,90
1547 Sigtuna Organic Ale Sverige 330 14,90
1617 Staropramen Unfiltered Tjeckien 330 15,90

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Analys inför släppet av ordinarie nyheter”

  1. bark says:

    Även om våra smaker skiljer sig en del så är det här ett utmärkt sätt att presentera de kommande nyheterna. Tackar!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply