Micromerica på OT – 21st Ammendment/Ninkasi Allies Win the War

Igår startade Oliver Twist i Stockholm sin senaste Micromerica. En festival de håller ett par gånger om året då helt makalöst bra amerikanska öl gästspelar på krogen. Denna gång fylls faten de närmsta månaderna (eller hur snabbt de nu går åt) med runt en 10 amerikanska fat varav 8 aldrig förr har besökt Svea rike. Ölen ser ni här till höger och klickar ni på bilden så får ni i alla fall en lite större sådan.

I flaskväg serveras bland annat en av världens bästa IPA’s Bells Two Hearted Ale, kaffebomben Java Stout från samma bryggeri och en radda andra spännande öl. Så är ni i Stockholm framöver, missa inte ett besök.

Först ut på fat var Sixpoint Bengali Tiger, en skön IPA torrhumlad med stora mängder East Kent Golding-humle. Vi drack ett par av Brooklynbryggeriet Sixpoints öl i USA i höstas och deras Righteous Rye är en av M2s favoriter under resan och Bengali’n var lika färsk och god här som på plats i USA. En lite örtigt kryddad IPA mer än besk, men med stor drickbarhet och perfekt att börja kvällen med. Även bryggeriets Diesel Stout höll samma bra kvalitet som alla bryggeriets burköl gör. Problemet med den är att den ändå hade en rätt hög alkoholhalt och jämför man med andra imperial stouts så är den lite enklare, men vad gör det – imperial stout på tallboyburk som är kraftig men lättdrucken och smakrik, winning.

Bakom baren stod de båda hyggliga herrarna Thomas och CC och det var den sistnämnde som rekommenderade mig dagens öl. Jag gillar verkligen 21st Ammendment enda sedan jag drack deras mörka belgoööl Monks Blood och sedan dess har de fortsatt att imponera. Den ekade IPA’n Hop Crisis är fenomenal och Bitter American är en topp-session ale och IPA’n Brew Free or Die går inte av för hackor.

Så när 21st Ammendment nu gör sin första samarbetsöl så gör dem det med rivalen från norr, Ninkasi (baserat i Oregon). Ölen är en English-style strong ale med dadlar från Kalifornien och torrhumlad med humle från nordvästra USA för att representera de båda bryggeriernas hemmaplaner. CC sålde in den som en mildare Stone Arrogant Bastard, alltså en strong ale med humlekaraktär, sötma och smak av bär och kola. Jag är inte den som är den så jag tyckte det lät som ett perfekt val. Ölet är även med på fatlistan och kommer inom kort att serveras på fat – galet (bra) säger vi!

 

21st Ammendment/Ninkasi Allies Win the War

 

Utseende: Klart mörkröd gyllene vätska med nougatfärgat skum, lite mörkare på ett vackert sätt (ja, jag sa det just om en öl) som strong ales brukar ha.
Doft: Det som sticker ut, för den är rätt mild och lite hemlighetsfull är gräddig sötma där dadlarnas klibbighet ger sig till känn. Mörk karamell och röda bär leker också runt och humlen är inte lika pang på utan visar sig just lagom.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. En mild kropp med just den balans och nedtoning som den utlovades ha. Det är verkligen en lättare och något mindre humlebråkig Arrogant Bastard. Samma röda bär o nötter men mer sötma (dadlar), framförallt i eftersmaken. Väldigt mild rätt igenom trots att den är på 8.5% . Fyllig rund och gräddig där fruktigheten som finns är lät dold men avslöjar sig då och då med aprikos och persika.

Betyg? – Bättre . Extremt lättdrucken vilket är förrädiskt på en ändå rätt potent öl. Bitvis klibbigt söt men inte stickig vilket jag verkligen gillar. Det här är en öl man sakta kan sitta och njuta av, perfekt i kupan och perfekt att mumsa i sig. Som en dessert som inte är “fel” för dig och jag tror de här burkarna kommer ta slut fort, särskilt för det modesta priset. Så passa på om ni vill prova en riktigt bra öl från ett av USA’s bästa bryggerier.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Micromerica på OT – 21st Ammendment/Ninkasi Allies Win the War”

  1. Henning says:

    Låterju helt fantastiskt gott, och precis som något som skulle passa mig i smaken. Jag har druckit endast en Ninkasi öl som också var ett samarbete, med Stone faktiskt, tidigare och som inte gjorde mig besviken.
    Jag undrar: Vad är det modesta priset?

  2. manker says:

    Tror det gick på typ 89-98 kronor. 98 låter rimligt, vilket får ses som rätt bra pris

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply