Balder spekulerar: På västfronten intet nytt? Goose Island Bourbon county 2015 varianterna avslöjade och jänkarna rasar

Goose Island har både hyllats och verkligen fått folk att bli upprörda i dagarna. För nu har man äntligen lämnat ut informationen om vilka typer av Bourbon County Goose Island släpper år 2015.

Förutom den vanliga Bourbon County Brand Stout (från och med nu förkortat BCBS) släpper man 5 andra varianter, ett barley wine och 4 imperial stouts.

Först och främst har man hyllats i mängder för att man äntligen släpper ut BCBS Rare. En Imperial stout som legat på ett 35 årigt Heaven Hill fat i 2 år även om originalet var lagrat på ett 23 årigt Pappy van Winkle fat. Ölet som har haft en rejäl val status i ölcoumunityn då den bara gjorts en gång tidigare. Det ölet har jag själv lyckats få prova inte bara en gång och den är ta mig tusan helt fantastisk! Här börjar naturligtvis stormen, hur kan man byta fat på en legendarisk öl som rare? Lite som att byta ut Darth Vader mot Bennet i Commando. Tidernas bästa skurk, mot tidernas värsta (i min mening)

De andra 4 varianterna av BCBS är BCB Barley Wine, BCBS Coffe, Proprietor’s BCBS som i år är gjort med bourbonfatlagrad lönnsirap, rostade pekannötter samt guajillo chili samt BCB Regal Rye Stout som ska innehålla björnbärsnektar, cocktailkörsbär och havssalt.

bourbon county

Samtliga öl låter ju otroligt goda och att rare återvänder är ju makalöst trevligt, varför är då amerikanerna upprörda förutom att man bytt fat på en av USAs mest uppmärsammade och upphypade öl?
Jo Goose Island har för det första tagit bort Vanilla Rye som var den mest uppskattade av BCBS varianterna förra året. Men detta är bara ett vattenglas i en ocean. Goose island har bytt design på sina flaskor, med en liten etikett och man har ändrat till 500 ml flaskor och därmed slopat 355 ml samt 650 ml flaskorna. Det upprör mest för att tidigare kunde man köpa dem i 4 pack 355 ml och nu blir de styckesplock.
Låter för oss i Sverige som ett ganska löjligt problem, men amerikanerna är eld och lågor över detta.

Att priset förmodas att bli 30% högre är också ett stort svek tycker man runt om i USA. Många drar direkta paralleller till försäljingen av bryggeriet till Anheuser-Busch år 2011 och att det är ett svek mot alla deras kunder. AB InBev har under många år sett till att mindre bryggeriar har tvingats stå tillbaka eller rent av gått under. Detta till trots att ett 4 pack har kostat ca 200 kr tidigare, dvs 50 kronor per flaska för special varianterna och ca 150 kr för en 650 ml flaska. Priser jag personligen gärna hade betalt för dessa öl. Dock har priset ökat kraftigt sen 2011 och AB InBev’s intåg.

Tänk att BCBS såldes på Systembolaget så sent som år 2013 och kostade då bara 60 kr per 355ml flaska. I dagens läge hade den istället kostat oss runt 120 kr, med tanke på valuta samt nya momsregler, för samma storlek och därmed 169 kr för 500 ml. Säg mig, hade du tyckt att en av de mest prisvärda imperial stouterna hade varit prisvärd när det varit ett av dina dyraste inköp med tanke på pris per milliliter? Förstår du amerikanerna?

En del av mig gör det, en del av mig inser att när storföretagen vill tjäna mer så gör dom det.
Är Goose Island craft? Gör dom god öl? Valet är ditt. I min värld går ölets smak före det mesta, men att se oroande drag är naturligtvis lätt.

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

Leave a Reply