Tänkte att då Three Floyds nu är i Köpenhamn för att trolla fram den fjärde delen av deras samarbetsserie med Mikkel så kan det passa att beta av den sista av de tre tidigare ölen de har gjort. Ruggoopen har jag druckit ett par flaskor av nu och den växer verkligen för varje gång. Likadant så växer Oatgoopen bara mer och mer, då jag drack en flaska som lagrat i kanske två år så var den superb. Så det ska bli oerhört spännande att se hur den fjärde skapelsen blir. Vilken maltsort är det som ska användas denna gång? Någon som vet?
Hvedegoopen är ju såklart en “wheat wine”, alltså en barley wine där man använt vete som främsta maltsort. Utöver vetemalt och cara-vetemalt har man använt pale, cara och ambermalt medan man använt de lite ovanliga humlesorterna apollo och bravo för själva humlingen. Utan att göra alltför stora efterforskningar skulle jag anta att det är humlesorter med rätt så hög alfasyra. Båda ska även ge rätt så fruktiga och trevliga humlearomer och en fin smak. Så humlebeska och smak möter en söt vetemalt i något som skulle kunna bli ännu en höjdare.
Three Floyds / Mikkeller Hvedegoop
Utseende: Varmare mjuk vätska med kompakt lätt litet skum ovanpå.
Doft: Mums! Vetesötma med fin bas i malten med doft av gräs, tydlig vete och lakrits. Det är bra variation i doften Vetemalten och lite rivig saltlakrits. Bra barley wine med bra variation bland dofterna. Det är både karamell och sötma men också humleinslag med lagom fruktighet.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Vetemalten ger fruktig smak med rätt så typiska intryck av vetemalten med ett välkammat sött slut.. Lite rough saltlakrits som fungerar som en bra balans till vetemalten och som fungerar som en bra vän till fruktsmaker av äpple och päron.
Betyg? – Bäst-. Verkligen fin balans och variation. Om Ruggoopen var lite mer bitig lakrits så är den här mer mångbottnad. Vetemalten ger en skön sötma och ljus fruktighet och humlen har vigt den i en bra beska. Ännu en öl man vill ha hemma helt enkelt.