Lyckad världspremiär för Bryggeri Nyckelbydal

I fredags var det världspremiär för ett nytt litet svenskt bryggeri – Bryggeri Nyckelbydal. Bryggeriet som drivs utav paret Maria och Göran ligger ute på Ekerö utanför Stockholm och den småskaliga produktionen gör verkligen skäl för sitt namn. Samtliga öl som har tagits fram under året, varav tre stycken fanns att prova under premiären på Farfar Pär på Kungsholmen, baseras på deras egna preferenser. Istället för IPAs, högalkoholhaltiga eller på andra sätt trendiga öl så provar man sig fram till vad det är man gillar; vilket är en väldigt sund inställning som säkerligen kommer att ge bryggeriet en mer personlig stämpel. Med sig till Farfar Pär hade man två stycken saisons, Treudd Saison Insidieux och Treudd Saison Régulier samt deras special ale Lurudden. Tillsammans med Ölhunden Fredrik och den för många kända ölkunskapsbasen Danko så provade vi de tre ölen.

Den lilla restaurangen var förvånansvärt välfylld och både Göran och Maria gick lätt nervöst omkring och pratade om sig och sina öl. Allteftersom de märke att besökarnas omdömen var enhälligt positiva så började de också slappna av och glädjas åt att deras öl togs emot väl. Vilket de förtjänar. För det är sällan man ser ett bryggeri som vågar gå sin egen väg och göra öl som Lurudden med sin tydliga sötma (kandisocker) som trots att den bara var tappad för några veckor sedan redan har fått en lovande komplexitet som kommer att göra under med några månader på flaska. Flaskorna är också värda att omnämna då de är speciellt framtagna för Nyckelbydal och spär på det rustika och personliga som kännetecknar ölen och bryggeriet.

Än så länge är ölen fortfarande i ett utvecklingsstadie och de tre ölen som hade valts ut och tagit med kan mycket troligt komma att ändra sig framöver. Till exmpel var de båda versionerna av Treudd uppdelade till en personlig favorit och en som Danko hade siat skulle vara mer uppskattad som lättdrucken saission (saison sessionöl någon?). Båda två föll mig i smaken och hade sina pros and cons men sammantaget präglades alla tre öl utav en utmärkt ren doft och smak helt utan bismaker med bra längd på smakerna. Men så odlar de också sin egen koriander och snålar inte någonstans för att få fram just den karaktär de önskar. Nu brygger de bara några hundra liter i veckan och produktionen per år är inte stor nog för att kunna börja distribuera i större skala, men de är igång och de är på väg och förhoppningsvis kanske vi kan få se mer av deras öl på någon av de mindre festivalerna i år (SMÖF?).

 

Nyckelbydal Treudd Saison Insidieux

 

Utseende: Disigt varmt persikofärgad vätska med stort poröst skum med små till större bubblor. Kanske lite luftigt skum.
Doft: En dold sötma som angenämnt släpper fram saisonaromerna av örtträdgård, gräs och en ren och mild korianderdoft. Det är fruktigt utan att bli för tydligt med vad det rör sig om. Fräscht.
Smak: Medelstor till stor munkänsla med bra kolsyra. Fyllig och stor mun med mycket smak och mycket kropp som sprider sig. Rund och len med sötsyrlig citrus, fruktkarameller och estrar. En liten släng banan mot slutet.

Betyg? – Bra+. En väldigt ren och fin saison som kunde ha haft en tydligare smakpalett samtidigt som det nog kan dyka upp när ölet får “stillas” något. Kunde också ha fått vara snäppet torrare men det är svårt att klaga på det när ölet egentligen inte har några tydliga bi- eller felsmaker.

 

Nyckelbydal Treudd Saison Régulier

 

Utseende: Ljusare gyllene vätska med mörkare inslag med ett fint ljust skum med minimala till små bubblor.
Doft: Doften är mildare än föregående version men har samma söta kryddiga inslag, örträdgården och koriander. Lite torrare och inte lika söt som föregående – vilket jag nog föredrar då det känns mer somrigt.
Smak:
Lätt till medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Snäll smak med ljusa frukter, gumminappar och godis. Ren och oerhört välbalanserad. Men även här hade jag nog velat ha en lite torrare finish.

Betyg? – Bra+.  Välsmakande och ren på samma fina sätt som hos Insidieux. Frisk och fräsch.

 

Nyckelbydal Lurudden Special Ale

 

Utseende: Chokladkola färgad vätska med fina gyllene strimmor och ett lite mörkare skum med minimala till små bubblor.
Doft: Doften är i början av att bli mer komplex med en mörk sötma och inslag av mörk saison (jämför med Slottskällan Zeven). Mörk bränd malt med korn, citrus och viss fruktighet.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Rund och rätt fyllig utan att bli alltför kraftig. Mörkt kandisocker, chokladkola och torkade mörka frukter och bär. Kanske även lite kaffedränkt sockerkaka? Viss kryddighet som sätter sig mot sötman. Den har både stilen av en mörk belgisk ale och en mörk saison och när de två möter varandra så sker intressanta saker.

Betyg? – Bra(+).  Som den var just nu så är det en aqcuired taste där sötman kommer att utvecklas fint framöver medan jästen kommer att fortsätta ge djup bland smakerna. Troligen något som skulle fungera utmärkt med ost då den har det bästa av både mörk belgisk storng ale och en mörk saison. Komplex och spännande och kommer utvecklas till något väldigt bra.

 

Sammanfattat var det en väldigt trevlig fredagkväll i den värmande solen och både besökare, bryggare, vänner, okända och en och annan hund och barn verkade hålla med om att det var väldigt lyckat. Vi önskar Marie och Göran ett stort lycka till framöver och hoppas och tror att vi kommer att råkas igen; både personlig och med deras öl.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

9 Responses to “Lyckad världspremiär för Bryggeri Nyckelbydal”

  1. Mycket intressant – detta vore väl något för Sorbon att satsa på, rejält närproducerat! Vad ligger de på ABV-mässigt? Det är väl starköl eller? Ser ut att var och låter gott i din beskrivning.

    • manker says:

      De låg på typ 5.6 (Treudd Reg), 6-7 (Treudd Insid)(. och 7.2 (Lurudden). Tror dock att de passar mer på ett ställe som satsar mer på lokal svensk öl typ Monks, Tegners Gömställe, etc

  2. Då är det ju ändå rätt starka grejer, när jag läste inlägget – “Istället för IPAs, högalkoholhaltiga eller på andra sätt trendiga öl ” – så trodde jag mer 5-6%.
    Tänker mig ett besök på Farfar Pär i eftermiddag, har försäkrat mig om att det finns öl kvar! 😀

  3. J. Fritzl says:

    De är på 5.6%, 7.2% respektive 8% ABV.

    Precis som källarpappan anser de att brygga öl det gör man från 6% och uppåt, gärna runt 7-8% ABV.

  4. eriked says:

    jämför med Slottkällan Zeven menar du väl?

    Jättekul med nya svenska bryggerier. Inte minst en med belgoinriktning.

  5. Kul med när producerat!

    Spendrups och de stora drakarna släng Er i väggen!

  6. Kul med närproducerat !

    Spendrups och ni stora släng Er i väggen 😉

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Bryggeri Nyckelbydal ligger snett emot vår närmaste Ica-butik, fantastiska lilla lanthandeln Ica Nyckelby. Verksamheten har varit igång sedan förra sommaren, och av diverse recensioner på nätet har det gått bra. […]


Leave a Reply