Manker lackar, igen – Eller “Hur ska öl framställas i media”

Nu har jag gnällt och fräst om allt från lokalproducerat öl till Systembolagets hantering av dessa varpå jag också på självaste Lucia lovade att bli snäppet snällare. Jag ljög, förlåt, jag kommer ju ändå inte att få några julklappar i år heller. Inte heller kunde jag hålla mig från att igår åter säga ifrån när ännu en helt missinformerad och galen recension gjordes av en viss Lasse Råde.

Därför är siktet idag inställt på media och deras rapportering om öl. Öl som till skillnad mot vin och sprit inte har lika självklara experter i tv-rutan, även om många dryckesprofiler har eller tror sig ha på denna dryck. Lasse Råde på Expressen fortsätter att hysta ur sig falsarium och missuppfattningar, vår kära Bengt Frithiofson må vara charmig men har även han en bristande pedagogik för att förmedla vad han snackar om.

beerisfun_1Jag har sagt det förut och jag säger det igen – kunskap är A och O; men att inte förmedla den på ett pedagogiskt och korrekt sätt är B och P. De mest erkända vinnskribenterna har ofta en somelierexamen i bakgrunden, har rest över hela världen, besökt vingårdarna och provat sig igenom minst ett par flaskor druvbaserad dryck. Ölskribenter, såsom jag och M2 är passionerade öldrickare utan direkt kunskap annat än vad man själv tagit till sig genom att prova, läsa på, prova, läsa på och sedan prova lite till. Vi har försökt resa dit vi har kunnat, prata med bryggarna, hänga med humleansvariga på bryggerierna och allt sånt – det är där förståelsen för vad man pysslar med grundläggs. Det kanske inte är nog, men det är en bit på vägen. Troligen är det också betydligt mycket mer än vad många av de som syns på Tv, radio och dagstidningar har och har gjort.

I media idag så är annars öl fortfarande något man kan förlöjliga lite, kanske för att det är ett område som får mer och mer uppmärksamhet och där fler hängivna ölrickare ansluter sig. Det är ju alltid lätt att hacka på dem som har ett intresse, se bara på surdegsbröd och andra “hipsterföreteelser”. Öl däremot är vare sig en hype eller något “hippt” – öl är en dryck vi har haft omkring oss längre än vad vi har haft flerpartisystem i Sverige. Men Falcon kan göra plojreklam samtidigt som de släpper sina “mikroöl” och TV kan med glimten i ögat göra program där man på ett skojfriskt sätt driver med de nya öldrickarna. Men är det rätt och riktigt? Det är ju aldrig någon som säger ifrån utan snarare är det en konsensus om att “såhär är det” som etableras för varje dag, eller om jag bara är otålig och är mer för guerillataktik?

 

223139356507210880_lZFQETKC_222Kanske är det rätt och riktigt. För kanske måste de med ett intresse också ta sin plats, våga gå ut och vara lagom nördiga – men hålla balansgången till att vara inspirerande. Därför har jag stora förhoppningar om nya serien DarrenBeer Sweden och FredrikPang Pang Brewery har gjort en pilot för och där ett par avsnitt är på gång. Kunskap och allvar blandas med lättsamhet och skoj – lite så som öl kan vara. Jag hoppas mycket på det här då det kan bli den kicken som behövs för att fler ska våga stå för att de gillar bättre öl. Många lär göra det idag, men vågar inte be om något godare än en urvattnad stor stark på krogen då de inte vill verka snobbiga inför sina vänner. Sen när blev man snobb för att man inte accepterar en undermålig produkt? Skäms man för att beställa in husets röda?

Sedan har vi ett kommande program på TV som vi skrivit om förut – Fantasterna, med ett avsnitt vigt åt öl. Istället för att göra en spännande casting med ett axplock av landets främsta ölexperter (som tanken först var) så fick de mottaga nej tack efter nej tack från de tillfrågade. När de tog kontakt med oss och andra ölskribenter samt ölprofiler med år av erfarenhet så var det få som tyckte att det lät intressant. Frågorna man skulle svara på var lite larviga, hade inget om riktigt ölintresse att göra och upplägget i stort visade på en dålig kunskap från programskaparna och snarare var det en twist på Vem Vet Mest nedtaget till högstadienivå. Visst är det kul när öl syns i rutan men när frågorna berör masslagerförsäljning och att bedöma ölet utifrån skummet (vem kan genom att se skummet på en öl veta exakt vilken öl det är?) så har det blivit lite löjligt. Då ser jag hellre på Brew Masters, Youtubekanaler eller åker och besöker ett bryggeri och dricker öl.

 

BeerRev1För liksom all öl inte är bra öl, så är all pr inte bra pr. För ett företag, visst, namnet kommer på fler läppar och uppmärksamheten kan innebära merintresse. Men för öl som dryck så är risken att det antingen skrämmer bort, förlöjligar och/eller inte lyckas intressera och då motverkar det målet många har med att lyfta upp öl som dryck. När fokus blir på masslager och görs på ett sätt som är svårt att ta till sig så blir jag mest generad över det jag pysslar med, och lite sur. För det som hörs och syns är inte det som vi vill ska höras och synas, vi vill se mer av bra dryck, bra mat, bra leverne. För inte fan gör man matlagningstv på McDonalds.

Vad gör vi bättre 2013?
Jag hoppas att öl kommer att synas mer i tv, mer i skriven och publicerad form och att fler av dem som sitter inne på så fantastisk kunskap vågar komma på bra sätt att förmedla den. För många vill ta till sig av mer kunskap, fler vill lära sig, förstå smaker och varför en öl är som den är. Det gäller bara att paketera det på ett sätt som inte snobbar till det och som samtidigt inte faller för lätt. För hur många vinprovningar eller vinsnack på tv går igenom 3 rödviner på box för under 100-lappen – varför ska då öl alltid handla om det billigaste eller mest lättförståerliga. Sedan hoppas jag att Darren och Fredriks projekt lyckas slå igång något nytt och kul; och att fler bloggar, tidningar och ölsidor lyckas finna inovativa sätt att sprida intresset vidare. Jag hoppas att fler vågar stå för att de inte accepterar hur missuppfattningar och fel uttrycks och sprids och att fler vågar efterfråga om inte bättre öl så åtminstone en sakligare ölrapportering.

Tills dess går jag fortsättningsvis och sparkar på smågrus och knyter näven i fickan medan jag ser hur den dryck jag så uppskattar fortfarande inte tas på allvar.

God jul och gott nytt år.

Lights out guerilla radio

It has to start somewhere, it had to start sometime
What better place than here, what better time than now

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Manker lackar, igen – Eller “Hur ska öl framställas i media””

  1. MickeW says:

    Bra skrivet!!
    Skål och god jul

  2. Christian says:

    Väl formulerat och dessutom i rätt tid! Nu när julen kommer är det många som vågar prova lite nya flaskor. Jag är särskilt glad över den kvinnliga kund jag tipsade på Systembolaget för ett tag sedan; det blev en Glühkriek till hennes fördrink, istället för det vanliga bubblet! 🙂

    Fortsätt kriga!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply