Categorized | MankerBeer Talk, Surisarna

De Röda Djävlarna: Veckans Belgotips: Drie Fonteinen Oude Geuze Golden Blend

Nu har det varit ytterligare ett släpp på Systembolaget och jämfört med tidigare sådana detta år, var väl detta lite lugnare. Åtminstone för ett belgofreak. Dock var det en produkt som lockade mer än mycket och trots priset är jag positivt överraskad att en sådan udda och anmärkningsvärd produkt hittar in på Systemets hyllor!

oudegeuzegoldenblendMånga har fått för sig att den uppsjö av belgisk öl som finns, finns överallt i Belgien, på alla platser och alla krogar! Så är det verkligen inte utan precis som här är barerna ofta styrda av ett bryggeris portfölj även om de tillåts ha några trappister plus några lambicer. Detta gör att även den sunkigaste krogen i Belgien räknar in på minst 20-25 öl, vilket får anses som en hyfsad mängd enligt svenska mått mätt. Dock är det så att det är ‘de vanliga misstänkta’ ölen som härjar i 97% av fallen och sällan de där konstiga, udda eller småskaliga som förvånansvärt ofta tittar in på Systemet eller i beställningssortimentet. Svenska importörer har en utsökt förmåga att snappa väsentligheter eller stuntöl och få tillräcklig volym av dem. Mycket bra jobbat och ibland helt otroligt. Öl som belgarna knappt sett på bild blir hyllvärmare i Malmö! Ölen som jag rekommenderar senare är redan en modern klassiker och om jag får agera lite ölantikvarie så menar jag att det finns antingen pengar eller annan gudomlig öl att tjäna på en större inhandling av denna produkt!

Om fem år kommer detta att vara en raritet av Guds nåde och ha ett andrahandsvärde (åtminstone i USA) som är ‘humongous’…

Ölen jag hyllar är, om inte den, så en av de främsta geuzerna på tio år! Drie Fonteinen Oude Geuze Golden Blend har inte bara lång titel utan även lång, komplex och ihållande smak. Syran är redan nu lite defensiv och invävd i resten av brygden. En lätt föraning om den kommande tropiska fruktsymfonin är också där. Det här kommer att bli så bra med ytterligare några år på nacken.

Förutom smaken är denna geuze unik på det sättet att den innehåller hela 25% fyraårig lambic. Det är helt galet och det förklarar priset för dem som tycker det är dyrt. Lambic lagras på ekfat och under årens lopp sker en avsevärd avdunstning, vilket gör att priset på gammal lambic självklart är dyrare. I en normal geuze brukar man ha 5-10% treårig lambic så skillnaden är uppseendeväckande, precis som ölen! Följ mitt råd och investera i några flaskor. Chansen kommer kanske aldrig igen och ni kommer inte bli besvikna!

Vänligen/

Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.


Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.

More Posts

Leave a Reply