Categorized | MankerBeer Talk, Surisarna

De Röda Djävlarna: Veckans Belgotips: Kwak

pauwel-kwakOk, ni ansvariga på bryggeriet Bosteels, skäms på er och skriv 100 gånger på svarta tavlan:
“Vi är inte större än vårt eget glas och vi ber om ursäkt, förlåt!”

Hösten 2012 bedrog bryggeriet Bosteels visheten med dumheten. Bosteels är ett medelstort belgiskt bryggeri med 23 anställda, några stora och vansinnigt kända varumärken. Kwak är ett av dem och dess välkända presentation är mer känd än ölen. Om jag får en Kwak över i baren räcker det med att skicka en servitör runt borden hållandes ett glas så säljer vi tio!

100 av 100 skulle svara Kwak om du ställde frågan: Vilken belgisk öl serveras i träställning? Ändå väljer bryggeriet att stämma ett enmansbryggeri som drog igång 2011 för att de också serverar ölen i ett glas som hänger i en träställning! IDIOTI!

Hotet, som Bosteels såg det, var en 31 årig man vid namn Gaëtan Patin och hans bryggeri La Corne du Bois des Pendues. Han brygger två öl, en ren och fräsch blonde och en över-snittet-tripel. Dock har han valt ett glas som stör Bosteels så till vida pass att de valde att gå till domstol! Lyckligtvis ställde sig en domstol i Antwerpen på den lille mannens sida och i början på december 2012 friades Gaëtan på alla punkter! Bosteels fick också en tydlig markering om att inte racka ner på La Corne. Rättvisa skipad och förutom att ha vunnit lagstriden har La Corne också vunnit en stor skara vänner och en massa gratis marknadsföring! Heja småskaligt!

Det är tur att Skrubbe håller ställningarna (åh, Göteborg)! Nu har Bosteels fått vara ute i kylan länge nog och vi ska inte vara sämre utan än att vi kan förlåta. Hoppas de lär sig av läxan! Det är inte ölens fel att dess ‘föräldrar’ beter sig illa. ‘Kuskölen’ Kwak är född ur en förtjusande skröna om kuskar som inte får dricka på lokal och specialdesignade glas som går att rida med och en förbannad Napoleon III. Genial storytelling och snygg presentation men ölen då? Jag brukar kalla den för världens mest välsmakande turistfälla. Bärnstensfärgad öl med lätt kropp och toner av anis, kanske en aning kanel eller är det kardemumma? Förrädisk kraft som döljs fint av karamelliga övertoner. Prova gärna hemma utan semesterns magiska och illusionistiska krafter!

Vänligen/

Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.


Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.

More Posts

One Response to “De Röda Djävlarna: Veckans Belgotips: Kwak”

  1. bark says:

    Är det bara jag som tycker att Kwak är nästan olidligt söt?

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply