Categorized | MankerBeer News

SBWF – Andra sommaren, besök 2

Mnjae, inte andra sommaren men andra besöket på årets öl- och whiskymässa avlades igår. Detta i sällskap med vår amerikanska provsmakslärling Amy. Dagens mål var att prova på lite av det vi inte hann med i torsdags samt att träffa lite bryggare och även hinna med lite andra leverantörer och bryggerier.

Men likförbannat så står man där i Wicked Wines monter då ögonen snabbt fäste sig vid att de hade den tredje Beer Camp-ölen från Sierra Neva påkopplad. En california common med just namnet california common (den har ett äldre namn Nuthin’ in Common’). En lite kryddigare och väldigt smakrik california common, en öl typ som inte är alltför vanlig. Prova annars Jämtlands Steamer så får ni två bra öl att jämföra mot varandra. I montern stod även mister mohawk himself, Stefan Gustafsson och hällde upp sina brygder (unfiltered lagern är verkligen trevlig och lättsam). I fjol frågade jag lite kort om planerna på bryggeri och Stefan ser det fortfarande som sitt mål, att ha ett eget bryggeri i Göteborgsområdet med kapacitet runt cirka halvmiljonen liter om året, kanske något mindre. Att kunna brygg ölen både där men även hos Slottskällan och även De prouf skulle göra att han kan leverera ut av de redan existerande ölen men även få tid för lite nya öl. Blir väldigt spännande att se hur det kommer fortskrida.

Hos Wicked Wine provade vi även på en Flying Dog Horn Dog-provning från 2009-2011 där 2010’an var den bästa, inte lika mild som 2009’an utan med lite bett och bra smaker. Både lärlingen Amy och jag tyckte i alla fall det, M2s skånska gjorde att jag tror att han menade att barley wine med salmiak och humle är gott oavsett. På tal om Flying Dog så skulle vi göra en intervju med Matt Brophy som tyvärr blev uppskjuten och sedan inställd, men den kommer på något sätt ändå att göras framöver. Istället har vi hela Master Classen han höll på kvällen inspelad och som vi ska klippa ihop.

 

Från Wicked Wine så var det väldigt nära bort till Slottskällan där vi åter mötte upp vår trevliga följeslagare Ölhunden-Fredrik. Där mötte vi Portersteks-Johan som stod i montern och provade sedan de båda lagringarna av Svart (en öl som sedan igår finns på Systembolaget). Både cognac- och bourbonlagringarna var oerhört bra och det intressanta är att se hur en lättare stout på runt 5.5% vinner på dessa typer av lagring jämfört med en imperial stout som kan bli för kraftig. Båda var riktigt goda om än att bourbonlagringen var kraftigare i smak, lite som förväntat. Även Freedom IPA‘n var förvånansvärt god och Slottskällan är verkligen ett stopp ni bör hinna med!

 

Tyvärr stannade vi till så länge, igen, hos BA/oliver Twist att vi har en hel lista på bra öl att skriva om. Men det som var roligare än ölen var att det kom fram flera av er läsare och hälsade på oss i montern, både från Stockholm och Västerås. Stort tack att ni ville säga hej och vi hoppas att ni blev nöjda med ev. tips vi gav er på öl att prova. För vår del var Hopworks Galactic i alla fall årets coolaste flaska med Space Invaders-tema. En god imperial red ale som smakar som den ska, lite åt Rogue Double Dead Guy Ale och/eller Stone Arrogant Bastard. Andra öl som är måsten i montern är Caldera IIPA och den fenomenalt goda barley wine’en från Pelican Brewery & Pub – Mother of All Storms. Stora rekomendationer på båda dem! Själv drack jag Rogue John John Juniper Ale vilket gladde mig då jag som Rogue-samlare inte hade den flaskan sedan tidigare. En trevlig APA med enbär som är lite måttligare i karaktären än deras vanliga Juniper Ale.

 

På tal om amerikansk öl. Galatea har både Andersson Valley vars IIPA är riktigt bra, balanserad men ändå med kraft och karaktär, precis som man vill ha dem. Samma bryggeris Amber Ale och ESB är rätt stabila och bra som “mittemellanöl”. I montern stod St Eriks Jessica Heidrisch och det blev lite kort tjöt innan både vi och hon höll på att dö av värmen från lamporna ovanför montern. Från Galatea finns också Samuel Adams som har ett par nya öl som är värda att prova, bland annat en väldigt balanserad och “lagom” Wee Heavy från imperial-serien. Deras två övriga specialare, en stout och en IPA om jag inte minns fel, hann vi inte med då montern var rätt knökad med folk, får bli nästa vecka. Men Wee Heavyn var trevlig och inte sådär sötsliskigt spritig som de ibland kan bli.

 

Besöket började närma sig slutet för min del då jag skulle iväg på middag på kvällen, men inget SBWF-besök är fulländat utan en visit hos Brill. Där stod Pierre Brill himself och lyckades få tag på en sista skvätt av den fenomenalt goda Cuvee de Tomme 2009 från Lost Abbey/Port Brewing, precis lika bra, syrlig, sur och mörkt smakrik som allt bryggeriet får ut sig. Helt klart en öl man vill ha tillgång till för jämnan. Provade även To Öl’s Final Frontier och ni som lagt en privatimport på den har gjort rätt, här har vi en tydlig åtekoppling till både First Frontier och Reparationsbajer men kraftigare, beskare och mer smakrik. En av dagens bästa är mitt omdöme. Brill har något för alla och tydligen har de serveras både Isbergssallad och Rökheroin då jag har gett båda höga poäng enligt mitt block, å andra sidan stod en flinande Jonas på andra sidan vid mitt block när jag kom tillbaka. Men Brills Isbergssallad kan rekomenderas. Det kan även Fanös Cider Brut som passade perfekt som en törstsläckare innan jag skulle gå. Jag gillar välgjord cider och det var den verkligen, både torr, söt och syrlig – allt som en bra cider ska vara men också med en genuin och ren äppelsmak. Mycket gott.

Vad ska man nu inte missa inför nästa vecka? Tja, dels kommer BrewDog Ghost Deer (bara 1 20-litersfat) och Abstrakt 7 på besök hos Cask och både Brill och Wicked Wine får finbesök av olika bryggare. Maharaja kommer fortfarande inte finnas, trots påtryckningar på Brill och Bishops Arms Linnegatan. Men prova verkligen Slottskällans alla öl och se även om ni kan prova Jämtlands Steamer som är riktigt bra och en öltyp som ni inte annars lär falla över särskilt ofta. Ta även tillfället i akt att snacka med bryggarna som ändå står där, samtliga är mer än trevliga och pratar gärna om sina öl. Gå även längst in till Elixir Wines som har samlat hela armadan av bryggare från Djaevlebryg, Amager, Raasted, Lervig och många fler. Raasteds Festival-IPA verkar bli samma succe som på ölfestivalen i köpenhamn, så missa den inte!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “SBWF – Andra sommaren, besök 2”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] tidigare besök och från de senaste dagarna där vi går igenom vad vi vart ute och provat (här, här, här och kanske här). De här listorna är mer utifrån våra helt personliga preferenser. Nä, […]


Leave a Reply