Categorized | MankerBeer News, Surisarna

MankerBeer News: Flera nyheter från Tilquin!

Det vankas nyheter på surölshimmlen från en relativt nystartad producent, Tilquin!

De har flera saker i görningen och några nyligen släppta flaskor som vi hoppas att få se i Sverige. Först ut har vi en samarbetsöl mellan Tilquin och Rulle. Ölen i fråga heter Stout Rullquin. Ölen är en blandning av de två producenternas öl La Rulles Brune och en lambic som Tilquin hade. Tillvägagångssättet är att de har tagit La Rulles Brune och låtit sekundärjäsningen ske på ekfat med en åttondels lambic, ölen låg på faten i åtta månader. Efter detta har man låtit flaskorna jäsa i sex månader för att ölen skulle bli klar. Den ska släppas hos Tilquin nu på lördag. Om vi får se den i Sverige eller inte vet vi inte än, men vi får hoppas.

tilquinDe släpper även två ytterligare öl på lördag, den för oss svenskar (kanske) kända Oude Quetsche Tilquin à l’Ancienne som är en lambic med härliga plommon, som genomsyrar lambicen och gör den lite mer underbar.

Den tredje ölen är en ny variant av deras Oude Gueuze. Oude (Gueuze Tilquin)² à l’Ancienne, det är deras vanliga gueuze som de gjort genom den vanliga processen att blanda 1,2 och 3-åring Lambic. Men det som hände när de gjorde detta var att lambicen blev överkolsyresatt. Vilket gjorde att de beslutade att lägga den färdiga Gueuzen på ekfat och sedan återigen lägga den på flaska. Den har även en högre alkoholhalt än de andra två gueuzarna som Tilquin normalt producerar. De har ju även en fatversion på 4,8% och oude gueuze på 6,4%, men det här monstret landade på hela 7,6% alkohol! Vilket gör dessa till tripp trapp trull.

Sedemera har även Tilquin ett expriment i tanken, en björnbärs lambic! De har satt ca 1000 kg björnbär i tankar med 2000 liter Lambic. Vart detta kommer leda vet vi inte. Men vi tror och hoppas att det kommer bli gott. Detta ser vi förväntansfullt fram emot!

Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.


Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.

More Posts

Leave a Reply