Categorized | MankerBeer Talk, Surisarna

De Röda Djävlarna: Veckans Belgotips: Saison Dupont

tumblr_ln9432bMLQ1qcfn91o1_400Banne mig om inte vårkänslorna börjar göra sig gällande åtminstone när man tittar i Systemkassen. När väl kung Bore släpper taget och man slipper mössa, raggsockor och luva så är det en belgisk öltyp som är synnerligen god. Förra veckan lovordade jag en svensk sådan och idag får det bli en klassisk belgisk sådan!

För ett par år sedan skulle jag och min polare brygga en öl till Ölands Skördefest och då var denna öltyp knappt representerad i Sverige. Galet, med tanke på hur grym och bred den ändå är. Det är en öltyp som både tilltalar geeksen och kreti & pleti plus alla däremellan, den är matvänlig och har hög drinkabilitet. En riktig allväders- och allhumörsöl med andra ord. Denna öltyp heter ‘Saison’ (säsong) och är sprungen ur vallonsk bondöltradition. När det begav sig använde sig bönderna Saison som daglöning för tillfällig arbetskraft under skörden. Denna sydbelgiska öltyp har ett nordfranskt ‘syskon’ som heter ‘Bière de Garde’ (öl att vårda/bevara) och det berättar en del om produkten. Förr var öl en färskvara på ett helt annat sätt än idag. Ölen surnade på två, tre veckor så det gällde att man var en törstig själ eller drack öl till allt, när som helst. Har ni sett ‘Historieätarna’ vet ni att det sistnämnda ligger nära sanningen.

‘Bière de Garde’ och ‘Saisoner’ är undantagen som bekräftar reglerna. Som jag sa dracks de under skörden, dvs september, men de bryggdes redan i mars med de råvaror man hade kvar efter vinterns vedermödor. Denna veckas öl är den moderna saisonens urmoder Saison Dupont. Utan den är det tveksamt att dagens ölutbud hade innehållit någon saison. Genom ett hästarbete kunde Brasserie Dupont 1920 lansera ovanstående öl som den första kommersiella saisonen. Den är fortfarande i topp. Torr, fruktig och särdeles god. Åh, vad jag längtar till våren…

Vänligen/

Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.


Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.

More Posts

One Response to “De Röda Djävlarna: Veckans Belgotips: Saison Dupont”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Förutom den grymma presentationen är innehållet en modern variant på den vallonska bondölen Saison som är välkommet. Ölen är som namnet säger torrhumlat och den här varianten hade premiär […]


Leave a Reply