Balder Spekulerar: USA 5 hetaste nya bryggerier

Som ni vet så kommer Manker, M2 och Kristopher åka över till USA och besöka GABF. Som en i raden av alla inför reportage kommer det nu lite topp 5 listor från mig gällande bryggerier i USA.
De just nu hetaste bryggerierna, dvs de som är lite nyare, eller just vaknat upp och börjat få hype och otroligt mycket uppmärksamhet på senare tid.
En otroligt svår lista att sätta ihop, men dessa är de 5 som det snackas om absolut mest just nu.

5. De Garde Brewery, Oregon
Oregon är för många den stora surölshimlen i USA. Det är här de flesta, och ofta bästa surölsbryggerierna i USA finns. De Garde dök upp förra året och har sedan dess producerat ett enormt stort antal öl. Främst är det Berliner Weisse i amerikansk tappning man sysslar med och de kommer i alla olika frukter verkar det som.
3 bästa öl enligt Ratebeer. Imperial Hop BU, Vin Lee och Imperial Vin Bu: Merlot.

4. Prairie Artisan Ales, Oklahoma
Ett annat bryggeri som dök upp på kartan förra året, december 2012 för att vara korrekt, och sedan dess producerat ut massvis med öl på kort tid är Prairie. Innan det så hade man bryggt lite på Krebs Brewing. Prairie-The-Beer-That-Saved-Christmas-Oak-Aged-Old-AleMen det är när man gick över till att ha igång produktionen på sitt eget bryggverk som det verkligen lossnade. Bröderna Colin och Chase Healey hymlar inte heller med vad man sysslar med. De har bland annat sagt. Vi är inte bryggeriet som startade för att det inte fanns bra öl, vi startade bryggeriet för att göra något exceptionellt.
En kul historia om Prairie är att när man skulle exportera sin storsäljare och toppöl Prairie Bomb! Så skrev man naturligtvis BOMB på lådorna som skulle skeppas över. Det hade vissa problem med export/import!
3 bästa öl enligt Ratebeer. Prairie Artisan Ales Bomb! Prairie Artisan Ales Pirate Bomb! och Prairie Artisan Ales / Evil Twin Bible Belt

3. Sante Adairius Rustic Ales, Kalifornien
Sante Adairius Rustic Ales eller kort SARA är ett bryggeri som bara funnits i lite drygt två år och med något så ovanligt som en kvinnlig bryggare i Adair Paterno, även om det är en dynamisk duo tillsammans med Tim Clifford så är det henne man ser mest av. Bryggarna säger själva att deras de ville göra som sina favoriter Vinnie Cilurzo, Russian River och Shaun Hill, Hill Farmstead och göra grymma öl främst i belgisk tappning. Med andra ord, man vill göra bra suröl och saison. Men man vill inte bara räknas som surölbryggare utan man vill verkligen vara ett bryggeri som kan göra många olika typer av öl, så länge de håller högsta klass.
Det har väl gått sådär med de övriga ölen, en bra IPA och en helt ok porter, vilket säker hypen lite. Men vilka otroliga suröl de har gjort. Den otroliga West Ashley är en saison med aprikoser och är ett välbalanserat monster och med bara den lyfts man upp högt på denna lista. Lägg där till ett par kanonbra suröl till.
3 bästa öl enligt Ratebeer. Saison Bernice, West Ashley och Cask 200.

2. Side Project Brewing (och Perennial Artisan Ales), Missouri
Side Project Brewing är precis som det låter. Ett sidoprojekt som gick fantastiskt bra. Perennial Artisan Ales huvudbryggare Cory King är en saga i sig.
Cory lyckades få jobbet som huvudbryggare på Perennial helt utan någon direkt bryggerfarenhet. Phil Wymore, som startade bryggeriet, förstod tidigt att Cory ville vidare och driva sitt eget bryggeri, men istället för att hitta en ny bryggmästare när man redan hade en som hade allt man ville ha så blev Cory erbjuden att starta sitt eget märke på Perennial. Så nu är Side Project ett faktum och Cory har två jobb. Side project är enligt Cory själv ett märke som fokuserar mer på hantverket i sig än att tjäna pengar på det och det personifierar det amerikans craft beer är på väg. Även Perennial lever en på en liten hypevåg nu. Med några riktigt bra öl i sin folder är det med all rätt. imperial stouten Abraxas samt dess fatlagrade bror är främst de man jagar efter.
3 bästa öl enligt Ratebeer. Perennial Barrel Aged Abraxas, Perennial Abraxas och Side Project Fuzzy

