Categorized | MankerBeer News

Mikkeller brygger öl hos Lervig, dags att finna mer bryggkapacitet?

© Aftenbladet

Aftenbladet i Norge (bara en sån sak!) skriver idag att Mikkell Borg Bjergsø funderar på att börja brygga öl i Norge tillsammans med Lervig där hans gamla vän Mike Murphy  idag brygger riktigt bra öl. Jag skrev tidigare om min kväll med Kjetil Jikiun från Nøgne ø och hur han berättade hur deras produktion har ökat så att de inte längre kan garantera Mikkel samma bryggkapaciteter. Mikkel som gärna brygger sina mörka, lite tyngre öl, hos Kjetil får därför rikta blickarna åt annat håll för att försöka säkerställa att öl som Beer Geer Breakfast, Black och Black Hole kommer att fortsätta bryggas.

För närvarande är samarbetet de två påbörjat just ett samarbete,  då de brygger en collaborationöl – en imperial IPA på 14% som Mikkel beskriver som

-Det skal bli det villeste ølet som noen gang er brygget i Norge,

Men i framtiden hoppas Mikkel på vidare samarbete och även Mike verkar enligt Aftenblades artikel positiv till prospektet över att samarbeta med Mikkel.

-Dette kan også være bra for promoteringen vår. Mikkeller eksporteres til mange land. Vi vil gjerne være gode på både volum og håndverk, og da må vi nå ut til flere.

Så hur mycket av detta som bottnar i att Mikkel behöver ökad bryggkapacitet är upp till var och en att sia om, men oavsett vad så känns det bra att vi även kommer få Beer Geek Breakfast och andra högkvalitativa öl framöver.

Ytterligare en dimension är om detta – om det nu är så att detta kan härledas till Nøgne øs minskade möjligheter att låta Mikkel brygga där – är första gången vi ser en flying/gypsy brewer behöva flytta produktionen. Nu går jag såklart allting i förväg och antar att detta är anledningen och inte att Mike och Mikkel är vänner och därmed finner ett bra samarbete. MEN. Jag har siat om det förut och som Kjetil också sa generellt så är det något som kommer att ske – små bryggerier växer snabbare än aldrig förr och med det så minskar möjligheten att låta andra gästbrygga där. Då De Proef redan är rätt så uppbokat så är frågan vad som kommer att ske framöver, om nu någonting måste ske. Vart ska man brygga? Kommer fler göra som Jeppe Borg Bjergsø och söka sig västerut? Självklart är jag positiv och tror på att det kommer att lösa sig – men det ska bli spännande att se hur.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Mikkeller brygger öl hos Lervig, dags att finna mer bryggkapacitet?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Mikkeller brygger öl hos Lervig, dags att finna mer bryggkapacitet? (Manker Beer) […]


Leave a Reply