Categorized | Ölrecensioner

Mikkeller 19 och superba tilltugg på 19 glas

Förra veckan hade den efterlängtade Mikkeller 19 premiär på restaurangen 19 Glas i Stockholm. Ölen är Mikkels motsvarighet till den tidigare 10 där humlesorterna från samtliga “Single Hop”-öl får vara med i ölet (min recension av Mikkeller 10). Humlefördelningen ser ni nedan och jag tror han gjort mer än rätt i att försöka få balans på humlevariationerna och inte bara slänga ned stora mängder av allt, bättre att få karaktär på ölen och försöka få det balanserat. Simcoe, Citra och Amarillo dominerar medan t.ex. de lite annonyma Williamette, Mt. Hood och även mer bitterhumlesorter som t.ex. Nugget får vara mer i skymundan (behövs också mindre då de ska ge bitterhet mer än stora aromer och smaker).

På 19 Glas som är kända för sitt stora vinutbud och sin goda mat så fanns det även för kvällen lite bra förslag till ölen så jag valde ut 3-4 olika smårätter för att prova till ölet. Jag kommer dock att börja med att beskriva ölet och vad jag tyckte om det och sedan gå igenom hur jag tyckte det passade in på de olika rätterna. Peter och kockgänget på 19 Glas brukar sällan erbjuda mat som inte likställs med perfekt njutning  så kan rekomendera ett besök, vin- liksom öldrickare – eller nykterist, bara ni gillar god mat.

Humlefördelning:
Simcoe 17.14%
Citra 15.72%
Amarillo 14.29%
Sorachi Ace 10.71%
Bravo 6.79%
Colombus 6.79%
Cluster 4.64%
Warrior 4.64%
Cascade 3.57%
Centennial 3.57%
Palisade 2.86%
Challenger 1.43%
Galena 1.43%
Magnum 1.43%
Mt. Hood 1.43%
Tettnanger 1.43%
Nugget 0.71%
Super Galena 0.71%
Willamette 0.71%

 

Mikkeller 19

Utseende: Vacker mörk orangegyllene vätska med mörkare topp. Skummet är även det IPA-ljusgult och krämigt.
Doft: Balans är det första jag kommer att tänka på. Det börjar fruktigt och lätt med en fin mix av krydda och ljusa tropiska frukter. Trodde att den skulle ha mer sälta och ge aningar av klibbig beska, vilktet jag fick fel på då den är fruktigare än förväntat. Förutom fruktigheten identifieras grape och torrt gräs och just all variation gör att man får lite av allt, men är det nödvändigtvis något bra? Det är individuellt, men jag gillar doften.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Tycker mig ana sorachi (dock utan dillen) och citra mer än frukterna från doften, men det avtar och lämnar mer smak av citrus och örtiga fruktskal. Sältan är mild och beskan modest vilket bidrar till en fortsatt balanserad öl. Samtidigt är den inte fjantig utan det är mycket smak och väldigt stor drinkabilitet, en bra sommaröl som man jämfört med t.ex. I Hardcore You skulle kunna dricka båda snabbare och mer av. Den saknar den klibbiga beskan och sältan som kraftigare öl har och går mer på en väldigt humlad IPA med lägre alkoholhalt än innan nämnda IHY. Fruktkarameller och apelsin med lite humlekotte ger en lång smak som sitter kvar riktigt bra. Mycket komplexitet och vill man vara elak kanske det blir rörigt, men god öl är det och en öl jag vill dricka igen.

Betyg? – Bättre(+)/Bättre+. Alltså ett högre betyg än vad jag gav Mikkeller 10. Det här är en lättdrucken IPA med mycket smak, arom och intryck. Balans och viss komplexitet utan att bli alltför avancerad vilket nog inte är vad som ska åtstadkommas. 19 humlesorter ska i, alkoholhalten ska ligga på runt 7% – ja, då blir det såhär.

 

Rätt 1 – Musslor och 19

Musslorna har leegat i äppelcidervinäger, karamell och granolja och de matiga musslorna är i sig underbart goda. Granoljan ger lite granton som blir perfekt med lite syra från vinägern vilket balanserar beskan och även sötman hos ölen. Men ölen tonar också ned gransmaken och syran och släpper fram en smakrikare mussla. Inget av ölen eller musslan tar över utan det går ihop väldigt bra, typexempel på hur olika smaker balanserar varandra.

 

Rätt 2 – Slarvsylta på rapphöna och 19

Här har man gjort slarvsylta av rapphöna med granolja på toppen, serverad med levainbröd. Den kompakta slarvsyltan påminner delvis om tonfisk på burk i konsistens och utseende, men är så god att det är svårt att inte vilja ha mer. Tyvärr tar ölen över här, vilket är underligt då slarvsylan känns lite “fet” och borde kunna släppa fram det fruktiga i ölen. Det finns fortfarande en bra fin smakbalans där maten känns mer och lite örter kommer igenom. Bra slut och gott här med.

 

Rätt  3 – Varm macka och 19

 Varm macka med västerbottenost och rödvinssönderkokt kött. Osten does it, en smörigt ostfet brödbit som smakar himmelskt med mjällt sönderkokt kött med lika mycket smak som konsistens. Blir nästan lite kola i smaken och tillsammans med ölen så kommer även lite sälta fram och beskan går bra mot det “feta” (för är absolut inte fetflottigt). Kvällens näst bästa kombo.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

4 Responses to “Mikkeller 19 och superba tilltugg på 19 glas”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Mikkeller 19 och superba tilltugg på 19 glas (Manker Beer) […]

  2. […] Mikkeller 19 och superba tilltugg på 19 glas (Manker Beer) […]

  3. […] än rimligt att man förväntar sig en humleexplosion utan dess like. Efter att tidigare i veckan ha provat Mikkeller 19 så börjar Mikkeller och humlegranater kännas lite vardagligt, så fram med en bit gruyere och […]

  4. […] den gula snön provades Mikkeller 19 och Cigar City/Grassroots Neither som vi druckit tidigare och båda var lika bra som sist även om […]


Leave a Reply