Är extrema öl fortfarande lika häftigt? – Rüdbrygger – 1- Cucumbeer

BeerSwedenForum har en tråd skapats med syftet att belysa och delvis kanske ifrågasätta extrema öl – hur långt “får” man egentligen gå? Hur långt är det ens värt att gå? Innovation och experimentlusta driver utvecklingen framåt men när det desto oftare blir mer “crazy” än bra (i mitt tycke börjar tyvärr BrewDog dra sig dit) så kanske det har gått för långt? Konservatism i all ära, det är en annan ytlighet som är rätt farlig och mellantinget får väl nog anses vara någon form av respekt för det man gör, älskar och jobbar med – det hantverksmässiga. Kanske är det därför jag tycker det är väldigt trevlig när Närke släppte hampaölet Hej, jag heter Hampus och mer så än när något bryggeri som “vill sticka ut” slänger i lite allt möjligt i ölet för att se om det fungerar.

Är jag en tråkig gammal pilsnergubbe nu eller värnar jag om bra hantverk och god öl? För lika mycket som konservativt bakåtblickande kan  skada utvecklingen av öl , lika mycket tror jag många av de mer extrema bryggerierna, som ofta får mer exponering, gör det.

Men när ett par hemmabryggare som Rüdbrygger får för sig att lite av intresse och galenskap prova att göra en öl baserad på gurkvatten, vad är det då? Är det en väg att lära sig brygga med olika ingredienser och på lite nya sätt eller är det samma galenskap som att addera bävergäll i en öl? Jag tycker det är intressant och lite roligt och bra mycket mer så än om jag betalt en hundring för ölet och det stod ett etablerat bryggeri på flaskan.

Ölet då? Trevliga ädelhumlen Tettnanger, vetemalt och gurkvatten är grunden till ölet och är del 1 i killarnas “experimentserie” som snart får sällskap av andra underligheter.

 

 

Rüdbrygger Cucumbeer

 

Utseende: Grumligt klar vätska med en brunvattnig färg, inte direkt mycket till skum.
Doft: Inte helt otippat är det “vanlig” gurka som samsas med sin saltade kusin. Det finns ett visst djup i vätskan som är oväntat och gör att det känns som sötat saltgurkevatten.
Smak: Lätt munkänsla med okey kolsyra. Det börjar lite underligt med en tunn men mjuk kropp. Gurkspad och gurkvatten som ändå får hjälp av vetemalten med lite krydda och en viss fruktighet från tettnangerhumlen.

Betyg? – Ok+. Inte en dålig öl, men absolut inte något jag vill kalla en god öl. Det här är ett spännande projekt som ändå blev helt okey sett till vad det är. Tror dessutom att man kan bygga vidare lite på det med mer malt och mer humle för att inte låta gurkspadet få för mycet utrymme.

 

Mer Rüdbrygger:

Hembryggarfokus – Rüdbrygger Rye IPA
MankerBeer slår ett slag för hembryggd öl
Manker Beer åker till Malmö -1- En kväll med Ölrådet

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply