Vi blickar framåt – 2013, året då…?

Magnus Hopus2012 får jag fräckt sticka ut och säga var mycket MankerBeers år, i den lilla ölvärld som vi ölskribenter utgör åtminstone. M2 hade anslutit, nya hemsidan låg uppe och fullt fokus var nu att nå ut till fler, hänga med fler nya vänner på fler mässor och ha ännu roligare. För det sociala och roliga är det jag vill att den här sidan ska stå för och det tycker jag också att vi har gjort, vilket även ni som läser det här verkar göra då vi för andra året i rad blev nominerade som årets bästa ölskribenter på BSF Awards – en tävling vi i år ser ut att vinna (2’a i fjol). I samma tävling är dessutom både jag och M2 nominerade (tillsammans med vår favorit Henok FentieOmnipollo) som årets svenska ölperson – extremt hedrande och lite förvånande. Men ser vi över 2012 så kan jag ändå med viss kaxighet stå för att mitt namn är med där. Inför fjolårets Stockholm Beer and Whisky rapporterade vi dagligen med genomfattande intervjuer med bryggare från hela världen och på vårens Copenhagen Beer Celebration hängde vi och snackade öl med bryggare vi något år tidigare bara drömt om att ens få småprata med. M2 kom att börja vad som i år lanseras som BrewDog Bar Stockholm och 2012 fick också se premiären av Magnus Hopus, vår egen öl bryggd med vår vän och ölguru Tomas Danko. Enda anledningen till att jag tar upp allt det här är för att visa hur extremt liten och tight ölvärlden är – vill man bara vara delaktig och inte bara dricka ölen så är det inte så svårt. Lite “street-anda” och social förmåga kommer man långt med och det ger oerhört mycket tillbaka. Sverige är ett ölland att räkna med och om 5-10 år kommer vi att se tillbaka på de här åren och säga wow, vi var med när det verkligen kickade av.

Men varför se bakåt och vad man drack eller gjorde då? Istället ska vi se framåt och klura på vad MankerBeer kommer att göra i år.

 • M2 kommer som sagt att öppna BrewDog Bar Stockholm, som redan innan öppningen är en av de mest följda av BrewDogs barer på Facebook och med all sannolikhet kommer baren generera än mer bra pr för Sverige som ölland. Likaså är det med öppnandet av Nya Carnegiebryggeriet som är ett samarbete mellan Carlsberg Sverige, Brooklyn Brewery och Carnegie – vilket även det sätter en stor flagga på Sverige som ett viktigt och väletablerat land för öl. Ölvärlden är liten och folk är tighta med varandra så för MankerBeers del innebär detta förhoppningsvis kontakter med än mer spännande bryggerier och personer. Det vi ser som viktigt med den här sidan är inte bara att skriva lite ölrecensioner och snacka öl utan att försöka knyta ihop oss, er läsare och “den bredare ölvärlden”. Det är små steg och är rätt lätt om man bara tar sig tiden.
 • Magnus Hopus kommer om rykten och andra erbjudanden och planer klaffar att “åter” få se dagens ljus. För er som inte har hört eller sett om ölet så är det en extremt välhumla IPA med en riktigt skön belgotwist. Redan utan kolsyra fick den extremt höga lovord från många inom den svenska öleliten – Danko kan brygga öl, det är man dum om man skulle tveka på. Att han tog fram det här ölet med oss och att vi nu hoppas på den, om annars i en mindre skala är något vi tycker är kul och brinner för i år. Hippt och hop’igt värre.
 • IMG_0670Copenhagen Beer Celebration kommer att bli än bättre än i fjol, hur och varför får ni se i vår – men jag hoppas att ni har skaffat biljetter! Se förbi ölblafande (att ticka av öl) och inse att det är en helt galen festival med huvudaktörerna i världens främsta bryggerier, som dricker öl med dig. Det är stort som attan och något vi ser fram emot. CBC är bara en av de mässor vi avser att besöka och göra lite kul saker under och vår förhoppning är att finna ett passande sätt att rapportera inför och efter mässor mer än under, för det är ju roligare att bli inspirerad och höra mer kul om mässan innan den sker än vad som väl sker under den. Då ska man ju chila och gå runt och ha trevligt, så tips och förslag mottages mer än tacksamt! Likaså lär vi även i år försöka slå vårt förarbete inför mässor som Linköping Beer Expo, Örebro Beer and Whisky och såklart Stockholm Beer and Whisky 2013 – men allt det där, förutom Linköping Beer Expo, är än längre en bit fram i tiden.
 • Redan nu har vi flera otroligt duktiga gästskribenter och 2013 kommer förhoppningsvis innebära att vi får en mer fast skribentskara som kan ge en fin bredd i texterna vi önskar publicera. Då vi är och vill vara helt oberoende utan reklam och sådant vi kanske inte egentligen står för så är det viktigt för mig och M2 att ibland få lite avlastning och hjälp. Vi hoppas att kvalitetshöjning som har varit senaste året på MankerBeer bara ska fortsätta att höjas. Genom fler reportage, intervjuer och mer allmännyttig information om allt som rör öl, dess ingredienser, historia och typer. Kom gärna med förslag även här.

 

Om det var lite av vad som sker å vår sida så tror jag att 2013 även på andra sätt kommer att vara helt fantastiskt trevligt. Det är en hel massa nya spännande bryggerier som etablerats i en rask takt och som är värda att hålla koll på och det går väl inte en vecka utan att vi har hört om något nytt litet bryggeri som poppat upp. Med andra ord har vi samma utveckling som i USA och det är fullt normalt sett till hur det stora intresset för öl har gått spikrakt uppåt.

 • I ölväg blir IPA den nya “ale’en” och allt fler får egna husöl som är eller lär vara en IPA, vilket jag kan tycka är lite synd då det vore roligare att ha husöl som sticker ut. Varför inte ha en chillad milk stout på 4% eller en typisk bitter som brygga för att få bredare intresse. Kanske finns en risk i att mycket blir för “IPA-liserat” och att många öldrickare sedan tröttnar på att se på bredden av ölstilar som finns. Därför är det kul att Akkurat tillsammans med Andreas Gänstaller har gjort en steinbeer som kommer att finnas i en inte alltför stor mängd hos dem (premiär 31/1).
 • Bredvid IPA-trenden börjar det dock bli mer och mer populärt med lite udda saker och då räknar jag in brettade öl där, alltså öl som har fått tillsats av brettanomyces för att få en vild och funky karaktär. Här ser vi främst hur Brekeriet sticker ut med sina öl, men det är också något som är väldigt vanligt i USA och som jag tror kommer att bli mer populärt även här i Europa. Få vågar pröva den här typen av bryggning på grund utav riskerna med infektion i bryggeriet men jag har en känsla av att “galenskaper” kommer att prägla 2013. 2013 överlag tror jag kan bli lite av ett “anti-år”, året då nya trender behöver sättas och i takt med att fler ölbloggar och “åsiktsmaskiner” skapas så kommer det bli mer debatt om nödvändigheten med det. Redan nu ser man hur det på Facebookväggar och ölforum diskuteras om snobbismen med öl och hypens makt och om vi inte bara skulle dricka öl, skåla och ha kul istället?
 • Spelar det roll om en öl är 1 alkoholprocent över stiltypen eller om en öl inte har rätt touch av syra mot förväntat? Jag själv är lite delad men kan ändå förstå att den ständiga hetsen av att ha nytt, prova nytt och hela tiden se bort från det stabila och långvarigt högkvalitativa börjar gå lite för långt. Nu dricker jag öl lugnare och mindre nyhetshetsigt än ett år sedan och det är något som jag känner på mig kommer att sprida sig, eller om jag bara hoppas att det gör det.
 • För även i Sverige börjar vi nu se hur många av alla de nya bryggerierna som växt och börjat producera riktigt bra öl kan släppa mer exklusiva småupplagor av öl, väldigt lokalt och nu väldigt bra. Det lär öka den lokala stämpeln på mycket vilket jag gillar, men fler kommer nog småklaga på att ölen inte skickas till övriga landet på samma sätt som att det väcks lite klagomål från de som inte får samma ölutbud i just sin stad som i de större städerna. Kanske det tydligaste beviset på hur snabbt intresset för den här typen av öl har ökat – producenter och importörer hinner helt enkelt inte få ut all öl eller har öl i “rätt” mängd. Även detta tror jag att vi lär få se 2013 och kanske att det börjar åtgärdas redan i år. Systembolaget tar ju in större och större volymer av vissa öl och försöker sprida ut mer öl i T5-modulen än i de mer exklusiva släppen (T7, där ölet främst släpps i en butik var i Stockholm, Malmö och Göteborg).
 • 07-13-12_ChicagoTribune_BeerCocktailsIntresset för “att leva gott”, det vill säga det ökade intresset för mat, dryck och livsstil lär fortsätta vilket allt det ovan är del av och det blir spännande att se om det går mot en sund trend med bra medvetenhet eller om det blir hype, hippt och överdrivet trendigt. Vi ser redan idag hur vissa klubbar börjar få egna öl där de mer eller mindre bett ibland halvdana bryggerier att ta fram en öl åt dem – bara för att ha det och där produkten tyvärr inte alltid levererar, alls. Samtidigt är vi med vår förhoppning om “Hopus” inte mycket bättre, så det är dumt att kasta humlekottar i glashuset. Alltså finns det både en positiv och en negativ aspekt av det, men tills vidare lämnar jag det där.
 • Sist ut, ölcocktails, något Henok på Omnipollo sedan länge har varit intresserad av och velat göra och 2013 verkar bli året då det sker. Redan i fjol på CBC så skapades ölcocktails, med rätt bra resultat. Ni ser hur alla trender för 2013 verkar hänga ihop och hur de handlar just om “det goda livet” i någon obskyr blandning med dekadens och att ta allting lite längre och göra det lite trendigare. Men varför inte, varför inte pusha på konceptet av vad öl är och hur öl kan användas? Kan skumma bär och extrakt agera smaksättning så bör väl även öl som har flera fördelar som drinkingrediens kunna göra det?

Vi får helt enkelt se vad av ovan som visar sig vara sant för det här året och om 11 månader kanske vi ses här igen och gör en sammanfattning av vad som faktiskt har hänt och inte hänt. Tills dess, gott nytt år på oss alla!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Vi blickar framåt – 2013, året då…?”

 1. Anders says:

  Ni missar väl inte “En Öl & Whiskymässa i Göteborg” den 12 – 13 april?

  • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

   Just de veckorna är det rätt mycket som händer, men jag älskar Göteborg och det ser ut att bli en grym mässa så ska försöka närvara såklart 🙂

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply