Categorized | MankerBeer Talk

MankerBeer and Whisky: Vi testar Bowmores två exklusiva julklappar

bowmoredecemberreleaseJag brukr ofta prata om hur livets goda saker hänger ihop. Oavsett om det rör mat, öl, tobak, sprit eller bara en sådan sak som att lägga upp fötterna på soffbordet och ta sig tid för sin favoritbok. För min och de andra skribenterna på MankerBeers del handlar det oftast om just mat, öl och sprit främst då i form av whisky och amerikansk bourbon. Kristopher är den som mest frekvent brukar skriva om sina möten med sprit och egengjorda coctails och annat gott men idag är det min tur. Med en svärfar som gillar skotsk whisky så är det viktigt att förse hemmet med dugliga drycker och i det här fallet två stycken som lanseras exklusivt i Systembolages beställningssortiment den första december.

Det är destilleriet Bowmore, grundat 1779 på den skotska ön Islay som släpper två nyheter, Devil’s Cask III och samarbetet med Beam Suntory och de japanska fatan av Mizunara. Förutom bourbon så föredrar jag skotsk rökig whisky och då passar den här typen in bra.

Först ut är Devil’s Cask III, den tredje i serien och en mix av de bägge tidigare släppen som lagrats på Oloroso respektive Pedro Ximénez-sherryfat. Namnet kommer ifrån att ön en gång fick besök av Djävulen som man jagade igenom byn Bowmore innan man lyckades stänga in honom på destilleriet. Trots idogt letande kunde man aldrig finna honom varpå legenden om att han gömt sig i ett fat för att fly till fastlandet startade. 48 flaskor kommer till Sverige och släpps i beställningssortimentet den 1 december. Pris blir 2.499 SEK för 70cl, alkoholstyrka 56.7%.

Utseendemässigt mer traditionellt gyllenbrun. Doften är häftig och svingar till direkt med mild torv och intryck från sherryfaten som russin, oxiderad karamell och sirap. Lagom eldig i smaken med torkade söta bär och fruktkaka. Det är verkligen lager på lager och det finns mycket att hämta, och finna både i doft och smak. Passar bra när man vill ha något gott att dricka som tar en med på en resa och lite utanför ens vanliga go-to whisky.

bowmoremizunaraKvällens andra whisky, Bowmore Mizunara är ett av de mer spännande samarbetena på länge. Japan har vuxit upp som en stor nation inom whisky och i norra Japan växer de stora Mizunaraekarna. De hinner ofta bli uppemot 300 år gamla innan de är mogna för att bli till whiskyfat, vilket gör faten både oerhört limiterade och dyrbara. Endast 2000 flaskor har gjorts och 29 stycken landar i Sverige. Priset blir 8.999 SEK för 70 cl, alkoholstyrka 53.9%, även den i beställningssortimentet.

Utseendemässigt drar den åt honungsfärgad och doften betydligt mildare och återhållsam än vanligt. Rökt torv paras med vanilj och honung men även ljust trä och blomster. Komplex smak med fina inslag av ljust trä och honung som mildrar de underliggande tonerna från torv och hav, härlig eftersmak. På tok för njutbar och lättdrucken för priset, men rekommenderas för whiskykännaren eller vännerna som går ihop och delar på en flaska.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply