MankerBeer and Food: Beef jerky, the mother of all beer snacks!

Vilket är det godaste tilltugget till öl? Därom tvista de lärda, men något som alltid hamnar väldigt högt i topp är beef jerky, det vill säga kryddat eller marinerat och torkat kött. Problemet för oss svenskar är oftast att det är rätt så dyrt över lag med torkat kött här i långa landet mellanmjölk. Det finns bra svenska varianter och det finns bra importerade varianter, men då priset brukar ligga på 35-40 spänn för en liten påse så brukar det bli att man köper nåt annat som är ännu billigare.12207752_10153123224506820_2010687624_n

Dock får man ha i åtanke att det inte är SÅ våldsamt dyrt som man kan tro. När köttet torkar tappar det ju all vätska och då är det mycket vikt som försvinner (runt 30-40% om jag minns rätt), så kilopriset är inte helt omotiverat i många fall ändå!

Men om du vill komma ännu billigare undan och dessutom veta exakt vad som finns i marinaden så kan du ju alltid göra din egen! Allt du behöver är en bit nötkött, valfri marinad (i denna batchen på bilden hade jag teriyakisås, chiliflakes, ingefära, vitlök och svartpeppar men senare har jag använt bland annat BBQ-sås och det funkar finfint det med), en ugn och mycket fritid.

12204835_10153123224396820_1001668295_nOm du har valt en hel köttbit så börja med att lägga den i frysen en timme, på så sätt blir den lättare att skära i tunna skivor (använder du lövbiff kan du skippa detta steget). När du sedan skivat ditt kött trimmar du bort allt fett och lägger det sedan i marinaden i minst 12 timmar.

Efter det sprider du ut allting på ett ugnsgaller med en plåt undertill (det droppar en del om du har kladdig marinad..) och ställer ugnen på mellan 50 och 70 grader, du får känna dig fram vilket som känns bäst. Om du inte har varmluftsugn är det fördelaktigt att låta luckan stå lite på glänt så att fukten kommer ut ordentligt när köttet torkar.

Efter 3-4 timmar tar du ut och vänder köttet sen in igen och låt ligga i ytterligare 3-4 timmar. Här efter väljer du själv hur hårt torkat du vill ha köttet. Ju torrare det är desto längre håller det sig, men själv föredrar jag när det är lite segt fortfarande så 7-8 timmar totalt är rätt schysst tycker jag.. Vill du ha det torrare så låt det ligga ett par timmar till. Men låt oss vara ärliga, oavsett hur lång tid du än hade tänkt spara det så kommer det vara så gott att du äter upp det på en tiondel av den tiden ändå.

När allt är klart låter du köttet svalna, lägger det i burkar och förvarar i skafferiet. Håller upp till ett par månader.

Kristopher

Kristopher njuter av livet. Som den äkta skåning han är har han en stor kärlek till god mat, musik, öl, bourbon, cocktails och allt annat som förgyller vår tid här på jorden, och det kommer ni bli varse om!


Kristopher

Kristopher njuter av livet. Som den äkta skåning han är har han en stor kärlek till god mat, musik, öl, bourbon, cocktails och allt annat som förgyller vår tid här på jorden, och det kommer ni bli varse om!

More Posts - Website

Leave a Reply