Manker Beer Meets: Inför Belgoträffen 2013 – Maarten Vanwildemeersch

imagehandlerI år, liksom tidigare år annordnar Svenska hembryggareföreningen sin Belgoträff. Ett evenemang där hembryggare ställer ut sina öl för allmänheten (eller alla över 20 år) att prova, med twisten att alla ölen ska vara belgiska eller franska öltyper. Nu på lördag kommer årets träff att gå av stapeln i Fyrishov (hall D)  i Uppsala (kl. 12-17). Några av landets bästa hembryggare kommer att presentera sina öl och bland gäster och domarna återfinns fler av landets mer namnkunniga belgofiler eller bryggare. I fjol var jag uppbokad på annat när eventet gick av stapeln, vilket jag även är i år då jag ska sitta på ett nattåg till Åre senare samma kväll, men vad gör man inte för att få se svensk öls framtid – så självklart åker jag och M2 dit!

Vad ska man då inte missa, vilka ställer ut, vad bör man tänka på? Vi valde att låta Maarten Vanwildermeersch svara på dessa frågor. Maarten är inte bara väldigt trevlig utan han brygger även öl hos Slottskällans Bryggeri, odlar fram jäst och avslöjar Orvals nuvarande status utan han kommer även att ställa ut i år med flera minst sagt spännande öl.

 

MB: Kort och gott, vem är du Maarten?

MV: På dagarna är jag bryggare på Slottskällans bryggeri, på kvällarna odlar jag jäst (red: Saccharolicious). Utöver det är jag ordförande i Uppsala hembryggareförening och så brygger jag i min fritid sånt jag inte brygger på jobbet. Som suröl.

MB: Som ‘belgare i exil’ hur ser du på utvecklingen av öl i Belgien?

MV: Det börjar hända saker. Som andra länder med en lång egen ölkultur har belgiska bryggerier varit lite återhållsam med att ta in nya trender. Många belgiska bryggerier är fortfarande väldigt traditionella, men det dyker upp små bryggerier som gör allt möjligt. IPA, stout, fatlagring. Det tycker jag är bra. Ölintresset växer även i Belgien, och många konsumenter upptäcker att det finns mer än bara Duvel på specialölsmarknaden. Det blir roligt att se hur belgare lyckas kombinera tradition och innovation.

MB: Nu är det så årets belgoträff, vad är det bästa med den här träffen?

MV: Det bästa med Belgoträffen är att den blir bättre för varje år 🙂 Fler öl, fler gäster, bättre atmosfär, större lokal. Det brukar vara väldig hög kvalité på öl, så att välja favorit blir nog svårt!

MB: Vad får man inte missa av det du eller andra har med sig?

MV: Jag har inte stenkoll på vad andra har med sig, men de klassiska surölsgudarna (bröderna Andersson och Jakob Carlström) brukar ha med sig något surt som oftast är väldigt bra. Även Lennart Köhler brukar göra stabil öl. Själv har jag en kriek som jag är väldig nöjd med. Och så har jag återskapat en gammal belgisk veteöl, Peeterman, (red: läs mer om öltypen hos Skrubbe.com) som jag tycker är rätt spännande.

MB: Du har börjat experimentera med annars lite ovanliga ölstilar och nyligen gjorde tyska Gänsteller en steinbier till Akkurat, kan vi få se en uppgång för lite mer otraditionella ölstilar tror du?

MV: Jag hoppas det. Det är så otroligt roligt att läsa gamla bryggböcker, och det finns mycket mer att plocka. Gose och Grätzer börja också dyka upp här och där. Kan vi säga att historia är den nya humlen?

MB: Något speciellt man bör tänka på före, under eller efter träffen?

MV: Ät gott innan, så slipper du dricka öl på tom mage. Kom i tid, så du hinner smaka på allt utan att stressa. Prata med bryggarna, säg vad du tycker, ge feedback, ställ frågor. De kan vara väldigt givande för både bryggare och gäster.

Vi tackar Maarten för hans tid och hoppas att ni tar tillfället i akt att besöka Uppsala och inte bara prova schyssta svenskbrygda belgiska öl utan också att få upp ögonen för en annan sida av det om bryggs på hobbybasis runtom i landet.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply