Inför Stockholm Beer and Whisky 2014 – De mest spännande ölprovningarna

Master Class Final IconÄntligen är det dags för en av världens största ölfestivaler, Stockholm Beer and Whisky att åter inta Nackamäsan för två veckor fyllda av öl och sprit. Upplägget är inte helt otippat likadant som tidigare år vilket innebär att du lättast köper dig en förköpsbiljett för 250 kronor per dag genom hemsidan, där också ett provningsglas ingår. Sedan får du lösa smakprover genom kontanter du lämpligen har tagit ut på förhand för att slippa stå och ta ut pengar på plats i uttagsautomaten. Smakproverna brukar du numera kunna få i lite varierade storlekar då det är få som vill ha 20 cl stark imperial stout utan då kanske hellre provat 5 cl. Många, tyvärr inte alla är ju på ölfestivalen för att prova på vad som finns på marknaden, inte för att bli fulla efter en handfull öl. I snitt brukar smakproverna kosta mellan 20-60 kronor baserat på vad det är för produkt du får och hur stor storlek du väljer.

Förutom själva “festivalgolvet” kan du dessutom boka in dig på någon av de Master Classes som hålls under veckorna. På dem är det bryggerier, bryggare eller importörer som inom ett vissst tema berättar om produkterna, bryggeriet eller liknande. Oerhört lärorikt och väldigt uppskattat, särskilt nu när vi har fått väldigt mycket stora namn till att besöka SBWF. Självklart får du också prova på lite öl från bryggerierna!

Nedan finner ni mina tips på föreläsningar som ni verkligen inte bör missa, fokus är inte helt otippad på amerikanska bryggerier men notera gärna att svenska Mohawk (26/9), CAP (flera), Dugges (4/10 och även Omnipollo (4/10)  har provningar, rekommenderas! Det är verkligen stort att en sådan som Greg Koch från Stone kommer hit mitt under rådande Great American Beer Festival och är det bara en provning ni måste gå på så är det den! Samtidigt är Founders ett av mina favoritbryggerier och både James från BrewDog och Jasper från Camden är alltid intressanta att lyssna på, och ja Coronado, Thornbridge och Beavertown gör alla riktigt bra öl så dem vill man ju inte heller missa. För fulla listan av provningar kan ni gå in på hemsidan och klicka in er på “Master Classes”.

Lördag 27/9
14.00 Specialprovning Brooklyn Brewery – Garrett Oliver 150:- Läs mer
15.00 Coronado –  150:- Läs mer
15.00 Siren Craft Beer – Darron Anley and Sam Lee 150:- Läs mer
16.00 Camden Town Brewing Co. – Jasper Cuppaidge 150:- Läs mer
17.00 Thornbridge Brewery – 150:- Läs mer

Torsdag 2/10
18.00 Founders Brewing Co. – Jason Heystek 150:- Läs mer

Fredag 3/10
15.00 Stone Brewing Co – Greg Koch 150:- Läs mer
18.00 Beavertown Master Class – Logan Plant 150:- Läs mer
19.00 Founders Brewing Co. – Jason Heystek 150:- Läs mer
20.00 BrewDog med James Watt – James Watt 150:- Läs mer

Lördag 4/9
16.00 Founders Brewing Co. – Jason Heystek 150:- Läs mer
17.00 Beavertown Master Class – Logan Plant 150:- Läs mer
19.00 BrewDog med James Watt – James Watt 150:- Läs mer

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply