MankerBeer News: BrewDog Bar Göteborg slår nu upp portarna

20140521_140327Då var det äntligen dags! BrewDog Bar Göteborg slår upp portarna på torsdag och det verkar efterlängtat även på Sveriges framsida.

Ambitionen att öppna BrewDog Bar Göteborg innan 1-årsdagen av BrewDog Bar Stockholm fanns in i det sista, men dessvärre missades detta med ungefär en vecka när de nu öppnar den 29 maj. Göteborg ses av många som craft beer-meckat i Sverige och nya riktigt bra bryggerier dyker upp hela tiden. Stockholm ligger långt därefter även om det såklart dyker upp här också.

BrewDog Bar i Göteborg kommer likt Stockholmssyskonet att endast servera craft beer, det utlovas nolltolerans mot industrilager och så kallad “crafty beer”. Magnus M2 Svensson har haft Göteborgsbaren som sitt lilla kärleksbarn fram till öppnen och jag bad han berätta om lite om baren och sin syn på craft beer:

Det är idag ganska enkelt att till och med på de sunkigaste haken hitta en Punk IPA eller Lagunitas IPA tack vare Spendrups avtal med för dessa två öl, men tvärtom finns det otroligt få ställen som helt och hållet inriktar sig på craft beer. Jag kan inte räkna upp fler än en handfull ställen i hela Sverige som inte har en eller två industrilager påkopplade med rättfärdigandet att de tjänar mest pengar på de ölen och de betalar för att man ska kunna ha ett bra sortiment av craft beer. Vi är otroligt stolta över att vara helt obundna, helt osponsrade och vi äger vår egen fatanläggning där vi själva bestämmer vad vi kopplar på – har du en riktigt passionerad syn på craft beer så kopplar du inte på det som tidigare kallades “öl“, dvs industrilager”

 

20140521_135105BrewDog i Göteborg känns verkligen som en BrewDog bar, med liknande inredningsdetaljer som de andra barerna men med lite nya coola detaljer som t ex väggar späckade med konst från Johanna Basford, som har designat t ex Sunk Punk, Mixtape 8 och Old World serien till BrewDog och som numera faktiskt är gift med James Watt. Man har arbetat mycket med att optimera bardelen till att kännas luftigare än Stockholm, vilket verkligen märks – sen kan man ju anta att en lönefredagskväll kommer vilken craft beer bar som helst i Sverige att vara fullknökad.

En detalj som verkligen sticker ut är det separata provningsrummet som rymmer upp till 24 sittande gäster. Där lovar M2 att det kommer att hända en hel del roligheter och man kan även som större sällskap boka detta för en helkväll. På väg till denna chambre separée passerar man toaletterna som i sann BrewDog-anda har sin egen personlighet. Utan att avslöja för mycket är det en skön mix av retro TV-spel, öl och världens kanske nu mest underliga/oväntade kultur – Bronies.

20140521_135241På öppningen på torsdag kommer man att köra 18 olika BrewDogöl på fat, och allteftersom de tar slut kopplar man på antingen ett gästfat eller ett nytt BrewDogfat, då hälften av faten alltid kommer att bestå av BrewDogöl. M2 utlovar nyheter varje vecka både på fat och flaska och arbetet med att sniffa upp nya feta och intressanta öl och samarbeten pågår dygnet runt. “Vi har ett samarbete på väg som kommer att ge oss fenomenala fördelar ölmässigt, men allt som innefattar alkohol i Sverige är omgärdat av en enorm portion byråkrati så det är både komplicerat och tidsomfattande. Ni lär märka när det är klart” kvittrar M2.

Köket är i skrivande stund i full fart med att laga upp menyn och vi fick ett smakprov på en del i förra veckan, vi snackar riktigt härlig rustik husmanskost blandad med ett par klassiska pubrätter. Allt lagat med kärlek och riktiga råvaror hela vägen från grunden.

BrewDog Bar Göteborg på Kungsgatan 10 öppnar nu på torsdag kl 16:00 och kommer att ha öppet alla dagar i veckan utom söndagar.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply