MankerBeer besökte January Hop Madness på Man in the Moon

I början av januari drog stockholmskrogen Man in the Moon igång sin January Hop Madness, en IPA-festival som pågår mellan 3/1-2/1 och som erbjuder en massa gott på kranar och flaska. Bland de första ölen att kopplas på fanns bland annat  denna digra lista med goda humleöl. Det kommer fyllas på öl allteftersom och de har utlovat lite roliga saker från källaren.

Beer Here Hopfix (råg IPA)
Mikkeller Citra IPA
Mikkeller Summit IPA
Mikkeller Amarillo IPA
Mikkeller 19
Rated XXX
Djævlebrygg Dark Beast (cascadian dark IPA)
Indslev Hvede IPA
Hornbeer Julehumle IPA
Nøgne Ø IPA
Sierra Nevada Torpedo Extra IPA
Cigar City/Grassroots Neither Dbl IPA
Flying Dog Raging Bitch IPA
Rogue Yellow Snow IPA
Ridgeway IPA
Meantime IPA
Brewdog Hardcore IPA
De Molen Vuur & Vlam
Anders Dubbel IPA
Oppigårds Indian Tribute
Närke Internation Ale
Sitting Bulldog IPA
Mohawk Extra IPA

Med andra ord en jäkla lista, nu har bland annat Mikkeller 19 och Cigar City/Grassroots Neither försvunnit men ersatts med Rogue Brutal IPA, Jämtlands IPA, Flying Dog Double Dog DIPA och Raasted Festival IPA. Så än mer gott vid utbytena, de har även fått in en hel radda godsaker på flaska – något som först inte var i fokus.

Som IPA- och jänkarfantaster så var såklart både Manker och M2 på plats första dagen för att inmundiga lite IPA, men med så mycket att välja på och så mycket som är så gott blev det att gå “back to the roots”. Ett av mina favoritbryggerier är Rogue, som jag tycker gör lättdruckna och “lagom” öl. Deras Yellow Snow har jag tidigare druckit på flaska, men en flaska som då hade lite ålder på nacken varpå jag ville uppdatera mig och det blev mitt självklara val att börja kvällen med.

 

Rogue Yellow Snow


Utseende: Lite tjockare och mörkare orangegyllene vätska med krämigt skum som kladdar ut fint i glaset.
Doft: Mycket fräsch citrusarom utan att ha något visst som sticker ut, lite i sedvanlig Rogue-nivå. Men som Rogueöl tycker jag ändå att doften är väldigt milt humlejuice’ig med olika frukter under all fräsch citrus.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Beskan är mild på ett sätt som passar en session IPA (en mildare ipa du kan dricka flera glas av). Smaken har samma fräschhet som doften med gräddig fruktighet och betoning på citrusfrukter. Tycker den ligger riktigt skönt i munnen och är väldigt drickbar även om de värsta hop heads nog vill ha mer av en käftsmäll.

Betyg? – Bättre. Tycker den va finfin o smaken sitter kvar rätt bra. Saknas det en maltbas? Mnjae, kanske men jag tycker inte den är obalanserad eller spretig utan en bra IPA att sitta och dricka av en hel kväll.

 

Efter den gula snön provades Mikkeller 19 och Cigar City/Grassroots Neither som vi druckit tidigare och båda var lika bra som sist även om 19 gör sig bättre med någonting till (typ 19 Glas smårätter). Neither hade tappat lite kropp, men då har den också legat till sig någon månad, men trots det hade den samma fina smak av fruktpurée. Perfekt bevis på att IPA klarar sig bra även efter ett par månader. Vi smakade även lite av Djævlebrygg Dark Beast, en helt okey och något mildare cascadian dark IPA som dock inte övertygade mig helt. Då föredrar jag nog Stones ditos som har mer pondus. Bättre var i så fall Oppigårds India Tribute som var sådär syrlig och frukt- och citrusstinn som amerikanska IPAs är de de är purfärska, riktigt gott Björn!

Till slut fick jag så också pröva Eskilstuna Ölkulturs Anders Dubbel IPA, en öl jag alltid missar då den finns att tillgå där jag är. Med Pacific Gem, Citra och Columbus utlovas en rikligt humlig öl som dock ska variera i kvalitet enligt de som har druckit flera batcher av den, vad vet jag om det säger jag och tar in ett glas.

 

Eskilstuna Ölkultur Anders Dubbel IPA

 

Utseende: Mörk disig persikofärgad vätska med vitt kompakt skum med gräddig topp, så som jag vill ha dem.
Doft: Mycket aromer från humlefruktriket, lite som fruktpurée blandat med lite syrliga humlekarameller.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Även smaken har en stor samling fruktkarameller i sin skål. En oljig syrlighet som drar lite åt tvålhållet men som ändå är väldigt god. Däremot känner jag en aning bensin i smaken, vilket även övriga sällskapet kännar av. Det stör inte fullt ut, men är något som drog ned helhetsintrycket.

Betyg: Bra+. Smakar som en mildare Neither tycker jag. Mycket frukt och syrlighet med en bra beska och helt klart en IPA jag vill prova igen. För nu är det trots allt en liten varningstriangel runt det som jag uppfattade som bensin men det kan bero på allt från kranarna till att den kanske är väldigt färsk. Många IPAs tycker jag ska lägga sig i alla fall någon vecka för att växa in i smakerna då det i mitt tycke annars är lätt att hitta bismaker.
Det började bli dags att röra på oss då tanken var att vi dagen efter skulle avlägga ett lite längre besök och prova igenom än mer humlegodis. Med ett par single hop öl från Mikkeller på listan så blev avslutsölen något av det jag tidigare inte har provat – citran.

 

Mikkeller Single Hop 2011 Citra

Utseende: Tjock orangeröd vätska med kompakt skum.
Doft: Mycket citra så klart med sin karaktäristiska doft. Stor arom med dov frukt och viss nötighet. Passionsfrukt och grape med syrlighet och persika. Det doftar mycket och gott.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra.  Liksom doften är den lika fruktig som aningen nötighet med stora smaker av citrus, grape och passion, stjärnfrukt och mango. Lite mer smaker än vad jag annars tycker citra brukar ha som annars dragit mer åt citrus och grapehållet.

Betyg: Bättre-. Inte den bästa av single hop-ölen, men håller en lika hög kvalitet och växer hela tiden på en. Olika intryck och olika smaker med bra beska och fruktkaramell. En bra öl att avsluta kvällen med och ett bevis på att single hop-serien Mikkeller har satt ihop verkligen är riktigt, riktigt bra.

 

Så är ni i Stockholm och har ett par timmar att slå ihjäl och humlesuger faller på, dra då förbi Man in the Moon och prova lite IPA, vissa är i Sverige för första gången och de har verkligen lyckats få till en bra blandning av IPA från olika länder och med olika grad av beska, humlesorter etc.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply