Categorized | MankerBeer Talk, Surisarna

De Röda Djävlarna: Veckans Belgotips: Westvleteren 12

“Ad aedificandam abbatiam adiuvi”*

Då var det snart dags för en historisk händelse på Systembolaget. En engångsföreteelse? Något jag inte trodde jag skulle få uppleva. En milstolpe, något för våra barn att prata om, ögonblicket!

Överdriver jag? Möjligen en aning men inte mycket…

Westvleteren-12Dock är det ett faktum att den 7:e mars 2013 sker någonting på Systembolaget som de fram till nu bara kunnat drömma om. Då släpps Westvleteren XII (12, Abt, kalla den vad ni vill förutom Quadrupel) på deras Webblanseringssida. 1.500 flaskor finns till försäljning och för 125:-/flaska kan de hamna på era hyllor hemma. Magiskt i kvadrat!

Jag har redan haft den stora förturen att dricka det mästerverk några gånger och jag tänkte delge en anekdot som utspelar sig sommaren 2006 när jag är nere i Belgien med järngänget. Efter att ha tillbringat en dag i lambicland är det dags att bege sig till Antwerpen och Kulminator (dit alla belgiska ölnördar kommer när de dör). Föreställ er den otroliga besvikelsen när vi inser att de har stängt! Molokna och nedstämda beslutar vi oss efter några om, men och öl att styra stegen mot Waagstuk, ett ställe vi hört gott om men aldrig besökt. Sagt och gjort. Väl där, äter vi och ‘tickar’ av de öl vi inte har listat och besvikelsen börjar så sakteliga lägga sig. Då får någon i gänget den geniala idéen att vi ska börja dricka Westvleteren i alla former och smaker. Det slutade i ett sällan skådat frosseri av dessa gudabenådade brygder. När vi vaknade upp dagen efter kunde vi krasst och lite skamset konstatera att vi hade 21 kapsyler i fickorna…

Westvleteren XII är av många utsedd till världens bästa öl och det är en mörk, kraftig och oerhört komplex öl bryggd av trappistmunkar. Under ett normalår släpper bryggeriet drygt 60.000 flaskor av totalt ca 80.000 bryggda Westvleteren XII men eftersom dessa munkar betalar en annan skatt får den bara säljas på klostret till privatpersoner och inte till kommersiella intressen. Den här batchen som Systembolaget nu tagit del av är ett unikt undantag eftersom munkarna var tvungna att få in mycket pengar fort på grund av en tillbyggnad på klostret. Detta förtar inte det stora i det hela. Se nu till att logga in och beställ några flaskor, ni kommer inte att ångra er! “Memento Mori”

Vänligen/

Jens Skrubbe

*”Jag hjälpte till att bygga klostret”. Den frasen är inbränd på baksidan av flaskan.

**”Tänk på att du är dödlig”. En hälsningsfras mellan de annars så tystlåtna trappistmunkarna.

Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.


Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.

More Posts

2 Responses to “De Röda Djävlarna: Veckans Belgotips: Westvleteren 12”

  1. WilleLW says:

    Stört vad snabbt det tog slut. Tror jag missade min flaska med en halv sekund. Nu får jag gå tomhänt tills jag tar mig tid att göra en ölresa till Belgien 🙁

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply