Analys inför Systembolagets släpp 1 september – Dags för Oktoberfest

IMG_20140826_134725Idag är det inte bara första september och starten för en kylig men ölmässigt tevlig höst. Det är också dagen då Systembolaget ändrar hela sin struktur för lokalproducerad öl, nyhetssläppsdagar och så klart dagen då vi ser både släppet för fasta nyheter och året oktoberfestöl. Jag har alltid haft en hatkärlek till oktoberfestöl. Mycket för att många av ölen släpper som oktoberfestöl är långt ifrån de traditionella oktoberfest/märzenölen man förknippar med ölstugor, storbystade urstarka kvinnor och kringlog. Men också för att de som väl är mer stiltypiska och traditionella inte faller mig i smaken.

Samtidigt är en god öl en god öl och då har jag svårt att såga ölet bara för att man släpper ölet i samband med en viss skara öl i lilla Sverige. Ölstilen Märzen härstammar från Bavarien och var från början bunden att bara bryggas mellan 29 september och 23 april. Ölet, mörkt brunt (jämfört med deras vanliga ljusa pilsners), fylligt och småbittert hölls i källaren under vår och sommar och det var i samband med nästa årets bryggsäsong som man öppnade upp de sista flaskorna under Oktoberfest.

 

Löwenbräu Oktoberfestbier
Doft av halm, strå och mineral med bådande syra liksom viss sötma. Smaken är mild och stiltypisk med strå. Ingen smaksensation men ren och lättdrucken. (Betyg: Okey+).

Hofbräu München Oktoberfest
Doftar lite för mycket smör för min smak och även smaken är lite rundare än många andra i stilen, med toner av smörat halm. (Betyg: Okey).

Paulaner Oktoberfest
Rätt mild och återhållen arom med toner av citrus medan kroppen är livlig, porös och skummig om än rätt tunn. Lite citrus, äpplen och mineral och drar lite mycket åt vanlig lager för min smak. (Betyg: Okey).

Spaten Oktoberfest
Rätt mild till doft och även smak även om kroppen är lagom, viss syra och en inte helt otippad smak av säd. (Betyg: Okey).

Neuzeller Oktoberfest Dunkel
Doft av lättrostad och aningen rökigt korn med både tendenser av sötma och bitterhet, relativt mycket inslag av choklad och korn i doften. Smaken är lite säregen och har både skinka, choklad och ”kaffe-med-låtsatsmjölk”. Tror den fungerar bättre till maträtter än på egen hand. (Betyg: Okey).

St Georgen Grau Fest Bier
Doftar lite av gympahall medan smaken har viss beska och tydligare citrus i smaken, där även viss blommighet och toner av apelsin dyker fram. Sticker helt klart ut bland de mer stiltypiska och ljusa oktoberfestölen. (Betyg: Bra)

Gotlands Red October
Lite nedstämd variant av Gotlands Bryggeris övriga ”bulldog”-öl där man dock tydligt känner varifrån ölet kommer. Kanske hade man vunnit på lite mer kropp då ölet trots tyngd och smak ändå är lite tunnt. Markerad beska och smaker av smutsig persika och honungsmelon. (Betyg: Okey(+)).

S:t Eriks Oktoberfest
Doftar rent, precis som väntat vilket släpper fram mer aromer av lättrostad korn och mild bitter choklad. Smaken är väldigt trevlig med mjuk fruktighet, rostad korn och bittra nötskal. Väldigt precis öl som likt tidigare är elegant och smakrik, men lite ”feg”, om än god. Bland de bästa oktoberfestölen. (Betyg: Bra(+)).

Samuel Adams Oktoberfest
Kryddade päronhalvor i lag samsas med rund malt i både smak och doft, det här är en mild ”klassiker” som man dricker 4-5 stycken av istället för en vanlig lager eller ale. Tyvärr är den inte särskilt spännande och smakerna är väl inte att hurra för. (Betyg: Okey).

Victory Festbier
Doftar av blötlagd säd och örter, smaken har lite mer syra än de övriga och även viss beska. Känns aningen konstig där jag inte blir helt klok på vad man önskar få ut smakmässigt. (Betyg: Okey).

Mariestads Oktoberöl
Doftar Mariestad. Smakar Mariestad. Är Mariestad. Dock ett steg framåt då det är lite mer karaktär än deras vanliga lager. (Betyg: Okey-).

Slottskällans Big Dan’s Oaky Smokey Wheat Lager
Doftar som på ett rökeri ute i Göteborgs skärgård, minus bränd torv. Både doften och smaken har rökta charkuterier och trätunnornas kryddiga toner, men den är betydligt ljusareoch lättare i finishen. Balanserad och lättdrucken. En annan favorit från line-upen. (Betyg: Bra(+)).

Black Isle Smoked Oktobeer
Bland oktoberfestölen är det inte svårt för det här ölet att sticka ut. Tydlig mörk malt med kaffe, stall, choklad och mörkrostad malt. Väldigt trevlig för 5.5% alkoholstyrka och det är skönt att man drar ner på bitterheten mot slutet vilket hade gjort den svårdrucken. (Betyg: Bra+).

Kissmeyer Smokey Oktober
Kraftig kropp med direkt smak av rökighet, sälta och rökta charkuterier men också skön beska som ger variation i munnen. (Betyg: Bra(+)).

 

2014-09-01 Oktoberfestöl

11268 Black Isle Bamberg Gascoigne Storbritannien 33
11294 Gotlands Red October Sverige 33
Hofbräuhaus Oktoberfest Tyskland 50
11229 Kissmeyer Smokey Oktober Danmark 50
11210 Löwenbräu Oktoberfestbier Tyskland 50
11209 Mariestads Oktoberöl Sverige 50
11286 Neuzelle Oktoberfest Dunkel Tyskland 50
11250 Paulaner Oktoberfest Tyskland 50
11261 Samuel Adams Octoberfest USA 35,5
11262 Slottskällan Big Dan’s Oaky Smokey Wheat Lager Sverige 50
11281 Spaten Oktoberfestbier Tyskland 50
11237 S:t Eriks Oktoberfest Sverige 33
11214 St Georgenbrau Festbier Tyskland 50
11212 Victory Festbier USA 35,5

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply