M2s Corner: För M2 har tagit studenten, ja M2 har tagit studenten…

Back in the ol’ days när jag tog studenten från Restaurangskolan var räkcocktail, flygande jakob, konserverade päron med smält after eight och tomtebloss på samtliga efterrätter fortfarande högsta mode. Då fanns också en rätt som, rätt utförd och dekorerad, alltid bringade imponerande oooh’s och glada tillrop från publiken på studentmottagningar, konfirmeringar och andra tillställningar som var värda att fira som inte innefattade silltvång när den bars in av en stolt kreatör – smörgåstårtan!

Oh yeah, we’re bringing it back!

Denna ikon för allt som är svenskt och på samma sätt så fruktansvärt fel på många vis är en stor del av min uppväxt. Med fel menar jag såklart den rejäla densiteten i denna majonnässtinna monstruösa skapelse baserat på hälsosamt vitt bröd, mer majonnäs, cocktailmix i sockerlag och allehanda annat man hittade på Domus, B&W eller Tempo. Och dyrt som pocker är det också…och tar flera timmar att göra.. men gott blir det, banne mig!

Låt mig ta med er på en nostalgitripp och dela med mig av hur man gör en kanonsmarrig smörgåstårta som kräver ett par kilometer i löpspåret per tugga för att röja undan bevisen av varenda tugga. Sen ska vi ju ha öl till också såklart!

 

Here goes!

 

1.       Köp mängder av gottigheter. Öppna en favoritöl och ta en rejäl klunk som startceremoni.

 

2.       Skär av kanterna på formfranskan, Lägg en lätt fuktad handduk på en bricka (för att de undre bröden inte ska torka) och börja ’montera’ smörgåstårtan. Basen är såklart vitt bröd med majonnäsbaseradfyllning men man kan såklart leka lite med vad man kör för fyllning, i denna variant har jag både fisk och köttsektion, så jag valde kräftost på första lagret på fisksidan samt skinkost på köttsidan.

 

3.       Mer bröd! Bred leverpastej med baconsmak på köttsidan och tonfisk (i vatten, inte olja) blandat med majonnäs på fisksidan. Dofterna som sprider sig vittnar om en bra kväll redan här..

 

4.       Häll av all vätska i den exklusiva Eldorado-cocktailmixen, finhacka, låt torka lite mer och blanda med majonnäs. Bred på frukt/majonnäsmixen på köttsidan. Vid det här laget är din första öl förmodligen slut, kika i kylen vad som finns och öppna en passande härligt uppfriskande bryggd. Imperial stouts och Scotch Ales är inte att rekommendera här, men kanske en snällt humlad APA? Äh, du får själv välja nu när vi går in i steg 5

 

5.       Fisksidan får sällskap av finhackade räkor och kokta ägg med…just det, majonnäs! Lite finhackad dill ger en elegant touch

 

6.       Mer bröd!

 

7.       Fläska på med mer majonnäs och om du startade lite tidigare än vad jag gjorde på dagen så kan du fortsätta till steg 10. Själv ställer jag in grunden i kylen och har monterat tandpetare som plastfolien ska vila på under natten för att inte förstöra den noggrant utsmetade majonnäsen.

 

8.       Plasta in och låt grunden vila under ett par välbehövda timmar i kylen. Öppna en ny öl. Kanske en IPA den här gången? Det är du värd!

 

9.       Ta en välbehövlig paus, du kan lika gärna öppna en öl till. Indiskt kryddade kycklingvingar med en God Lager funkar finfint till smörgåstårtseskapader.

 

10.   En ny dag gryr! (behöver jag säga till er att öppna en bärs?) Nu börjar det roligaste – att dekorera majoklumpen till något fagert och sagolikt! Just nu ser den stackarn mest ut som ett fyrkantigt mumintroll.

Ett riktigt proffs går efter devisen ”Inga synliga kanter” och det bör även ni göra. Fäst gammal skön omodern sallad på sidorna, jag använder en sort som heter lollor osso, med hjälp av majonnäsen. Detta steget skiljer pojkarna från männen – kommer salladen att fästa eller kommer den att släppa pga. att du varit slarvig med symmetrin i ’murningen’ och du önskar att du hade flera händer?

 

11.   Du kan i princip dekorera hur du vill, men ha i åtanke att en smörgåstårta ska symbolisera överflödet av mat i västvärlden – ju mer desto bättre! Jag återskapar här den fullkomligt omoderna citrus/gurk-twisten som man producerar genom att skära ett snitt ca 75% genom respektive ingrediens och snurra. Enkelt, snyggt och går verkligen hem hos damerna i kvarteret.

 

12.   Jag hoppas att du köpte rejält med räkor, det kommer att behövas. Lite värdelöst vetande: De handpillade räkorna du ibland köper är med högsta sannolikhet skalade antingen i Belgien eller Kazakstan som är de största räkskalarländerna i världen. Detta är faktiskt helt sant.

 

13.   Mer mat, döda en lax, rök den, hyvla den till fina skivor och snurra till skivorna lite tjusigt. Den händige gör såklart laxrosor, men det är ganska svårt då det är riktigt hala grejor vi snackar om här..

 

14.   Finhacka snordyr jamon iberico (eller gör som jag, skäms lite och packa ner billig skinka eftersom budgeten är sedan lång överskriden) och vräk på ägghalvor med löjrom tills diskbänken bågnar.

 

15.   Finputsa dekorationerna. Cornichons och kruspersilja (bladpersilja är på tok för modernt) har en given plats bland köttet. Dill är en självklarhet på fisksidan. Servera.

 

16.   ÄT!!

 

Till smörgåstårta behöver ni dricka något som både klarar av fettet men som inte tar över de smaker som blandas till höger och vänster här. Man sitter knappas med en Barley Wine till detta utan kanske en Mohawk Unfiltered Lager (Art. Nr 11426, 18,90 kr), eller annan lite mer humlad lager. Själv valde jag att prova en Imperial Pilsner,  My Antonia som är ett samarbete (eller hur är det nu..?) med MankerBeerfavoriterna på Dogfish Head Brewery och italienska Birra del Borgo. Denna ölen med sina härliga citrusfriska toner och hyggliga humletoner kompletterar smörgåstårtan på ett lagom kaxigt sätt.

 

Sådärja, det var inte alls svårt eller hur? Smörgåstårta kan varieras i oändlighet och det vill vi ju såklart uppmuntra er till! Blev ni sugna på att göra en egen smörgåstårta? Posta bilden på den på vår vägg så kommer det en liten ölrelaterat present på posten. Om ni lyckas få mig eller Manker att kikna av skratt eller bågna av er talang så blir såklart presenten lite större! (Enda regeln är att jag inte ska ha sett smörgåstårtan innan, lite som Melodifestivalens regler, fast med mer majonnäs)

 

/M2

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “M2s Corner: För M2 har tagit studenten, ja M2 har tagit studenten…”

  1. Balder says:

    Fan vad göttigt men dina parningar är riktigt lama! Jag hade kört en saison till det hela.

    Eller för att fläska på som su själv säger en Krampus från soutern tier. Den passar bra med bröd och majonäs.
    Nej du får inte fråga om jag har stoppat ner en macka med majo i ett glas med öl. Sånt dumt sysslar inte jag med…

  2. M2 says:

    En saison hade nog passat riktigt bra till, det håller jag absolut med om. Är man på riktigt bra humör så kan man ju köra rostbiff och rejält med pepparrot också och då hade nog suttit fint med en Black IPA eller en SixPoint Resin eller Dales Pale Ale.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply