Categorized | MankerBeer Talk

En titt på Newcastle Brown Ales innehållsförteckning, aka öl och förändring

Häromdagen satt jag och åt och drack gott med lite goda vänner, så som man gör en trevlig helgkväll. Vad som plötsligt slog mig och något som jag, M2 och många andra diskuterat på det där “ölnördiga” sättet är vad öletiketterna egentligen säger. Vad kan vi lista ut från dem, både vad gäller den faktiska informationen men även utseendet på etiketten. En öl jag en gång i tiden kunde dricka någorlunda frekvent var Newcastle Ale, perfekt att dricka om man ville ha en redig ale medan man nere på den lokala puben såg Manchester United spela. Dock har jag blivit mer och mer skeptisk till denna öl och främst efter det att jag märkt att den blivit sötare och sötare. Så när jag nu denna kväll börjar ägna tid åt etiketten så ser jag i innehållsförteckningen att den innehåller både mer glukossirap, karamell och E150c (en sockerkulör) än humle. Nu är det visserligen en brittisk, rätt så söt ale -och sockerarter innehåller ju all öl för att kunna jäsa.

Ölet kom till från Newcastle Breweries redan 1927.  2008 tog Heineken över märket från Scottish & Newcastle 2008 i en deal med Carlsberg, efter att man 2007 börjat butteljera ölet i John Smith’s Brewery i Tadcaster, North Yorkshire. Kanske har detta påverkat ölet, kanske inte. Vad jag nu lärt mig är lite mer om dess historia och insett att oavsett om det är ölet i sig som blivit sötare eller har fått lite mer underliga ingredienser. Eller om det bara är jag som bit för bit blev och blir mer kultiverad inom ölets vackra land så är detta inte längre än öl jag finner samma njutning i som jag en gång gjorde.

Har ni märkt någon skillnad på detta öl de senaste åren eller är det andra öl ni anar att de ändrat på receptet eller kvaliten?

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

11 Responses to “En titt på Newcastle Brown Ales innehållsförteckning, aka öl och förändring”

 1. Erik Austvik says:

  Vi befinner oss i samma sits verkar det som. Kunde oxå dricka en del av denna öl tidigare, men “tröttnade” på den. Tyckte oxå den blev sötare och sötare.. Om den i verkligheten blivit det eller om min smak blivit “mer krävande” är väl svårt att veta men den ger inte samma tillfredsställelse nu som då. Ett annat problem jag vet flera (inte jag i detta fall) lider av är att de blir väldigt gasiga av just denna öl. Och mer nu än tidigare.. I dagsläget brukar jag inte köpa den längre för att dricka, däremot funkar den ganska bra för marinering av kött. Gärna tillsammans med en skvätt “halvrökig” whisky.

 2. bark says:

  Det där med glukossirap (corn syrup?) är inte så mycket att orda om, nästintill all öl i klassiska engelska stilar brukar ha lite socker av någon form i sig. Historiskt korrekt och allt det där.

  Frågan är vad “karamell” är? karamelliserat socker? Samma sak där.

  Men frågan är varför man har ett brunt färgämne i en brun öl? Har de ont om brunmalt?

  Annars håller jag med dig, fast jag tror det kom tidigare än så. Av en händelse komemr jag exakt ihåg vilket tillfälle det var jag insåg att Newcastle inte var speciellt gott längre, det var vid nyåret 2004-05 vid en fest där man köpt några flak på Bordershop.

  Å andra sidan var Newcastle Brown Ale och Mc Ewan’s Scotish Ale oftast det som fanns att välja mellan i aleväg på krogen för 15 år sedan.

  • Delreich says:

   Det som brukar menas med “corn syrup” (eller i varje fall HFCS) är väl snarare fruktos-glukossirap? Står i och för sig nånting om majs där också, med det är precis i kanten av bilden (sen ser jag inte till vetet för det språket heller…).

   Karamell är E150c (d.v.s. karamellfärg). Lite svårt att se på bilden, men på andra raden står det “colorant: caramel E150c”. Lite förvirrande kanske att på andra språk står “karamel, E150c”, som om det vore olika saker.

   Verkar också som att man nog inte kan dra slutsatser om mängder av innehåll baserat på ordningen, då karamellfärgen ibland kommer före humle och ibland efter.

 3. gaxt says:

  min favorit sport är att läsa öletiketter…”hop extract” är den vanligast konstighet tror jag

  • manker says:

   ja den älskar jag när man ramlar över. okej att Mikkel har humleextrakt i 1000 IBU för att tvinga upp IBU’n – men att ha det i vanlig öl, mnjae.. snålt och dumt

 4. Johan says:

  Det är väl inte helt ovanligt när det handlar om genomskinliga flaskor från England. Det handlar om att de ska ha längre hållbarhet.

  • manker says:

   hållbarhet vs smak then

   • Jonas says:

    Berätta hur karamellfärgen påverkar smaken.

    • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

     Var står det att karamellfärgen påverkar smaken? Är snarare att jag vill minnas att den inte hade alla dessa skumma ingredienser och framförallt just glukossirap och karamell – om det ger den skillnad på ölet jag tyckte mig finna är inget jag säger utan snarare ifrågasätter

     • Jonas says:

      Du svarade på Johans inlägg där han skrev varför karamellfärg används. Antog då, felaktivt visade det sig, att ditt svar var på det.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply