Categorized | M2's Corner, MankerBeer Talk

En vecka utan craft beer – outhärdligt torftigt

De av er som följer den sympatiska bloggen Kornmalt&Humlekottar kanske noterade en liten notis i början av deras artikel om den makalösa Dunderölsprovningen, som äger rum bland ölnördar i slutet av december i Helsingborg varje år, där man kan läsa:
Årets första inlägg! Härligt. Årets första öl kommer däremot att få vänta ytterligare en månad då jag har gett mig in på att ha en helt vit Januari.. Och som lite motivation har jag även gått in i ett vad med M2 om att den som misslyckas först ska göra en stor, fin, skånsk spiddekaga till den andra”. Spiddekaga

Det kändes som en riktigt vettig och nyttig tanke när jag föreslog detta till Kristopher, som driver ovan blogg, efter att vi båda kände att det varit en otroligt intensiv ölhöst.

Det är såklart riktigt kul att det varit så intensivt, 2012 i stort var det bästa ölåret hittills med allt vad det innebär, men någonstans mellan den ena vansinniga dubbelsuperduperIPAn och den whisklylagrade 15%iga Imperial stouten kände vi att en paus för smaklökar och midjemått skulle sitta fint.
För att motivera oss ytterligare så slog vi som sagt vad om att den som förlorar ska baka det skånskaste av det skånska – en spiddekaga. Eller, ‘Spettekaka’ på upprikiska.
En redig spiddekaga tar 5 timmar att göra och är skitjobbigt, och ingen av oss har någonsin gjort en. Jag vill verkligen inte göra en spiddekaga.
Jag började dock googla recept redan första veckan.

Låt mig poängtera redan här att det är smaken av öl jag verkligen saknar när jag sitter mitt i nätterna och letar recept och genvägar på hur man gör den perfekta spiddekagan. Inte alkoholen, den skiter jag i.
Men jösses Amalia vad jag efter bara tre-fyra dagar får cravings efter en riktigt bra öl. Att få känna den härliga kroppen av en Oskar Blues Gubna eller för sjutton gubbar ‘bara’ en Green Flash West Coast IPA. Alesmith IPA ska vi inte ens tala om även om jag kan nöja mig med betydligt mindre smakfull öl just nu.
Det är fruktansvärt torftigt att tvingas till att dricka alkoholfri öl. Framförallt när man sitter på favorithaket med en polare som såklart känner till ovan vad och lovar dyrt och heligt att inte ställa till med besvär för mig och vara jobbig om vi går ut och tar en öl och käkar.

Jo, tjena.

Jag tvingas till att konsumera BrewDogs Nanny State på 0,5%, som visserligen är helt ok men efter 3-4 stycken känner man för något mer mustigt att fylla munhålan med, särskilt när Andreas på andra sidan bordet jävlas med mig fullkomligt genom att beställa in alla de öl han vet att jag älskar och ‘rub it in my face’ så det skvätter om det – han lät som en tysk dålig dubbning till en, hrmm…. vuxenfilm, varje gång han tog en sipp på den ena ölen efter den andra han beställde in.

Torftig öl

Det här gör jag aldrig om, känns som en grådassig höstkväll i Ukraina eller något.

Ovan inträffar alltså dag 4 av min ölfria månad, och var ett riktigt mandomsprov. Det var fruktansvärt svårt att sitta där med en alkoholfri Einbecker (om för övrigt smakar mindre än vatten i detta läge) och dofta på en kupa full med beery goodness från min nyvunne fiende rakt över mig. “De bäst spenderade 700 kronorna i mitt liv” uttrycker han när vi lämnar krogen. Jag ska hämnas, är det enda jag kan tänka.

Visst, jag sover bättre och hela helgen var fylld med med nyttiga aktiviteter som är avklarade, jag har sparat en rejäl slant, inte skickat underliga fylleSMS till Manker med högst tvivelaktiga idéer vi ska göra, men det är så jäkla tradigt.
Hela helgen genomskred utan alkohol, eller tja jag drack ju ‘alkoholfria’ öl (<0,5% ABV) men det gav mig absolut ingenting. Satan vad jag saknar att komma hem från jobb, sätta mig i soffan med en eller två kalla smarriga craft beers som legat och väntat troget i kylskåpet. Men det får vänta ett tag till tydligen, även om jag är lite nyfiken på om jag skulle klara av att göra en snygg spiddekaga.

Vi avslutar med en inspiratorisk strof från Kjell Höglunds “Man vänjer sig” och precis så känner jag mig just nu, i avsaknad av riktigt god öl.

Och på kvällen kommer gråten
det är skönt att våga bli förtvivlad
känna sig verklig
man köper lite porr i en tidningsautomat
och går hem och onanerar
det är outsägligt torftigt
men man vänjer sig
man får lov att vänja sig

Bara 3,5 vecka kvar. Känns som flera månader just nu

Magnus "M2" Svensson

Skribent och IPA-krönikör på MankerBeer.com. Som kockskolad och med ett stort intresse för mat, humle och allehanda tokigheter står "M2" för MankerBeer.com's kulinariska sida. Just nu är det fullt sjå med att öppna BrewDog Bar för M2 men han hinner med både öldrickande och andra hyss samtidigt.


Magnus "M2" Svensson

Skribent och IPA-krönikör på MankerBeer.com. Som kockskolad och med ett stort intresse för mat, humle och allehanda tokigheter står "M2" för MankerBeer.com's kulinariska sida. Just nu är det fullt sjå med att öppna BrewDog Bar för M2 men han hinner med både öldrickande och andra hyss samtidigt.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

6 Responses to “En vecka utan craft beer – outhärdligt torftigt”

 1. MickeW says:

  Usch vad jag lider med dig, stackare!

 2. Irina says:

  Mäh! Lid lite med mig istället: 8 vita månader i ölpalatset!!!

  Näe men, du har mina fulla sympatier. Vet precis hur det känns!

 3. Det där har man provat någon gång. Körde dessutom hårt med alkoholfritt förra januari. Du kan ju alltid köra ett race och prova igenom alla alkoholfria öl du kan hitta. De är alla jättesmarriga, jag lovar.

  *ser oskyldig ut*

  🙂

 4. Magnus says:

  Känns trevligt att konstatera att man är i gott sällskap.

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] M2 har sedan december haft som löfte med vår vän Kristopher på Kornmalt & Humlekottar att avstå öl under januari medan det för min del var en effekt av ett “trevligt” nyår (tvärtemot min […]

 2. […] M2 och Kristopher på Kornmalt & Humlekottar kör ett vad om en vit månad är lika modigt som inspirerande. Själv fick jag för mig att även jag borde prova på att hålla […]


Leave a Reply