MankerBeer News: Minus-1 Nytt bryggeri i Malmö

För några dagar sen nåddes vi av informationen att det skulle startas ett nytt bryggeri i Malmö.
Efter lite roddande hittade vi att det var ett bryggarkollektiv som skulle startas i källaren på Bishops Arms på Gustav Adolfs torg i Malmö.

Vi stämde träff med Jonas Carlsson Stroh och Henrik NordmarkBeer Ditch och hörde vad det var de kokat ihop.

Jonas berättade då hela historien om att initiativtagaren till det hela är Bishops arms GAT barchefen Maja Kozul. Maja har sedan länge velat ha en egen kran på Bishops och frågat Jonas tidigare om han hade kunnat fantombrygga i närheten. Tyvärr har det inte fungerat rent logistiskt. Då kom man på att i källarlokalen finns ett tvättrum som mer eller mindre aldrig används och där kan man ha en bryggeriutrustning. Efter en del klurande kom Jonas och Maja fram till hur upplägget kunde se ut.

minus-1Jonas skattar och sa. Detta hände för en månad sen och Henrik fyller i med att han bara fick ca 24 timmar på sig att fundera ut om det var något han kunde tänka sig att gå med i. Så det har gått väldigt fort, för tanken är att vi ska vara igång redan i slutet av april.
Namnet var inte något man dividerade om länge och slutade vid Minus-1 då man ligger en trappa ner. Jonas skrattar lite och säger, det är ju trotts allt ett hotellbryggeri i dubbel bemärkelse (Bishops arms ligger på första våningen på ett Elite Hotel) så vi kallar det för hotellbryggeriet Minus-1. Ölen kommer att bryggas under namnet Minus-1, men fortfarande under våra egna hembryggeriers namn.

Att starta ett bryggeri kan vara otroligt dyrt, men i detta fallet är det inte alls så svårt får bryggeriutrustningen är till en början inlånad av Brekeriet bröderna Ek och allt annat har Maja bidragit med. Detta har gjort det hela fullt möjligt.
I nuläget är det 50 liter per gång som ska bryggas, men man kommer att kunna expandera, vilket är tanken. Man kommer att ha ett roterande schema mellan bryggarna, så det kommer att vara en tvättstuga med klara scheman.

Vi kan även lägga till lite bryggare och det finns namn som vi gärna tar in i laget. Men det kändes bra med dessa 8, så det inte heller blir för rörigt.
Eftersom det är hembryggare som står bakom det så kan faran vara att det smakar just hembryggt, vilket inte alltid är negativt. Vi kommer att ha hård kvalitetskontroll. Maja vill ju inte heller sälja dålig öl säger Jonas. Om den är OK så kanske vi har firmafest istället, men är den sämre än OK så kommer vi att hälla ut den.

Bryggarna vill vi inte säga så mycket om eftersom man inte provar deras öl så ofta men ändå står ett par av dem ut mer. Tänker då främst på Milos Savic och Timo Widell som tillsammans brygger under Brewbros Malmö som får brygga dubbelt eftersom dom är två. Att de har meriter som SM Guld i hembryggning gör inte heller saken sämre.
Personligen har jag druckit en del brygder från både Jonas och Kapusta vilket även det bådar gott.

Här är alla bryggare som kommer att rotera.
Christian Kapusta, Kapusta Brewing
Henrik Nordmark, Lazy Kitty Brewing
Jonas Carlsson Stroh, Solobryggeriet
Magnus Rönnerup, Living Dead Brewery
Mathias Olofsson, Ölofsson Brewing
Milos Savic och Timo Widell, Brewbros Malmö
Patrik Norrlöf, Södra Innerstans Brygghus

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

Leave a Reply