Efter en kväll på OT som kanske gick något överstyr (mest på grund utav glädjen att det är sol och att man slapp jobba) så är det nu en ny dag med ett nyss besök på OT i sikte. Anledningen är deras Micromerica-dagar som jag skrev om igår. Det blir helt fenomenalt för oss som bara inte kan sluta dricka bra amerikansk öl och med tanke på vad som finns på fat (och flaska såklart) så är det lite lycka som infinner sig.
Mer amerikanskt då? Monks av alla ställen har på sistone kunnat visa upp ett bra utbud av öl från Green Flash, det där grymma bryggeriet som gett oss West Coast IPA’n och Hop Head Red med mer. Monks hade fått in ett par flaskor av deras barleywine, Le Freak, Trippel m.m. Om de är slut vet jag inte, men för alla som gillar Green Flash och amerikansk västkustöl så är ett besök till Wallingatan att rekomendera.
Så vi kör vidare på samma spår och lägger iväg en recension av Green Flash Barleywine, fast 2008 vintage. En flaska jag fann i Rom och som sedan dracks hemma i Stockholm och som nu förevigas på digitala papper. Ölen är en american-style Barleywine som haft ett rejält långkok på tre timmar för att få upp alla karaktärerna från malten och humlen. Alkoholen är på 10,9%, IBU’n på 85 och de är lika lämplig som att dricka olagrad som med ett par års lagring på nacken, vilket den har nu.
Green Flash Barleywine Vintage 2008
Utseende: Brun ekfärgad vätska med cremefärgat skum.
Doft: Tydligt inslag av malt, toffee och vanilj. En gnutta humle med citrus och örter ger lite bett till det och det slutar i en lovande arom av karamell. Väldigt enkelt, men välbalanserat och väldoftande.
Smak: Lätt munkänsla med bra kolsyra. Mild lätt kropp med bra smak av söt malt och toffee. Som i doften så kommer citrus och lite sträva, riviga smaker från humlen in och gör helheten en tjänst. Den har åldrats väl och är inte för söt utan smakerna är mer utvecklade och har gått ihop väl.
Betyg? – Bättre(-). Mycket malt men inte för enkel för det. Toffee och bra inslag av humle gör att den ändå var väldigt trevlig och en bra och vällagrad barley wine. Inte samma superhumling som många american style-barleywines brukar ha men spåren av de tiderna finns här och man märker rätt tydligt hur humlen ger vika med tiden men ändå har kvar att ge.