1. Toppling Goliath, Iowa
Äldsta bryggeriet av dessa, ändå är det ett av dem som det är mest snack om. I dagarna släptes Kentucky Brunch ochTG Assassin trade forumen har gått varma på jakten efter denna fatlagrade imperial stout. Bryggeriet har funnits ända sen mitten på 2010 men det är först på senare år som det verkligen har gått rakt uppåt för Toppling Goliath. Delstaten Iowa är som ni kanske förstår inte något direkt ölmecka och Clark Lewey tröttnade lite på att man inte ens kunde få tag på en IPA och startade upp sitt eget bryggeri. Eftersom Iowa var (och fortfarande är) en delstat med ett riktigt dåligt ölutbud och faktumet att man finns i en riktig liten småstad så tog det tid innan folk fick upp ögonen för Toppling Goliath. Men under festivalen Great taste of the midwest år 2012 där man hade med ölet Mornin Delight. Denna öl stack direkt upp i höjder med Dark Lord och Hunahpu. När man sen följde upp denna fantastiska öl med två andra bestar i Assassin och Kentucky Brunch så var man på toppen av hypehyllan och det verkar inte sluta där för detta lilla bryggeri.
3 bästa öl enligt Ratebeer. Kentucky Brunch, Mornin Delight och King Sue

Bubblare. Vissa bryggeriet förtjänar lite mer cred, men kan tyvärr inte få plats på listan.
Tired Hands, Pennsylvania. Det absolut svåraste bryggeriet att lämna utanför listan. Sverigeaktuella i sin samarbetsbryggd med OmnipolloDugges.
Ale Apothecary, Oregon. Ett otroigt litet bryggeri, men har producerat några fantastiska öl sedan starten år 2012.
Modern Times, Kalifornien. Ett bryggeri som har fått hype mest för sina snygga burkar än sin öl.
Trillium Brewing Company, Massachusetts. Sedan starten 2013 har man levererat framförallt bra IPA och blev utnämnt som en av de 10 bästa nya bryggerierna i världen av Raebeer.
Arizona Wilderness, Arizona. Ett bryggeri som dök upp från ingenstans. Med stora skägg och otrolig charm har man tagit världen med storm. Men man har egentligen bara en riktigt bra öl att bjuda på. Men det kan kan vara något riktigt bra på gång.
Cycle Brewing, Florida. Det var även svårt att hålla Doug och co utanför listan. Fantastiskt trevlig bryggeri, med lika fantastiska öl.

Saknar ni något bryggeri på listan?

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

5 Responses to “Balder Spekulerar: USA 5 hetaste nya bryggerier”

 1. micael says:

  Vet inte hur gamla funky buddha är, men jag känner att de borde vara med på listan.

  • balder says:

   Jag förstår att många tycker det och jag hade funderingar på att ha med dem. FB är från 2010, så de har 4 år på nacken och upplever viss hype sen 3 år tillbaka vilket är lite på gränsen.
   De är faktiskt inte så hypade som man kanske tror. Dom gör fortfarande många öl som är ganska tråkiga och direkt dåliga. Men de varvar dem med öl som är helt otroliga som tex Passionfruit berliner weisse och Maple Bacon Coffee Porter.

 2. Jocke says:

  Vet inte om jag skulle ta Praire som mer intressant eller i närheten av De Garde, allt de gör liktsom Side Project Brewing & TG verkar ju bli fantastiskt enligt ratings.

 3. Kalle says:

  Modern Times är väl ändå hyepade mest för att Michael Tonsmeire (the mad fermentationist) supportar med recept och deras “barrel program”?

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] prova lite för att även kunna återkoppla till det bryggeriet som jag nämnde som det absolut mest hypade bryggeriet just nu . Toppling Goliath har under året släppt två mycket hypade fatlagrade imperial stouts i Kentucky […]


Leave a Reply