Gästrecension: Henok Fentie / Omnipollo Moebius

Nu i onsdags hade Omnipollos senaste skapelse Moebius premiär. Efter storslammen på “Stockholm Beer” där ‘Neb’ vann inte mindre än tre medaljer varav utmärkelsen mässans bästa öl alla kategorier så har Henok Fentie fått vänja sig att hans öl blir ytterliggare ett snäpp mer uppmärksammade.

När ‘Moe’ så skulle ha premiär på Bishops Arms Folkungagatan så bollade vi lite tankar med Henok för att dels ta tempen på den idag välkände bryggaren men också för att låta honom gästspela lite kort här på MankerBeer som gästrecensionist, om vi nu tillåts mynta det ordet?

Redan när det första ölet är klart är arbetet med nästa igång, därför är det inte särskilt förvånande att Neb’s efterträdare kommer så tätt inpå. Som bryggare har du hela tiden ett kortsiktigt men också ett långsiktigt fokus och varje öl du gör baseras på något sätt på den bild du har av vad du vill skapa. Med de ledtider och planeringen som finns med att brygga öl så måste man ibland ha planen igång för nästa öl redan i takt med att den första släpps.Därför var Moe redan i pipe’en när Nebs succé var ett faktum.

Moe är så lik men ändå olik. Till exempel är IBUn på 75 (Neb låg på 100) och trots att det inte är helt uppskattat så är det rätt mycket vetemalt i den (samt havremalt).
Vetemalt kan lätt tunna ut ett öl och ibland lite för mycket vilket kan göra det obalanserat och boozy, aningen spritigt. Om Neb var mer av en typisk västkust IPA så är Moe nu lite mer från ‘midwest’ med en juiceig fruktsoppa med bra beska. Humlingen kommer från favoriter som centennial, galaxy, columbus och amarillo.

Liksom alla andra Omnipollo öl är denna bryggd på bryggeriet De Proef  i Belgien, samma bryggeri som t ex Mikkeller använder till många av sina öl och även Mohawk brygger där. Vi frågar Henok vad det är som gör att ölen från De Proef i princip alltid håller absolut toppkvalitet och är så rena och fina i smakerna, så svarar Henok kort och gott att “Det är ett förutsägbart bryggeri med ett otroligt kompetent bryggverk”.

Vi lät Henok kort punkta ned vad han tyckte om ölet varpå vi (Manker och M2) båda satte våra betyg på ölet, ni som ska till Örebro Öl & Whiskyfestival idag – passa på att prova den, ni andra – köp nu! Den lär liksom Neb gå åt rätt fort. Fler batcher kommer!

 

Henok

Utseende: Nästan perfekt för stilen, något dovare orange där jag hade velat ha haft lite mer färg.
Doft: Dense, ogenomträngbart kompakt doft. Persika och tropik.
Smak: En lättare kropp, lite tunnare mouthfeel(genom dextros). Boozig tropisk juice.
Betyg? – Bättre+/Bäst. Självkritiskt kanske den hade fått en 3a men ska man ta för sig så är det en av de bästa imperial IPAs i Sverige.

M2

Moebius kan vara det bästa som den vansinnigt gemytlige Henok ordnat fram till sin publik.
Doften påminner direkt om barndomens apelsinsaft med en liten skvätt lemonad i, och frukterna slåss om uppmärksamhet i smaken. Söta citrusfrukter, olika sorters melon och lite limeblad.

Ett av få öl jag satt högsta betyg på, på Untappd. 5kapsyler av 5 möjliga!

Manker

Utseende: Lätt mörkare halvdisig persika till färgen, vitt krämigt, kladdigt skum.
Doft: Fruktigt som attan med saftiga frukter; ananas, meloner som honungs- och cantaloupe. Färsk persika i både puree, vanlig och burkform.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. En inte helt otypiskt ren öl med stort fokus på balanserad fruktighet, men som alltid med en torr elegant finish. Syrlig fruktjuice av färskaste sorten med måttlig sötma och någonstans anas lite spritzig kryddighet.

Betyg? – Bättre+. Den idag bästa IPAn i Sverige? Japp, troligen. Precis som Neb är den lättdrucken, väldigt smakrik och har egentligen inga fel. Smakkomplexiteten med fruktjuice och beska virvlar runt i munnen och ger dig behovet av mer.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply