Det sker saker även i Göteborg – ODD Brewing ODD Wit

Det händer som vanligt väldigt mycket i det ölsverige som inte består av Stockholm och den här veckan stoltserar Ölrepubliken i Göteborg med en Small and Crafty-vecka med extra fokus på mindre svenska bryggerier som South Plains, Brekeriet, Pang Pang m.fl. Från Göteborg hämtar vi också dagens öl. Hemmabryggeriet ODD Brewing består av ett fyramannateam där Johann Hoffman och Fredrik Johansson står vid fronten för själva ölbryggningen och är grundarna bakom deras vision om en hybrid av belgisk öl med en moderniserad approach. De har sammanfattat sin syn i den enkla frasen Odd Traditional, lite annorlunda men utan att gå alltför långt ifrån det traditionella.

Vi mötte dem för ett tag sedan i Göteborg för att ta en öl och snacka lite om deras bakgrund och framtid och både vad gäller ölen och deras tankar om den och vad de själva vill uppnå så fick jag associationer med Brian Strumke från amerikanska Stillwater som även han försökt att modernisera traditionell belgisk öl. Att addera olika kryddor eller smaksättare till ölen ska vara lika ofrämmande som att ha traditionellt sätt otippade humlesorter och även om fler har gjort det så är det få som försökt att skapa en hybrid av det moderna, amerikanska och belgiska. Det som är desto vanligare är snarare att hålla kvar till antingen belgiskt eller amerikanskt och inom det området sedan smaksätta öletl. För det handlar inte om att sätta ett märke på ölet eller att ha ett visst ursprung, det finns redan så mycket IPA, stout och pale ale att det viktiga istället ska vara att göra den typen av öl man känner för och själva gillar. Här i ligger också den nyktra självinsikten som jag tror kan vara framgången bakom att få fram hybrider och som grabbarna verkar besitta. Håll koll på dem på Facebook för senaste nytt.

Kikar vi på ölet och tar deras ODD Wit så är basen en witbier som fått kryddning av rabarber, lime och koriander för att sedan humlas med Citra och Styrian Goldings. Genom att låta den jäsa ut ordentligt så blir den torra karaktären och de 5,3% alkohol en perfekt kombo till fräscha maträtter och som törstsläckare på sommaren, något vi märkte fungerar även i ett kyligt Stockholm i mars.

 

ODD Brewing ODD Wit

 

ODD Brewing ODD WitUtseende: Ner i glaset sköljs en disigare halmgul öl, lagom ofiltrerat och torrt till utseended. Toppen pryds av ett vitt, kompakt skum, ser bra törstsläckande ut.
Doft: Fräshören är det första som står ut vid första sniffarna; de torra kryddiga inslagen från ljus malt och jästen ger också antydan till en bra syra som skär igenom toner av peppar, lime och apelsin. Rabarbern är mer framträdande än vad jag förväntade mig och med sin speciella arom gifter den sig fint med limen. Det är friskt och intresseväckande, för doften är inte pang på utan milt blommig med frukterna vilket får näsan att jobba.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Syran i limen och rabarbern kommer även utmärkt till rätta i smaken där fruktigheten av söt lime, apelsin och rabarber står artigt i en rak linje för dig att skaka hand med en i taget. Jag får associationer med barndomens förvirrade stunder under blommande körsbärsträd och också vissa inslag av vinbär.

Betyg? – Bättre/(+). Ett högt betyg till en öl som inte har något tydigt fel utan som båda gångerna vi provat det imponerar med sin fräshör och smaker som är enkla men välkomponerade. Det är läskande, det är bra och jag tycker att man lycas få till en hybrid och något eget snarare än en amerikansk belgisk wit eller en modern belgisk wit. Det är mycket lovande för framtiden.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply