Categorized | MankerBeer Talk, Surisarna

De Röda Djävlarna: Veckans Belgotips: Brekeriet Saison

breksaisDagen till ära kommer jag att vandra utanför de belgiska gränserna. Resan tar mig ända till Östgötska Linköping!

Detta beror på att jag hade nöjet att få besöka Linköping Beer Expo i form av ölguide. Väl där inser jag att en belgomänniska som mig kommer att få en ganska lugn eftermiddag. Jag beslutar mig för att dricka lite svenska mikroöl istället. Ta seden dit man kommer, ur askan i elden.

Jag inser och har insett att de öl som triggar något hos mig är svenska belgokloner. Tack och lov börjar de bli några stycken nu och om jag får skåda in i framtiden anar jag fler och på bredare front. På festivalen stötte man på belgoinspirerade saker både här och var men det är framförallt två bryggerier jag vill framhålla.

Först ut är Malmö Brygghus som numer (vad jag förstår var det lite sådär i början) har ett gäng belgokloner med sin egen profil i sin portfölj. Ok, de kallar Saisonen för Farmhouse Ale men ändå, de har en belgisk Wit smaksatt med Hibiskus och en mjuk, mild och subtilt syrad skånsk Lambic. De lät även meddela att det kommer mer syrligheter från deras tankar inom en snar framtid, både hallon och blåbär. Kungligt roligt!

Bryggeri nummer två är ytterligare ett Skånebryggeri som drivs av tre bröder. Bryggeriet heter Brekeriet och de är på en plats där få bryggerier någon gång varit. Jag anar att inom tre år kommer de ha ett världsrenommé och vara representerade på diverse lyxställen. Standarden, tänket och presentationen är redan där vill jag påstå. Brekeriet har en unicitet som jag undrar om alla riktigt har fattat, de är innovativa men anammar tradition. Låter jag lyrisk? Det är en underdrift..

Brekeriet brygger även veckans ‘belgoöl’. Den finner man bara än så länge i beställningssortiment men den är värd att vänta på! Ölen jag talar om är Brekeriets Saison. Mer traditionsenlig saison får du leta efter och jag är tveksam om du hittar någon. Denna öl skulle kunna användas som skolexempel på hur en saison smakade för 100 år sedan, det är möjligen styrkan på 6,5% som i det avseendet är lite hög men annars…

Missförstå mig inte nu, de procenten känns eller märks inte, snarare tvärtom är det lätt att luras att de inte finns. Ölen är torr, lätt fruktig och lätt syrlig, klockrent balanserad och förrädiskt god. Den har hög drinkabilitet och Gud bevare dig om du hittar den på fat…

Vänligen/

Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.


Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.

More Posts

One Response to “De Röda Djävlarna: Veckans Belgotips: Brekeriet Saison”

  1. Martin says:

    Brekeriets Saison är en riktig höjdare! Även deras Brillant är en personlig favorit.
    Väntar med spänning på vad grabbarna Ek ska hitta på härnäst.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply