Djävulska hembryggder – Dead Head Brewery med grym IPA och spännande bitter

Häromdagen fick jag möjligheten att prova två olika hembrygder från Leif, en av upphovsmännen bakom ölbloggen Vicke 728″ som brygger öl under namnet Dead Head Brewery. De öl som kommer provas är dels deras deVil doWn uNder AustRalian IPA samt deras goldingshumlade bitter. Spännande.

Jag bad Leiuf berätta lite om sig och sitt ölintresse och ölintresset lades runt 2007 genom Sierra Nevadas Pale Ale och sedan var det in i ale’ens förlorade land. Några år senare på en ölprovning hemma hos ett par vänner och medan de höll sig mer in till whisky så provade Leif lite mikrobrygda öl från Nynsäham (Bötet, Dragets Kanal och jubileumsölet). Efter det så föll intresset på som det brukar göra varpå det blev mer frekventa besök på Systembolaget och dess ale-hylla.

För dryga året sedan kom tankarna om att brygga eget öl och ett presentkort hos Humlegården möjliggjorde inköpet av lite basutrustning och EKG-humle och den första ölen gjordes kort därpå. I samband med ölbryggningen så startades även bloggen upp som ett sätt att bibehålla och fördjupa sitt intresse. Efter första bryggden har det blivit en mörkare novemberöl, en Belgisk julöl, en samarbetsbryggd med Ölklubben i Kalix samt Beardlord, en american strong ale med amarillo och cascadehumle.


Första ölet att provas var IPA’n på 6,9% – bryggd på pale- vienna och enzymmalt medan den i humleväg har Galaxy och Summer där den tidigare av de två står för den rejäla torrhumlingen. Denna följs av bittern på 4.5% humlad med enbart Goldings där humle adderats under 55 raka minuter.

 

 

Dead Head Brewery deVil doWn uNder AustRalian IPA

 

Utseende: Grumlig brundisig vätska med poröst tjockt skum med minimala till medelstora bubblor. Kunde vinna på att bli klarare och få ett tjockare skum. Men är det en hembryggd så är det.
Doft: Doften däremot, stor fräsch fruktighet med lika mycket passionsfrukt och stjärnfrukt som dold persika och citrus. Gillar verkligen hur den går mellan fräsch tropisk frukt till citrusens lite rough’are arom. Doftar verkligen bra. Kanske att det är någon maltarom som avslöjar att den är hembryggd.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Lite porös och lätt i munnen men ändå med fin kropp där beskan kommer in och ger mer munkänsla, börjar riktigt bra. Beskan känns rejäl utan att det blir vare sig obalanserat, att den tappar kropp eller att något sticker iväg. Smaken har även den samma mix av citrus, citrusskal och “grapevita” (det vita innandömet under skalet) där det sistnämnda ger en fin, och kännbar, efterbeska med mer grapetoner än frukt. Efterbeskan är lång och bra och precis lagom. Enda minuset är också ett plus, det är att de tropiska smakerna är lite korta, de finns där i början och när man letar efter dem men “mellanregistret” kommer lite snabbt vilket gör ölen “kort”, eller snarare kortare än vad man önskat. Man märker att beskan är väl dold för på sista slurkarna är munnen strävare och smakerna svårare att identifiera och ölet blir mer grapecentrerat, men fortfarande väldigt bra.

Betyg? – Bättre-. Ett snällt betyg till en riktigt bra IPA. Som hembrygd är den oerhört långt kommen. Skulle den varit renare till utseende och bara hållit kvar i de tropiska frukterna lite längre så hade det inte vart ett minus med. Det går nog att finna mer saker som kan finjusteras och byggas vidare på men spontant tycker jag att upplägget här är klockrent.

 

Dead Head Brewery Single Hop Bitter

 

Utseende: Något mörkare brunröd tjock orangefärgad vätska där skummet har mini-mini bubblor med en gräddigt tvålig topp.
Doft: Doften är av golding med sin tvål-o-gräs arom med aningar av alejäst och mögelost. Jämför man med andra öl med stora givor av goldings så tycker jag att den här har mer fruktaromer och mer frukt. Här har man vunnit på att gå lite extra all-in med doften.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Även smaken är en fruktigare och fräschare bitter där beskan är måttlig men passande och det lite mögliga unkna ändå finns  En fruktigare o ngt fräschare mögelost o gräs. Slutar med lite saftiga päron, gärs och örter.

Betyg? – Bra+. Även denna är riktigt bra. Drickbar och en spännande mix av aromer och smaker. Trots att den bara har goldings som humle så känns den mer som en amerikansk version av en Drickbar o lite spännande fruktmix.

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

4 Responses to “Djävulska hembryggder – Dead Head Brewery med grym IPA och spännande bitter”

 1. Christian says:

  Kul med fler recensioner av hembryggd öl! Härligt att Galaxy och Summer levererar också; jag flasktappade en pale ale med dessa två igår, dock med viss skillnad i maltkompositionen, en lite annorlunda humling i vörten och både humlesorterna i torrhumlingen. 🙂 Om du vill prova och jämföra dessa går det säkert att ordna!

  • manker says:

   Ja jag tyckte också det var spännande med en god hembryggd öl med lite “annan” humle än man är van vid.

   Provar oerhört gärna en 🙂

 2. Christian says:

  Det får vi lösa! Det är ändå fyra veckor kvar till rekommenderad servering. 😉

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply