Manker lackar – Eller “Den stora nackdelen med att beställa lokalproducerade öl”

Att betygsätta öl är inte bara en konst i fråga om att vara objektiv men ändå att kunna släppa fram sina subjektiva utlåtanden utan att endera ska ta över. Det handlar också om att veta vad man dricker, välja ut vad man ska dricka och ha tid, ork och fokus när man gör det. Jag tänker inte blanda mig i debatten på vissa bloggar om hur pass ärliga vi självutnämnda smakexperter är utan jag kan bara konstatera att jag dricker öl jag gillar, inte för att prova varenda öl som finns där ute oavsett om det är Falcons julöl eller en topp-IPA från ett nytt bryggeri i USA. Därför är jag selektiv i både vad jag dricker och vad jag väljer att skriva om – inte för att jag får pengar, öl eller annat för att skriva bra om öl utan för att jag inte ser vitsen av att lägga femton kronor och en halvtimma av min tid på en öl jag vet kommer hamna i blomrabatten (alltså inte ens i diskhon). Men ibland sker saker som vänder på spelplanen och som öppnar nya portaler med helt nya hamnar av öl att utforska. Som exempelvis när Systembolaget gjorde så att du kan styckbeställa lokala öl över hela landet. Plötsligt behöver du inte åka ned till Göteborg för att köpa några styckflaskor av Ocean Glenn #5 eller ned till Malmö för att kunna prova South Plains APA. Utan nu kunde man sitta i sitt nätlinne och beställa lokala öl medan du slentriantittar på CSI Portugal vad som nu sänds på tv.

Det här var något jag gladdes enormt över – äntligen togs ett aktivt steg för att lyfta fram alla de hårt jobbande bryggare ute i landet som annars aldrig skulle ha möjlighet att visa upp sig för en lika bred publik. För ärligt, vem köper 24 stycken okända pale ales för 40 kronor styck utan att ha innan provat något från bryggeriet? Direkt när Systembolaget släppte möjligheten så lades en hel massa privatbeställningar och många bryggerier jag har pratat med hyllar initiativet och att det till viss del har räddat dem. För nya bryggerier såsom Brekeriet som med all rätt blev hyllade på Stockholm Beer i år så innebär det också att man direkt kan nå ut till alla nya Brekerietfans och att man inte är låsta till södra Skåne – vilket såklart kommer att ge mer klirr i kassan och öka möjligheten till vidare växande.

Nackdelen då? Visste vi inte redan om den? Var det inte något både vi svenskar och våra grannar i Danmark hade påpekat? Att svensk öl tyvärr inte är så himla bra. Vi har ett fåtal extremt bra bryggerier; Närke, Oppigårds, Nynäshamns Ångbryggeri, St Eriks osv osv. Men var är resten? Eller är det så att vi har en massa bryggerier men att kvaliteten har varit så sviktande att de aldrig riktigt har lyckats? Jag spar diskussionen om varför det så kan vara till om en liten stund utan fortsätter nu att fundera på nackdelarna med lokalproducerad öl. För det är inte alltför svårt att sälja sin öl lokalt så länge du har ett registrerat och godkänt bryggeri. De brinner för vad de gör, de älskar vad de gör och de önskar nå ut och få feedback på ölen de brygger. Men det finns å andra sidan inga garantier på kvaliteten på det de gör. Jämför man med Systembolagets vanligtvis så noggranna kvalitetskontroll så är det synd att det är lite lotteri när man köper lokalproducerad öl. Många som plockade på sig en av samtliga öl som plötsligt fanns att tillgå har sedan rapporterat hur besvikna de var och hur många av ölen blev dyrt blomstervatten istället för en njutbar upplevelse.

Är det idag så att vi ölfantaster – som nuförtiden kan köpa öl som Modus Hopperandi, Brooklyn Local 1 och Djaevlebryg Gudelös för inte alltför stora summor också förväntas sponsra våra småbryggerier? För när jag köpte min flaska lokalt producerad IPA så kostade den snäppet mer än de flesta välrenommerade ölen i samma ölstil, alkoholstyrka etc. Personligen har jag inget problem med att betala några kronor extra för att stödja svenska småbryggare då jag inte köper alltför mycket öl utan prioriterar kvalitet. Men hur ser det ut runtom i landet? Hur länge vill “svensson” prova dessa öl om även han eller hon inte känner att det är värt pengarna? Det är det som jag ser som den stora nackdelen och faran med lokalproducerad öl – att kvalitetssäkringen inte är den bästa och att många småbryggerier kanske får ut öl som faktiskt inte är särskilt bra. Det som gör mig lite extra butter här är att det finns så ofantligt många grymt duktiga hembryggare ute i stugorna som verkligen gör extremt bra öl på löpande band, och risken är att ryktet för svenska nanobryggare eller hembryggare försämras – något jag hoppas att jag har helt fel om.

Samtidigt måste grogrunden läggas och jag är positiv av naturen och vill inte bara klaga utan försöker att se det positiva. Hur ska ett litet bryggeri ha chansen att märkas runtom i landet, få ut sina varor, få feedback och kunna utvecklas om de inte lyckas sälja sina öl? Visst kan de brygga batch efter batch efter batch för att nå perfektion men vad gör de om de aldrig provas “där ute”, på marknaden. Så kanske är det ett nödvändigt eldprov vi måste stå ut med för att gallra ut lite bland alla bryggerier och få vissa att samla sig, börja om och sedan satsa igen.

Däremellan då? Ska vi konsumenter fortsätta att acceptera att ölen trots allt är lite dyrare och att det är lite grisen i säcken? Kanske? Eller så får både vi öldrickare och bryggerierna försöka att mötas halvvägs – se till exempel på SMÖF som i år har över 40 stycken svenska småbryggerier som utställare. Där får vi en chans att up front möta och prova vad som bryggts ute i landet och bryggarna får också en direktkontakt med oss. Kanske borde vi försöka få till mer av sånt, eller som när Nyckelbydal ställde till med en trevlig kväll i somras och fick höra och se hur deras öl togs emot? Kanske måste ändå bryggerierna ta mer ansvar?

Det enda vi kan vara riktigt säkra på är att något kommer att ske – oavsett vad det blir. Men vad jag uppmuntrar er till är ändå att kolla runt på Systembolagets hemsida, se efter vad för spännande öl som svenska småbryggerier erbjuder. Skriv upp en lista och kolla sedan runt lite på internet om vad folk tycker. Visst är det din egen åsikt som väger mest, men andras åsikter brukar ofta ge en bra vägledning till vad som är plus eller minus. Det är en start för oss konsumenter, så får vi hoppas att vi får se något även  från bryggeriernas sida.

För öl är och ska vara gott, socialt och en trevlig upplevelse, eller hur?

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

7 Responses to “Manker lackar – Eller “Den stora nackdelen med att beställa lokalproducerade öl””

 1. Martin says:

  “If you don’t tell people they suck, how else would they know?”
  Kvalitetskpntroll är väl “key” som man säger. Jag har stött på både höjdpunkter och lågvattenmärken bland svenska lokala bryggerier.

  Senast var en HEL BACK med infekterad öl från Stockboda Gårdsbryggeri. Nu är det med största sannolikhet helt deras fel i kedjan utan där de flasktappar som är problemet (Två Bryggare). Med det sagt ligger det ju i producentens intresse att säkerställa att deras produkter är i goda händer när de lämnar ifrån sig dessa…

  Jag tror att om det fortsätts med bristande kvalitetskontroll bland svenska småbryggerier kommer deras lokala kunder, som är huvudklientelet, till slut tröttna på tråkiga/infekterade/felsmakande produkter och vi får som i Danmark, en mindre microbrygdsmarknad.

 2. Christian says:

  Bra skrivet! Det har varit lite för mycket med bara “svenskt”, “lokalt” och “hantverk” nu; på den bästa av marknader utbyter man varor eller tjänster (öl mot pengar nu då…) och det är ett byte som gynnar båda parterna! Om inte ölen lever upp till sitt rykte nu så kommer det gå utför för de små bryggerierna, medan de större antagligen kan uppleva att fler går tillbaka till deras industrilager.

  Kvalitet före kvantitet, det är det rätta i dagsläget!

 3. Jackdaw says:

  Word!

  Jag instämmer. Systembolaget och kvalitet har historiskt sett hört i hop och är nog något man förväntar sig, kanske till och med kräver.

  Angående duktiga hembryggare så har du rätt. Vi är många och blir nog fler och fler för varje dag som går. Du har ju haft turen att få prova en del så du vet vad du talar om.

  Jag är ganska säker på att 2013 kommer att bli året då flera av oss blir kommersiella.

  Det är dock inte helt trivialt att ta sig igenom byråkratins sverige. Men trägen vinner 🙂

  Manker, se upp för Hopus Dei, Hip Hop och naturligtvis nya batcher av Zwarte Draak och Chicouté, vi flaskar det mesta inom kort.

 4. Fredrik says:

  Bra skrivet, intressant läsning, jag var själv inte så övertygad av de mesta som släpptes ifrån de “lokala” på systemet.

 5. Olof says:

  Jag tror olika nya bryggerier lider av olika problem. En del har nog ganska dåligt med pengar och dumpar inte gärna en batch som de kanske skulle ha dumpat om de inte vore finasiellt pressade.

  Andra har kanske inte tillräckligt med försäljning och brygger sällan och det tar helt enkelt tid att “lära” sig ett kommersiellt brygghus.

  Många verkar dock ha problem med processen i sig. Många recensioner nämner vanliga felsmaker (kokta grönsaker, äggiga, kött etc) som bryggarna borde veta hur man kommer till rätta med. Infekterade flaskor/batcher är ett processfel det med.

  Väldigt tråkigt att så många har problem. Kan ju iaf bara bli bättre nu =)

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] som handlar om försäljning och siffror snarare om ölet ens går att dricka. För som jag tidigare har raljerat efter att för första gången ha beställt hem en av dessa “lokala öl” så håller […]

 2. […] har jag gnällt och fräst om allt från lokalproducerat öl till Systembolagets hantering av dessa varpå jag också på självaste Lucia lovade att bli […]


Leave a Reply