Brewers Beer Bar – Pizza, häng och öl i en egen tappning

IMG_20140605_170008Häromveckan öppnade Brewers Beer Bar upp dörrarna i Stearins gamla lokaler på Tredje Långgatan i Göteborg. De med gott minne minns kanske hur vi den 4e mars berättade om hur personer från göteborgsbryggerierna Dugges och All in Brewing tillsammans med Shayne Lee Brits (tidigare Restaurang Stearinoch Bo Bourghardt skulle satsa på en egen ölbar, fast i en lite annan tappning. Med samma fingertoppskänsla som med sina egna öl skulle man servera noga utvalda viner och öl (och nu även cider) som serveras med surdegspizzor – ett koncept som i ren text kan uppfattas som en hip kvarterspizzeria med bättre ölutbud men som har blivit något väldigt eget. Häromdagen tog jag chansen och gjorde mitt första besök sedan de öppnat i egen regi och det blev en kväll med goda pizzor, lika god öl och lite arbete.

Man märker att det är ett sammansvetsat gäng som inte har något emot att hugga i själva för att få sin bar att gå runt och få den touchen man önskar. När jag anländer lite innan öppning är det som ett bombnedslag och mitt i allt springer Pelle Frost och Victor Dahlberg runt och flyttar ölfat, sätter ihop den nya menyn och få ordning på lokalen innan det var dags för öppning. Trots det var det aldrig någon tvekan om att ta sig tid att bjuda på en kopp kaffe från Per Nordby, kafferostare av högsta klass. Det här är inget snutkaffe utan välsmakande, välbryggt och himmelskt gott, men samtidigt serverat på ett avslappnat och enkelt sätt. Pelle passar på att berätta hur de planerar att ha en liten kaffelounge i ett av lokalens rum där man som besökare själv ska kunna göra sitt eget kaffe på olika sätt. Kaffe har liksom öl, vin och matlagning i stort blivit något fler och fler intresserar sig för och genom små kaffekvällar hoppas man kunna belysa hur gott och varierat kaffe kan vara. IMG_20140605_165740Medan jag smuttar i mig kaffet passar jag på att hjälpa till genom att lyfta ned alla barstolar inne i ett av de 3 rum man idag använder – så om ni var förbi i torsdags och satt extra skönt så vet ni varför. Det är inte bara genom sin öl eller kaffet man vill sätta en egen touch på baren utan tanken är att det ska bli något levande av baren där konstnärer ska kunna komma förbi och ställa ut eller få arbeta med fönstrena som idag pryds av färgglada pilar som visar vägen till entrén. Victor tar Berlin som exempel på hur man skulle kunna få det och när man ser färgsättningen och de avskalade betongväggarna så är det inte svårt att förstå referensen. Idag är det inne med rått och hårt, det ska vara industrilokal och organiskt – men jag tycker att man har lyckats få till en färgsättning och stil som fungerar både med hur de önskar få baren men också med deras (tänker främst då på All in Brewings) stil på öl.

De första gästerna kommer redan innan man har lyckats öppna dörren och tar plats vid baren och i de stora sittdynorna som placerats här och var längsmed fönstret ut mot gatan. Intresset har varit stort de första dagarna och trots att man inte ligger på den mer “välkända” Andra Långgatan så har besökarna inget problem att gå det extra kvarteret, för längre är det inte, till Brewers Beer Bar. IMG_20140605_184745Lokalen är uppdelad på tre rum med ett fjärde rum som ännu inte är iordningsställt men där man hoppas på att inhysa bland annat kaffebaren och sittplatserna är uppdelade i allt från lägre sittdynor och små barbord till en del med matbord och stolar samt en med lite högre och längre barbord och soffor. Det är svårt att se vilken som är “matdelen” men Pelle förklarar att man serverar pizza och ja, då kan man faktiskt bestämma själv när man är hungrig och var man vill äta. Även detta tycker jag är skönt avslappnat och ger en lite egen feeling av den typen av ställe att bara “hänga” som jag länge har letat efter men har haft svårt att finna. Ibland vill man bara hänga med ett par vänner och dricka god öl, ibland för att kanske bli lite berusad, ibland för att bara ta en öl och snacka och ibland för att äta och dricka gott i ett större sällskap. Variationen på bord och filosofin med maten gör Brewers Beer Bar till ett skönt ställe att bara sitta och snacka skit över en öl utan att behöva sitta i en matdel eller för den delen vid bardisken. Visst kan man sitta vid bardisken även här, men med en kort bardisk ser man hellre att det ska vara lätta att komma fram och beställa öl än att man växer fast vid bardisken.

Jag växte upp bredvid vad som ansågs vara en av landets och åtminstone Stockholms bästa pizzerior och kan nog vara rätt kinkig vad gäller pizzor, visst kan en tunn och simpel pizza i Italien vara riktigt god men det är sällan jag imponeras över en pizza. Pizzamenyn med namn som Magic Mushrooms (svampkräm i botten, ost och svamp tillsammans med tryffelsalami), Three P’s (lökkräm, tunnt skivad potatis, pickels och pecorino) och Buffalo (tomatsås, buffelmozzarella och bakad tomat) låter lika enkla som de serveras.Borta är “extra allt” och en mängd ingredienser och det är härligt att se att man vågar skippa tomatsåsen för att lyfta fram de olika smakerna genom olika krämer i botten.

Jag tar in en Three P’s som är helt underbar med en smakrik lökkräm och tunna potatisflarn som ger matighet utan att ta över smakmässigt. Osten ger djup i smaken och det är väl ingenting jag kan komma på som inte var bra. En pizza mättar utan att fylla upp dig såpass att du bara sitter kvar och tokjäser och visst är de lite dyrare men de är rätt stora så det går att dela en på två eller tre så får man ett bra tilltugg till ölen. Ölmässigt har man ett begränsat utbud av flaskor vilket är medvetet, liksom fler och fler krogar hIMG_20140605_165328ar man märkt att det är vanligare att folk beställer in öl från fat  än en större flaska och man har hellre ett begränsat men varierat flaskutbud som man kan ändra på efter tillgång än flaskor som står och blir gamla och bara tar plats. Med alla fat man erbjuder gör det inte så mycket utan det fanns något för alla både på fat- och flaskfronten. Fatölen säljs om 20 eller 40 cl vilket jag gillar, du ska själv kunna styra lite hur mycket du vill dricka och kan ta en liten av en starkare och mörk öl medan du kanske hellre tar en större om du beställer en svalkande ljus öl. Själv tar jag in en Musikhjälpen IPA som man gjort tillsammans med Dugges och en Lil B från Evil Twin – båda riktigt bra val. Sedan är det svårt att hålla sig utan större delen av kvällen går sedan åt att dricka Monarchy/Ducato Frambozella, en helt underbar surare hallonöl som jag hoppas importören Constant Companion ska se till att få in mer av.

Det blev dags att tacka för sig och gå vidare men det kommer inte dröja länge innan jag kikar förbi igen. Man har lyckats få till något eget sett till utseende, tänk, mat och dryck och det ska bli väldigt intressant att se hur man växer in i kläderna i takt med att man har varit öppna lite längre. Har du vägarna förbi Göteborg missa in att kika förbi Tredje Långgatan 8.

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Brewers Beer Bar – Pizza, häng och öl i en egen tappning”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Read our review to see what mankerbeer had to say about us. […]


Leave a Reply